På matkurs i Vietnam: Monsoon meny. Høres det godt ut? Mystisk? Og hvor i all verden spiser man monsoon mat? Vi tar turen til Vietnam og et kurs i landets kokekunst. Da får vi nok svaret.
Et søk på nettet etter monsoon food gir mange linker til indisk mat, men det er langt mellom det indiske og vietnamesiske kjøkken.
I Hanoi nord i Vietnam finnes det flere kulinarisk sentre som de kaller seg. Og her kan du lære triksene med å lage monsoonmat. For eksempel kylling kokt med lotusfrø i leirgryte, og spise dette sammen med bananblomstsalat, samt wasabibladsuppe og kålrulletter.
Ble du sulten nå?
Hanoi har mange steder hvor turister kan lære noen kjøkkentriks og bringe den rike matkulturen i Vietnam tilbake til sitt eget spisebord. Profesjonelle kokker tar deg med på en innkjøpsrunde og forteller om ulike råvarer, og hvordan de skal velges, for deretter å dekke deg med forklede og sette deg i gang med å finhakke grønnsaker.
Tørket sopp, for eksempel, skal skjæres i små terninger, ca 2-3 millimeter store, maksimum. Bananblomsten det samme.
Kålhode til kålruletter skal forvelles, for deretter å ta forsiktig av blad for blad, skjære de til passe størrelse, og fylle med det man ønsker, rulle sammen og forvellet lange gressløk fungerer som snor rundt kålruletten.Vietnamesisk mat skal ha det man på disse kanter kaller ying og yang.
Det vil si en tydelig balanse i både innhold og smak. Prinsippet bakom ying og yang er å velge råvarer som balanserer, i hver enkelt rett eller hele måltidet, også satt i sammenheng med sesong og klimatiske forhold. Dette skal bearbeides til å bli en harmonisk sammensetning og velbehagelig måltid.
For eksempel når det er vinter og kaldt skal kylling eller svin serveres som en varmrett. Sjømat er også utmerket gjennom den kalde årstid men blir ansett å være ”kaldere” mat. Dette rettes litt opp med å bruke krydder og urter, blant annet ingefær.
Vietnamesisk mat er ikke sterkt krydret, slik som blant annet indisk og thai, så når man snakker om godt krydret mat i Vietnam, er det en mild rett.
Matkurset i dette landet varer 4 til 5 timer, og da må du jobbe. Det er kurselevene som lager maten, fra behandlingen av råvarene til ferdig servering. Og endelig, som avslutning på det hele fråtser du i nydelig vietnamesisk mat, og kjenner stoltheten over at ”dette har jeg vært med på å lage”.
Vel hjemme i gamlelandet er det lett å imponere familie og venner med ny kunnskap om appetittvekkende delikatesser som kylling på vietnamesisk vis og hjemmelagde vårruller? Bananblomstsalaten er det verre med. Råvårer til denne finnes neppe tilgjengelig i Norge. Så her må du bruke fantasien og velge noe annet.
Alle oppskriftene som disse matkursene stilkler opp med er utarbeidet ved hjelp av ingredienser som kan finnes i de fleste velassorterte asiatiske dagligvarebutikker. Mange av disse er også lett tilgjengelig i mange norske butikker, blant annet hos det som kalles innvandrerbutikker.
Du lærer deg hvordan du koker rettene, men får også innføring i vietnamesisk kultur, og ikke minst bruken av ris og dens kulturelle betydning; ulike krydder og urter, når og hvordan de brukes. Og endelig; hvilken stor anseelse fiskesaus har i det vietnamesiske kjøkken.
Matrettene skal også pyntes, og som nyutdannet vietnamesisk kokk må du kunne lage en nydelig rose av tomatskall. Sett i gang! Se video nedenfor.
Skulle du bli litt forkjølet i Hanois ”vinterkulde” i januar og februar – det vil si mellom 15 og 20 plussgrader, anbefales det å drikke varm ingefærte. Den gir helsebringende varme til en frossen kropp. Et godt råd du får over alt i Vietnam.
Liker du artikkelen På matkurs i Vietnam?
Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?
Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her |