Kaffehus i Budapest og sjarmen langs langs Donaus bredder

by Trond Thorud
kaffehus i budapest

Kaffehus i Budapest, sjarmerende langs Donaus bredder. Hovedstaden i Ungarn er egentlig to byer, med Buda på vestsiden og Pest på østsiden av Donau. Og denne vakre elven byr deg på en båttur, en vakker og stillferdig opplevelse. De unge turistene tar gjerne en tur med «dansebåten» og prøver det mangfoldige nattelivet. Men alle aldre lar seg sjarmere av Budapest, av det historiske, alle badene, mye god mat og de tradisjonelle kaffehusene.

Bykjernen er travel med en blanding av forretningsfolk og tilreisende. Etter at landet åpnet seg mot vest, er turismen blitt en betydelig del av gatelivet i Budapest. I sommermånedene går folk lettklede, slentrer rundt og slenger seg ned på en fortausrestaurant. Og turistene har alltid kameraet klart. Motivene er der, og det uventede dukker alltid opp.

Ungarere og turister strømmer til Roseåsen og Donau

Budapest er det politiske, administrative, økonomiske og kulturelle senter i Ungarn. Dette avspeiler det mangfoldige ungarske – og etter hvert internasjonale – miljøet som samles i hovedstaden.

Det er noe som heter at alle veier fører til Rom. I Ungarn vil du oppleve en parallell – alle veier fører inn til Budapest. Det er her de kreative impulsene i landet nøstes opp til et fargerikt folkeliv.

Budapest har lenge vært den største byen langs Donau, og faktisk hver femte ungarer bor i hovedstaden.

Budapest er egentlig to byer på hver sin side av Donau. Buda ligger på den kuperte vestsiden og Pest på flatlandet på østsiden. Byens historie går langt tilbake, og antas å være en opprinnelig keltisk by, bygget i det første århundret før Kristus. Senere inntok romerne området.

Donau er mektig, men akkurat på dette stedet er det lett å krysse floden, blant annet fordi det er en rekke naturlige sandbanker og muligheter for å komme over. Byen hadde høy status under romerne, og mot slutten av det tredje århundret bodde det 60 000 mennesker her, et stort antall på den tiden.

I dag bor det 1,2 millioner innbyggere i byen, ikke minst er det kamp om å bo på sositetssiden. Slik det er i de fleste byer rundt i verden. Skal du se hvordan de rike bor, så ta en tur til Roseåsen. Ikke sammenlignbar med verken Holmenkollåsen eller Hollywood, men bebygget av høyhus, blokker og firemannsboliger. Å besitte en boligadresse i Roseåsen er prestisje nok for en ungarer.

Byen er minst 2000 år gammel

Fra å være et område med enkle landsbyer og jordhytter, vokste det frem fremragende arkitektur og en moderne by under romerne. Ikke minst ble det romerske liv med mye luksus en del av hverdagen for innbyggere fra middelklassen og oppover.

Men selv det romerske riket falt, og fiender angrep og brente byens romerske militæranlegg to ganger, i årene 250 og 270. Hele byen gikk under i en storbrann i det 4. århundret. Kun noen få ble boende i ruinene etter denne tragedien.

Opp igjennom årene har byen vært angrepet fra mange kanter. Så fjerne fiender som mongolene har klart å komme seg helt frem til elvebredden av Donau, og på midten av 1200-tallet gjorde disse rytterkrigerne et voldsomt fremstøt mot Pest.

Gjennom 145 år var byen styrt av tyrkere, først og fremst Pest. I Buda på vestsiden bosatte det seg en blanding av flere folkeslag, blant annet jøder, sigøynere og ungarere. I 1686 ble tyrkerne kastet ut av Pest, og de to byene – Buda og Pest begynte igjen å smelte sammen.

