Home DestinasjonerAmerikaGuatamala Guatemala: Safari i den historiske mayakulturen

Guatemala: Safari i den historiske mayakulturen

by Linn Krogh Hansen

Etter en knapp uke på bøljan blå i Belize tok vi turen over grensen til Tikal. Dette er et av de største arkeologiske og urbane sentra i den førkolumbianske mayasivilisasjonen i Guatemala.

Etter en behagelig og tilbakelent miniuke på katamaran i Belize, fant vi ut at det ville være for dumt å ikke få med seg noe av den gamle mayakulturen som preger både Belize, Mexico og Guatemala.

Men med en tidsklemme som tilsa at vi kun hadde et par dager ekstra til landkrabbe-safari før vi måtte hjem til jobb og heim igjen, ble den eneste løsningen å finne en dagstur fra Belize City til nasjonalparken Tikal i Guatemala – www.tikalpark.com/travel.htm

Etter litt googling på nettet fant vi den eneste turopertøren som tilbød dagsturer; Pacz tours. Eneste aber var at turopertørens base lå i San Ignacio, en typisk backpackerby like ved grensen til Guatemala. Siden vi bare var to personer, ble prisen 1600 kr per pers, inkludert henting på hotellet i Belize før soloppgang, dagstur med guiding i nasjonalparken og lunsj. Også samt henting og levering på hotellet. Pacz´utskremte måtte kjøre et par timer ekstra for å hente oss grytidlig i hovedstaden, og levere oss trygt tilbake nærmere midnatt. Vi valgte likevel å ta turen, ettersom dette var det eneste alternativet. Hadde vi hatt to dager ekstra kunne vi kommet oss med lokalbusssen til San Ignacio på egenhånd for et par dollar. Men den tiden hadde vi ikke. Så det var enten betale prisen eller la være. Valget var enkelt; …for hvem vet vel når vi kommer hit neste gang?

Innsjøidyll

Etter en halvtimes kaffestopp i San Ignacio med bytte fra personbil til minibuss på grunn av et par påstigende passasjerer, gikk ferden videre til den guatemalske grensen. Her måtte vi ut ikke uventet ut av bussen og gå gjennom både belizisk og guatemalsk toll, men grensesjekken var grei og effektiv. Etter en do/drikke/ souvernir-stopp i en liten landsby underveis ved den vakre innsjøen Petén Itzá, gikk ferden videre. Vi kunne gjerne blitt et par dager her ved innlandsidyllen, hvor fortauskafeene lå side om side og folk så ut til å ta livet med ro. Men målet for dagen ligger 33 kilometer nordover, på passe godt vedlikeholdte veier.

Tikal ligger en liten times kjøretur inn i landet fra den beliziske grensen, midt i en subtropisk regnskog. Da vi var ute på den karibiske sjøen i Belize kjente vi ikke varmen så godt, men nå slo innlands-heten mot oss for alvor for første gang på lenge. Hamstring av væske var derfor obligatorisk før vi begynte vandringen.

Godt utstyrt med vannflasker labbet vi av gårde inn i det store tempelområdet som ligger gjemt i skogen. Hvem skulle tro at det mellom de høye trærne gjemmer seg flere tusen år gamle tempelpyramider som er inntil 72 meter høye. Den tidvis veldig tette skogen ga oss mer en følelsen av å være på jungelutflukt enn på vandring i det som en gang var en av verdens fremste sivilisasjoner. I området lever flere ville dyrearter, deriblant jaguarer og aper. Av disse var det kun et par av de sistnevnte som kom nærme nok til at vi fikk foreviget dem i trærne over oss.

Ungdom i mayadrakter

Blant alle turistene var det overraskende å se hvor mange lokale som hadde tatt turen hit. Store flokker med familier og vennegjenger med piknikkurver og fluktstoler slo seg ned i skyggen av trærne og templene. Mange var kledd i tradisjonelle mayadrakter.

Et turisttriks, lurte vi?

Men nei. Guiden vår, Jose, forsikret oss om at de lokale besøkende ikke bryr seg døyten om å stille i mayadrakter for å tiltrekke seg oppmerksomhet fra utenlandske turister.

– Det har blitt «in» å vise at man er maya igjen, særlig blant de unge jentene. Og det er bra for selvfølelsen og landet vårt. Det er skikkelig kult faktisk, fastslår Jose. Han minner om at det er første påskedag, som er årets største familieutfartsdage i Guatemala.

– Derfor er det ekstra mange her i dag, selv om nasjonalparken også er et vanlig turmål i helgene, tilføyer han.

Største i Amerika

Nasjonalparken dekker 576 kvadratkilometer, og er det amerikanske kontinentets største utgravning. Av de mange tusen gjengrodde ruinene som finnes i Tikal, er bare en liten del gravd ut. Nasjonalparken ble skrevet inn på UNESCOs verdensarvliste i 1979, etter først å ha fått nasjonalparkstatus av den guatemalske regjeringen i 1955.

Den gamle mayasivilisasjonen i området gikk under navnet Yax Mutal, men navnet ble endret til Tikal da de arkeologiske utgravningene begynte i 1840. Historikere og arkeologer mener å kunne dokumentere at det allerede i år 6 før Kristus var stor aktivitet her. Utgravningen viser imidlertid at mayasivilisasjonen hadde sin storhetstid mellom år 200 og 900, og at de ble erobret av Teotihuacan-indianere i det fjerde århundre.

Tikal var gjennom hele storhetsperioden et av kontinentets viktigste møtesteder for handel, utvikling og religion. Man regner med at så mange som 90.000 kan ha bodd her samtidig. Hva som førte til byens undergang er uklart, slik det er med flere andre kjente mayabyer. Man vet heller ikke hva som skjedde med befolkningen. Det man derimot vet er at det i slutten av den senklassiske mayaperioden rundt 1100-tallet ikke ble oppført flere store bygg, og at flere palasser ble brent. Men vet også at byen hadde en utfordring med å tilføre salt og vann. I dag henter man vann med lastebiler fra innsjøen Petén Itzá, som er den eneste nærliggende vannkilden. Mayaene var særdeles flinke i hydrologi, og bygget kunstige innsjøer som de fylte med vann og som ble ført til vannmagasiner i byen.

Den gamle mayasivilisasjonen var kjent for sine kunnskaper innen matematiske beregninger og sitt avanserte kalendersystem.

De brukte et nummersystem basert på tallet 20, som igjen var basert på prikker og streker. Prikken representerte tallet én og streken tallet fem. Dette tilsvarer det binære 1-0-systemet som brukes på datamaskiner i dag. Mayaenes var også i stand til å foreta kompliserte beregninger og astronomiske operasjoner, som de beregnet med stor presisjon. Dette vises spesielt i plasseringen av byggene deres, som er basert på skygge og lyset i fra månen og solen, og under jevndøgn og solverv hvert år.

Les mer her http://larutamayaonline.com/guatehotels/Tikal-santa-flores.html

Les flere reisesaker på http://www.linnsreise.no/bukta-rundt-i-bangka/

Idyll under høy sol.

Moderne mayaer på historisk vandring.

 

Innsjøidyll ved Petén, Guatemala.

Tikals gamle Grand Plaza

Bali, for godt voksne… eller meg?

Bamboo bar tilhører hotellet, med samler folk fra hele området til happy hour og ofte underholdning i timen før solnedgangen.

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.