Kunstnernes by – Sidi Bou Saïd i Tunisia

by Per Henriksen
Kunstnernes

Kunstnernes Sidi Bou Saïd: Den første gang jeg besøkte Tunisia var for over 40 år siden. Jeg reiste snart tilbake, og tilbake igjen. Hvorfor har jeg spurt meg selv flere ganger, og svaret blir alltid det samme: Tunisiernes åpenhet, kulturen, historien, maten, landskapet, havet…

Så ble det igjen en rundtur i Tunisia. Mye har forandret seg gjennom årene, veiene er blitt bedre, turisthotellene større og flere, det er lettere å få tak i vin (god vin!) og menneskene er blitt enda mer åpne for å ta i mot den vestlige verden – men allikevel er hverdagen som skåret ut av fortellingene fra 1000 og 1 natt.

Det eksotiske har ikke forlatt landet.

Edens Have

Kunstnernes

Kamelkarvane – et klassisk motiv fra alle de Nord-Afrikanske landene, også i Tunisia.

Å reise rundt i dagens Tunisia er som å reise i Edens have. Kanskje det kan bli noe ensformig med fottur i de enorme olivenlundene sørover i landet, men orker du, så er solnedgangen mellom løvverket verd å vente på.

Edens Have ja, var det ikke der man spiste dadler, fikener, meloner, plommer året rundt? Du kan gjøre det samme i Tunisia i dag. Naturen er gavmild. Og gir oss også de praktfulle fargerike hibiscusene og fiolette og røde bougainvillea-blomster som rammer inn hvite kvadratiske hus hvor menneskene i generasjoner har følt seg trygge.

Nesten trygge – for så vidt. Skumle underjordiske vesener blir holdt unna ved å male verandaer, dører og vinduer lyseblå, en farge som visstnok også holder insekter unna. Og takene er tekket med glasert takstein i blått eller grønt.

Kunstnernes Sidi Bou Saïd

Kunstnernes

Blått og hvitt, blått og hvitt, blått og hvitt. Alle hus i byen har kun disse to fargene.

Disse fargene er trekk som særlig kjennetegner en liten vakker by oppe i det nordøstre hjørnet av landet, på «pynten» ut mot Middelhavet. Bygninger og gater klorer seg fast i bratthenget som stuper ned i den blå, historiske Tunis-bukta (Golfe de Tunis).

Byen heter Sidi Bou Saïd og har røtter tilbake til 1300-tallet, og er kunstnernes by i Tunisia. Den er vanskelig å finne på kartet, like vanskelig som berømte – og i dag lille Kartago. Men tar du utgangspunkt i hovedstaden Tunis, er veien kort til disse to historiske og fascinerende steder.

Sidi Bou Saïd er kunstnernes by. Mange kunstnere har slått seg ned her gjennom tidene, og unge talenter finner inspirasjon og ro under skyggefulle bougainvillea mens de skisserer sjarmen i gater og arkitektur. For tunisiere flest er det altfor eksklusivt å bo her, men turister finner stadig oftere en plass i solen noen timer eller dager. En fortauskafé blant oliventrærne er ikke å forakte på flukt fra kalde nord.

Blåfargen som males på husene er fra Gud (Allah), sier noen tunisiere. Andre mener den speiler himmelen. Kanskje noe av det samme. De mer jordnære mener at tradisjonen med blåfargen er til ære for det betydningsfulle Middelhavet.

På inngangspartier, dører og porter finner du ofte Fatimas hånd i mange vakre former. Fatimas hånd er viktig i arabisk og muslimsk tradisjon. Hun er datter av profeten Muhammed, og hedres i hverdagslivet. Ofte i form av en dørklinke. Dørklinkene forteller forresten om det bor en eller to familier i huset. En klinke på porten, betyr en familie, og to klinker er to familier under samme tak.

Turistsesongene

Kunstnernes

Nybakt, duftende brød kan friste både en sulten og mett mave.

De fleste turistene strømmer til Sidi Bou Saïd i juli og august. På denne tiden har innbyggerne et aktivt folkeliv med brylluper og andre store fester. Alt går på høygir i disse to månedene.

Vil du ha det mer rolig og stemningsfullt, er forsommeren med april, mai og juni perfekt og september og ut oktober likeså. Mens vinterstormene raser her hjemme, er det fortsatt behagelig vær i Tunisia, men det er mer ustabilt enn i det ovennevnte måneder. I vintermånedene kan temperaturen komme opp i 25 plussgrader, men det kan til tider være godt å kunne trekke på seg en genser eller noe vindtett.

Er du opptatt av kultur, natur, rolige dager, god mat og vin, og å komme i kontakt med folk, så er en vinterferie i Tunisia storartet.

kunstnernes

I Sidi Bou Saïd ligger et lite og meget spesielt hotell, romantisk, eksotisk og fascinerende på en gang. Det er Hotel Dar Saïd. Hotellet var tidligere et herskapshus fra midten av 1800-tallet. Nylig ble dette restaurert og de 24 rommene gitt en standard som turister flest i dag foretrekker, men den gamle arkitekturen og atmosfæren er der fortsatt. Baderommene er innredet som tyrkiske bad, mens på patioene – fire i alt – er beplantet med duftende sjasmin, bougainvillea og pludrende fontener.

Det tyrkiske badet er åpent døgnet rundt, frokostserveringen likeså, og fra svømmebassenget kan du nyte utsikten over Middelhavet.

Hotellets kjøkken satser på det som kalles hjemmelaget varmt måltid, og kokken setter sammen dagens retter av ferske råvarer som markedet kan tilby, fra dag til dag.

Overalt i Tunisia som i den arabiske verden for øvrig, er fliser i vakre mangefargede mønstre en del av dekoren – hverdagsdekoren faktisk – ved inngangspartier og på vegger og gulv. Og så alle de vakre smijernsportene som preger enkelte bydeler rundt i landet, ikke minst i Sidi Bou Saïd.

Språkmektige tunisiere

Mange i Tunisia er språkmektige. Allerede fra 10-årsalderen er fransk obligatorisk fag på skolen, men det er ikke uvanlig å møte en tunisier som behersker engelsk, og gjerne «lite svenska» eller nok norsk til å bistå en turist i nød.

Folk er velvillige til å gi turister hjelp, og følger deg gjerne langt for at du skal finne frem, uten alltid å skal ha noe igjen for det. Det er ingen grunn til å være skeptisk. I fattige områder er det kanskje ikke så rart at det kan komme frem en hånd som forsiktig tigger en slant.

Sidi Bou Saïd -kunstnernes by – er ikke masseturistenes møtested, langt mer et unikt lite reisemål som gir blodtrykket stabilt og på helsefremmende nivå.

Leave a Comment

Du liker kanskje også

24 år med spennende reiseartikler - 2000 - 2024

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.