Har du planer om ferie i Thailand? Reiseliv gir deg gode ideer. De fleste reiser til Thailand for å nyte sol og strandliv. Og så tar man en dag i Bangkok, shopper litt. Men landet har langt mer å vise frem, og her er forslag til fire dager kulturtur, før eller etter Bangkok og lange strender. Det nordligste målet kan være berømte Gyldne triangel, tidligere tiders opiumsenter hvor Thailand, Burma og Laos møtes.
Dra nordover til Ayutthaya som ligger midt i Thailand, som ligger på en øy omgitt av elven Chao Phraya. Byen er absolutt verd et besøk. Dette er den gamle hovedstaden i Thailand (Siam) med mange historiske inntrykk.
Wat Chai Watthanaram er et must. Wat betyr tempel, og dette templet ligger på bredden av den store elven Chao Phraya, vest for øya som Ayutthaya er bygget på. Templet ble satt opp i 1630 av kong Prasat Thong for å hedre sin mor, ble Wat Chai Wattanaram er bygget etter en idé av Angkor Wat i Kambodsja. Dette templet er den store turistattraksjonen i Ayutthaya. Et kongelig kloster med en stor prang som er omgitt av flere mindre prangs. En prang er en fingerliknende spirkonstruksjon som er vanlig i religiøs khmer-arkitektur. Håndtverkerne i Sukhothai-kongeriket som var Thailands første selvstendige kongerike, skal ha mestret kunsten og bygge disse konstruksjonene. Vanligvis huser disse buddhastatuer. Prang-samlingen i Wat Chai Watthanaram symboliserer Meru-fjellet (må ikke forveksles med fjellet i Tanzania), og er i gammel hinduistisk religiøs tradisjon et tilholdsstedet for de himmelske guder. Nå er Wat Chai Watthanaram restaurert. Du kan også komme dit via elven under en båttur fra Chankasem Palace-bryggen. Dette er 1 times utflukt.
Wat Phra Si Sanphet og er en del av Grand Palace. Grunnmuren er fortsatt synlig og fungerte som kongelig kapell, slik som Wat Phra Kaeo i Bangkok. I Ayutthayas storhetstid, var dette det største tempelet i byen. Her står det tre betydningsfulle stupaer (også kalt chedi), og da de ble restaurert ble det oppdaget at de inneholdt asken av tre av Ayutthayas konger. Tempelet ligger i den nordlige enden av Si Sanphet Road. I dette templet er det ingen munker.
Wat Yai Chai Mongkhon: Dette templet ligger sørøst på Ayutthayas-øya. De høye stupaene i templet er synlig fra de fleste steder i byen. Templet ble bygget av kong U – Thong på 1300-tallet og het den gang Wat Pa Kaew. Kongens intensjon var å skape et senter for buddhistiske studier. Det nåværende navnet ble gitt av kong Naresuan i 1592 for å minnes en kamp han kjempet mot Burma det året og som han vant, etter å ha vært under burmesisk styre i 15 år.
Innenfor komplekset er et stort bilde av en liggende Buddha utført i murstein og stukkatur. En klokkeformet stupa, ca 60 meter høy, med trinn opp til det buddhistiske bildet som er plassert midtveis til toppen. Stupaen har nå en tydelig helling.
Ubosot, en ordinasjonshall uten vinduer kan besøkes. Den er ventilert med hull i hull som strekker seg ned fra taket på begge vegger. På området står også en statue av kong Naresuan, som er høyt aktet av thailer.
Bang Pa – det kongelig palass: Et par kilometer nedover elven Chao Phraya, fra Ayutthaya, ligger Bang Pa, et kongelig palass, også kalt Sommerpalasset. Området ble først brukt av det kongelige hoff som et sommersted i det 17. århundre. Imidlertid ble palasset ødelagt sammen med fallet av kongedømmet Ayutthaya, men ble restaurert av kong Rama IV på midten av 1800-tallet. De fleste av bygningene som finnes i dag er fra kong Rama V (han som besøkte Norge og Nordkapp), som jevnlig tilbrakte sine somre der.
Strukturene representerer en rekke arkitektoniske stiler, bygget i en stor park rundt dammer og kanaler. Den eneste kongelige residensen som er åpen for publikum er det kinesiskinspirerte Wehat Chamroon Palace , bygget utelukkende av materialer importert fra Kina. I tillegg er det et italienskinspirert palass, en sirkulær paviljong med trappetrinn ned til et basseng, hvor Aisawan Tippaya Asna-paviliongen står midt ute på vannet. Også et buddhistisk kapell i nygotisk stil med glassmalerier er bygget like ved. Spredt rundt de store hagene står europeiske statuer samt monumenter beordret bygget av kong Rama V til minne om medlemmer av hans familie, en av disse er dronningen som druknet i en båtulykke.