Det viktige året 1956

Et viktig år for Budapest i moderne historie er 1956. Den 23. oktober det året rullet russiske tanks inn i byen og brukte noen dager på å knuse en opposisjon til sovjetisk kommunist-tenkning. Disse dagene er blitt stående i hele Ungarns historie som noe av det viktigste, på høyde med da mongolene ble kastet ut i 1241, tyrkerne i 1526 og forsøket på revolusjon i 1848.

Da folket overmannet jernkolossene som okkuperte gatene, gikk meldinger om dette verden rundt og ble den gangen en like stor begivenhet som den enslige kineser som stanset tanksen på Den himmelske Fredens plass i Beijing i 1998, og da Boris Jeltsin klatret opp på en tanks i Moskva et par år senere.

1956 ble derfor et sentralt år i Budapests historie og et symbol på at Ungarn alltid har vært landet bak det tidligere jernteppet hvor systemkritikk ikke helt kunne bli undertrykket.

I 1991 forlot de siste sovjetiske troper Budapest og Ungarn, og landet er nå på full fart inn i et nært samarbeid med Vest-Europa og mulig medlem av EU.

Ta en busstur, en båttur og slentre rundt

kaffehusene

Slentre litt rundt i gatene i Budapest, kjenne på pulsen og se på folkelivet. Foto: Apressanto

Det som er fornuftig når du kommer til en storby du aldri har vært i før, er å bli med på en guidet byrundtur med turistbuss. Selv den mest drevne og reisevante turist har stor nytet av å få oversikt over byen på denne måten.

Med et kart og notatblokk i hånda, blir du på en time eller to, introdusert overfor de viktigste severdighetene og merkverdighetene ved byen du besøker. Dette gir deg en fin anledning til å notere hva du vil se nærmere på, og hva du ikke får tid til, eller interesserer deg for. I Budapest er det året rundt mligheter til å bli med på en slik rundtur.

Det du bør få med deg i Budapest er en båttur på Donau. Det er en vakker og stillferdig opplevelse. De aller yngste turistene er ikke så nøye med det stillferdige, og tar gjerne en tur med «dansebåten» som holder det gående flere dager i uka med disco og gøy. Individualisten leier seg sin egen båt. Det gir en ekstra opplevelse og du styrer selv både tid, sted og hva du vil dvele ved når du først seiler på Donau.

Kulturmåndene mars til november

Er du interessert i kultur, er det rikeste muligheten til de store opplevelse mellom mars og november. Da florerer det med konserter, ballett, resitasjoner og alt hva øre, øyne og hjerte kan glede seg over.

Gamlebyen i Budapest er sjarmerende og fargerik med en blanding av typisk europeisk storbyarkitektur og trivelige en, to og treetasjers småhus. Gatene er brolagte, blomsterkasser utenfor vinduene og smijern i mange fasonger.

I bykjernen er det en blanding av forretningsfolk og turister. Etter at landet åpnet seg mot vest, er turismen blitt en betydelig del av gatelivet i Budapest. I sommermånedene går folk lettklede, slentrer rundt og slenger seg ned på en fortausrestaurant. OG turistene har alltid kameraet klart. Motivene er der, og det uventede dukker alltid opp.

Museer er det nok å ta av

kaffehusene

Godt å sitte litt utendørs mellom vandringene i de mange museer! Foto: Waldomiguez

Den ungarske hovedstaden er full av museer, faktisk over tre dusin av ulike steder hvor du kan kikke på all verdens historie.

Et eksempel er Aquincum som viser utgravinger og funn fra romernes tid. Budapest var for øvrig først ute i verden med å lage et landbruksmuseum, og dette er et interessant sted dersom du har agrikulturelle interesser. Det etnografiske museet har mest fokus på det ungarske folks egen historie, men du finner utstillinger som viser folkekulturer fra mange kanter av verden.

Ferenc Hopp Øst-Asia Museum er fantastisk. Her er det samlet 20 000 objekter som har tilknytting til Asia. Et must i Budapest er Kunstmuseet. Her finner du massevis av fremragende ungarsk kunst. I en omfattende spansk utstilling finner du store kunstnere som El Greco, Velasquez, Murillo og Ribera. Det er en egen egyptisk avdeling, og en gresk-romersk avdeling.

