Home DestinasjonerNordenSverige Smak sjokoladens bouquet i en ekte sjokoladefabrikk

Smak sjokoladens bouquet i en ekte sjokoladefabrikk

by Reiseliv
Smak sjokoladens bouquet

Smak sjokoladens bouquet i en ekte sjokoladefabrikk, godbiter elsket av mennesker over hele verden.  Men hvordan ser livet ut på innsiden av en liten sjokoladefabrikk der alt lages for hånd? Vi tok turen til Storm och Bille i Gøteborg.

Ett steinkast fra Slottskogen i Gøteborg finner du sjokoladefabrikken Storm och Bille. Langs veggene innenfor ligger det jutesekker med kakaobønner fra Uganda der bønnene deler land med fjellgorillaene i Virunga nasjonalpark.

På motsatt side ligger sekker med kakaobønner fra øya Saõ Tomé som ligger utenfor Vest-Afrika.

Sammen med tvillingøystaten Principe fikk de kallenavnet ‘sjokoladeøyene’ som en gang var verdens største produsent av sjokolade. Resten av sekkene med kakaobønner er fra Nicaragua, Ghana og Guatemala og selveste India.
Fabrikkens navn er satt sammen av begge etternavnene til de to eierne, Kristin Bille og Johan Storm som sammen startet opp sjokoladefabrikken Storm och Bille i 2017.

Kjærlighetspar skapte sjokoladefabrikken

Smak sjokoladens bouquet
Kristin Bille med personlig sjekk av hele prosessen frem til sjokoladens gode bouquet. Alle foto: Yvette-Marie Solem

Den gang var de et kjærlighetspar uten noen erfaring fra sjokoladebransjen. Selv om forholdet tok slutt året etter at de startet opp, har de beholdt sin lidenskap til håndlaget sjokolade, og jobber fortsatt sammen som gode venner på fabrikken.

Duoen eksperimenterer også med spennende smaker som blant annet kardemomme, røkt havsalt, sterk pepper og hissig chilli.

Reisen fra kakaobønne til ferdig sjokolade er et lite mirakel i seg selv. For sjokoladen som produseres her blir kakaobønner både stekt, skrelt, og steinkvernet og tilslutt håndlaget av Kristin Bille og Johan Storm. 

Sjokoladen som produseres hos Storm och Bille er av 100% laget av økologiske kakaobønner og er både fri for nøtter, soya, gluten samt melk.

Et kreativt univers

Som grafisk designer tegner Kristin Bille sin egendekorert emballasje enten det er til Operahuset i Gøteborg, Gunnebo Slott och Trädgårdar, Gøteborgs botaniske samt Röhsska museet i Göteborg som er noen av fabrikkens faste stamkunder.

Når du tar turen til fabrikken er du garantert en personlig velkomst fra eierne. Eierne tilbyr også omvisning på fabrikken der du får et verdifullt innblikk i hele prosessen fra kakaobønner til ferdig sjokoladeplater.
Visste du at det var først på 1800 tallet at man klarte å lage spisesjokoladen slik som man kjenner den i dag?

I Europa var det lenge bare de rikeste som hadde råd til å drikke kakaolaget av sjokolade, og det var egne sjokoladehus hvor man kunne møtes og drikke kakao. I dag er sjokolade heldigvis allemannseie.

Slik smaker du på sjokolade

Visste du at sjokolade setter også i gang samme reaksjon i kroppen som kjærlighet gjør. Sjokoladeeksperter mener det beste tidspunktet å smake sjokolade på er tidlig på formiddagen eller sent på ettermiddagen.

Tygg lett, og la den smelte på tungen mens du puster gjennom nesen. På den måten får du smake hele sjokoladens bouquet.

Legg merke til hvor lenge smakene varer, er den silkemyk som nougat, karamellisert eller frisk, og nyt sjokoladen.
Kanskje besøket får deg til å ville starte din egen sjokoladefabrikk en vakker dag?

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.