Forslag til transport er å ta nattoget fra Ayutthaya til Chiang Mai. For så vidt enkle tog, men ok for en natt. Chiang Mai er en flott by, det kan være varmt om dagen, men kjølige og behagelige kvelder.
Wat Phrathat Doi Suthep er et berømt og viktig tempel som ble bygget i 1383 og har hele tiden hatt en fremtredende posisjon i Chiang Mai. Det ligger på en høyde 15 kilometer utenfor bykjernen. Herfra er det fin utsikt over byen og omkringliggende sletter. For å komme opp er det 309 trappetrinn å gå, en ”lidelse” som er glemt når du først er oppe. Det er også en taubane til toppen som nettopp er blitt bygget om etter flere fatale krasj. Tempelet har en stor gylden stupa, og inne i denne skal det ligge noen hellige Buddha-relikvier som trekker buddhister fra hele verden.
Night Bazaar: Opphavet til Night Bazaar i Chiang Mai er en ganske trist tre-etasjes bygning sentralt i byen, mens det livlige livet utspilles i gaten Chang Klan. Her er det boder og bord tett i tett, og er nok Thailands mest fargerike marked med fineste thaisilke og andre tekstiler, både ekte og kopier av antikviteter, sølv og juggel, håndverksprodukter, CD-er, filmer, parfyme og klokker. Thailand er kjent for å selge imiterte merkevarer, noe du bør være forsiktig med. Det er strenge straffer i mange land dersom du blir tatt i tollen, inkludert inn til Norge. En del ekte antikviteter bør du også være forsiktig med, og det samme med skulpturer og smykker laget av elfenben og ben fra andre dyr, slik som tigre og nesehorn. Dette er varer som er ulovlig å omsette i Thailand, og ulovlig å importere til Norge. Night Bazaar er i gang når dagslyset forsvinner og holder det gående til midnatt.
Start dagen med en tur til fascinerende Doi Inthanon nasjonalpark. Lokal turoperatør ordner med bil og sjåfør som du kan bruke opp til Chiang Rai på ettermiddagen, men noen stopp underveis. Da har du også bil og sjåfør den siste dagen.
Doi Inthanon National Park er et flott naturområde på over 1000 kvadratkilometer og ligger sør for Chiang Mai City. Her det vill natur, daler og fjellsider, og Thailands høyeste fjelltopp på 2565 meter, men uten snø. Til sammenligning er Galdhøpiggen på 2469 meter. Det er enkelt å komme opp på toppen av Doi Inthanon. Dette er også et område som er kjent for å ha særlige gode forhold for fugletitting og fotosafari. Flere ville orkidéarter finnes også i denne nasjonalparken. Vandreturer kan ordnes gjennom mange byråer i Chiang Mai.
Wat Rong Khun: På vei til Chiang Rai bør du stoppe og se på Wat Rong Khun – eller White temple som det også blir kalt, særlig av turister. Dette er buddhisttempel designet av Chalermchai Kositpipat i 1997 og blir stadig utvidet. Templet er helt hvitt, med millioner av innmurte små speil. Veggene inne i templet er dekorert med fascinerende veggmalerier som i høy grad avspeiler vår egen tid. Det ligger noen kilometer før du kommer til Chiang Rai. I området er det flere butikker og kafeer, og dette er et sted du gjerne kan bruke både 2 og 3 timer.
Chiang Rai: Denne byen har egentlig ikke så mye å vise frem, men er et ypperlig utgangspunkt for å dra opp til Det gylde triangel, det gamle opiumsområdet mellom Burma, Laos og Thailand. Der oppe bør du bruke hele dagen. Fra et utsiktspunkt kan du se alle tre landene samtidig og ned på Mekong-elven. Bebyggelsen her er ikke så mange husene oppe i trelandshjørnet her, men det er en noen restauranter, butikker og et lite privat opiumsmuseum som er vel verd å stikke innom. La deg også ”praie” av en båteier som tar deg over til et marked i Laos, på den andre siden av elven. Her er det ingen komplisert passkontroll eller andre formaliteter som tar tid. Det blir gjerne en sving rundt på elva og kikke på alle casinoene som gror opp i Laos hvor gambling er tillatt.
Hall of Opium bør du absolutt gå innom, og beregne god tid. Dette er et moderne museum og opplevelsessenter på 5600 kvm. Her er det mye å se på og lære om alle de tragiske årene da opium var drivkraften gjennom 5000 år bak omfattende dyrking av valmuer, produksjon av opium, salg, penger, elendighet og død. Det hele kulminerte ved den britisk-kinesiske opiumskrigen for drøyt 100 år siden. Men ulovlig opium ble produsert i området for inntil få år siden. Fortsatt dyrkes valmuer her, men i kontrollerte former og for å produsere opium til medisinsk bruk.
Forslag er at du kan ta kveldsfly tilbake til Bangkok fra Chiang Rai.