Det historiske museet (Borgen) inneholder mange skulpturer fra middelalderen, som var gjemt i borgen, og ble oppdaget i 1945. Et militærmuseum har betydelige samlinger fra revolusjonen i 1848 til 1849.

I Nasjonalgalleriet er det utstilt skulpturer og malerier tilbake til middelalderen og helt frem til vår tid. Nasjonalmuseet viser historien til hele det ungarske folk helt frem til 1849.

Det historiske Budapest

Du bør rusle en tur rundt Borgen og kvartene i området. Borgen er opprinnelig fra Middelalderen , men ble fullstendig ødelagt i 1686. Keiserinne Maria Theresia bygde et nytt som stod ferdig i 1770. Men i 1945 ble dette totalskadet under kampene om Budapest. I 1950 begynte restaureringen av borgen, og det er dette du ser i dag.

Også de historiske husene og kvarterene rundt borgen er blitt restaurert. Under dette arbeidet ble det funnet mange barokke fasader som nå er utgjør en del av de fine uttrykkene i dette området. Hele oppgradering her har vært som en magnet på små butikker, restauranter og gallerier. Dette er en av de mest besøkte turistattraksjonene i Budapest.

Den første brua over Donau som bandt Buda og Pest sammen, er Lánchíd. Denne ble bygget i årene mellom 1839 og 1849. Denne ble snart et symbol for den forente byen. Men som så mye annet og de andre bruene under slaget om Budapest i 1945, ble også denne sprengt. I 1949 ble en nøyaktig, kun litt bredere, bro åpnet for trafikk igjen. Broen ruver i bybildet, og ørner med utslåtte vinger er i ferd med å ta av på toppen av de fore brotårnene.

Kaffehusene, fet mat, gode kaker og topp vin

kaffehusene

Artig å tilbringe en time i en slik bar! Foto: Pixabay


Det ungarske kjøkken er kraftig bondekost, og kaloriholdig. Flesk er en av de viktigste ingredienser, ofte godt krydret og med paprika som viktig vegetabilsk tilskudd.

Gulasj er landets nasjonalrett. Den ekte gulasjen er helt annerledes enn det vi forbinder denne retten med her hjemme. I Ungarn er gulasj mer en suppe, enn gryterett.

Fiskesuppe er vanlig, og du finner mange retter med kylling. Grønnsaker er helst – som nevnt – paprika, men også løk, poteter, tomater og kål inngår i daglige retter i mange varianter.

På dessertsiden er det lite fantasi, og pannekaker med noe søtt på er relativt vanlig.

Er du sulten på en kake, så stikk innom et av byens mange gode konditorier. De ungarske bakevarer er verdensberømte.

Det er relativt rimelig å spise ute i Budapest. Enkelte spesielt eksklusive restauranter kan du finne, og prisene er deretter.

Landet er kjent for sine mange gode viner, og skam på den ikke-avholdsmann som fornekter seg en allsidig smaksopplevelse blant den store variasjonen. Tokay og Okseblod er kjente merker. Av sterkere saker er ungareren glad i sin aprikosbrandy.

En nostalgisk opplevelse er å besøke kaffehusene i Budapest. Mange av kaffehusene har tatt vare på tradisjonene langt bakover i tid. Dette gjelder både selve kaffesmaken, og interiøret, inkludert møblene. Det er en verden for seg, disse kaffehusene, når alle klasser, arbeidere og perlebehengte damer, samles i samme lokale, og blir betjent av en egen sort bevisste og yrkesstolte servitører.

…then we take Berlin!

Spennende arkitektur å gå inne i når du besøker Riksdagens glasskuppel.

 

Du liker kanskje også

24 år med spennende reiseartikler - 2000 - 2024

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.