Home DestinasjonerNordenDanmark Fårup Sommerland i Danmark: Ny berg- og dalbane for entusiaster

Fårup Sommerland i Danmark: Ny berg- og dalbane for entusiaster

by Trond Thorud
Fårup Sommerland i Danmark

Fårup Sommerland i Danmark, nærmere bestemt på Nordjylland, planlegger det helt store trekkplasteret for store entusiaster av høye berg- og dalbaner. Danmarks absolutt største vil få en høyde på 40 meter og med toppfart på 95 kilometer i timen. Attraksjonen får navnet Fønix, etter det berømte fabeldyret fra egyptisk mytologi og som betyr gjenfødelse.

Alle med trang til et skikkelig adrenalinkick kan begynne å glede seg til en tur til Danmark og Nordjylland i 2022. Fornøyelsesparken Fårup Sommerland kan da åpne dørene til landets absolutt største berg- og dalbane.  når Fønix vil reise seg fra skogbunnen og stige 40 meter opp mot himmelen over Fårup Sommerland.

– Dette er en historisk stor dag for Fårup Sommerland. Vi er usedvanlig stolte over at vi nå endelig kan avdekke at Fårup får Danmarks absolutt største berg- og dalbane fra neste år. Det er en tilføyelse vi har jobbet med lenge, og vi gleder oss ekstremt mye til å kunne nyte utsikten over Fønix i fornøyelsesparken snart, sier Niels Jørgen Jensen, direktør i Fårup Sommerland.

I tillegg til å være Danmarks største berg- og dalbane, vil Fønix også være den raskeste med en toppfart på 95 kilometer i timen. Berg- og dalbanen vil være 40 meter høy, mer enn 900 meter lang og er også berg- og dalbanen med mest såkalt airtime – opplevelse av vektløshet – i Skandinavia med 14 forskjellige elementer som dropp, loops og twist.

Fårup Sommerland i Danmark først med stall loop

Fårup Sommerland i Danmark
Fønix med stall loop

Samtidig vil Fønix være den første berg- og dalbanen i verden med en såkalt stall loop, hvor den klassiske loop kombineres med en omvendt camelback, som gir en opplevelse av vektløshet i 2,5 sekunder. Fårup Sommerland-direktør Niels Jørgen Jensen forventer at Fønix innovative design vil bringe internasjonal oppmerksomhet.

– Dette er første gang verden ser en berg- og dalbane med denne helt unike designen. Derfor forventer vi også at Fønix vil bli et trekkplaster for noen av verdens mange berg- og dalbane-entusiaster som vil komme til Danmark for å prøve en berg- og dalbane med en helt spesiell konstruksjon.

– Samtidig tør vi også love alle andre danske og internasjonale gjester at Fønix blir det villeste du kan oppleve i dansk kontekst,sier Niels Jørgen Jensen, som samtidig forteller at Fønix blir 16 meter høyere enn parkens høyeste attraksjon inntil videre, Saven.

Fårup Sommerland i Danmark også kjent for Orkanen

Det er en av verdens førende berg- og dalbane produsenter, nederlandske Vekoma, som står bak design og konstruksjon av Fønix. Hele prosjektet vil koste nesten 100 millioner DKK, og blir dermed også parkens desidert største investering i en attraksjon noensinne.

Den nest største investeringen fant sted i 2013, da Fårup Sommerland presenterte Orkanen til en pris på rundt 44 millioner DKK. I følge Fårup-direktøren vil Fønix trolig være en av de største investeringene i den danske reiselivsnæringen i 2022.

– Det er helt bevisst at vi oppgraderer i denne grad akkurat nå, og vi ser det som et viktig skritt på vei ut av koronaskyen. I turistnæringen har vi en stor oppgave foran oss for å få gjestene tilbake, og derfor er det avgjørende at vi investerer i vårt turistprodukt og utvikler attraksjonene. Dette er det som vil skape konkurransefortrinn på lang sikt, slik at både vi og bransjen som helhet kan stige opp fra korona-asken som Fugl Føniks, sier Niels Jørgen Jensen.

Gjestene i Fårup Sommerland vil allerede på nåværende tidspunkt kunne se stor aktivitet på byggeplassen, hvor berg- og dalbane Fønix de neste ca. 10 måneder vil ta form og reise seg. Direktør Niels Jørgen Jensen forventer å kunne klippe sløyfen til Danmarks største berg- og dalbane i forbindelse med sesongåpningen i påsken 2022.

Fakta om Fønix:

Fårup Sommerland i Danmark

• Blir Danmarks største berg- og dalbane.
• 40 meter høy og er dermed Danmarks høyeste berg- og dalbane.
• Toppfart på 95 km/t og er dermed Danmarks raskeste.
• 905 meter lang, og blir dermed Danmarks lengste loop berg- og dalbane.
• Den første berg- og dalbanen i verden med en såkalt stall loop, hvor du blir utsatt for negativ G-krefter og dermed opplever vektløshet hengende opp ned.
• 14 øyeblikk hvor passasjerer opplever vektløshet. Dermed vil Fønix være den berg- og dalbanen i Skandinavia med mest såkalt airtime, som er følelsen av vektløshet som oppstår når kroppen utsettes for negativ G-krefter.
• Bygget av en av verdens førende berg- og dalbane produsenter, Vekoma fra Nederland.
• Hviler på 170 fundamenter, og det vil kreve 130 lastebiler for å frakte Fønix fra Nederland til Danmark.
• Koster nesten 100 millioner DKK, og er den desidert største attraksjons-investeringen i Fårup Sommerlands 46 års historie.
• Den nest største investeringen var Orkanen, som kostet parken 44 millioner DKK i 2013.

Reisetips: Det er naturlig å ha bilferie i Danmark for å komme frem til ulike reisemål. Å reise i Danmark gir mange muligheter også hvis du vil ta med sykkel. Landet har mange fine sykkelveier.

Ikke glem å ta med deg Europeisk helsetrygdekort som utstedes av Helfo, ha også vanlig reiseforsikring og det er fortsatt nødvendig å følge med på hva regjeringen og FHI (Folkehelseinstituttet) til enhver tid mener om situasjonen rundt Covid 19, ofte kalt kun korona.

Liker du artikkelen om Fårup Sommerland i Danmark, så gi oss en like på Facebook.  


H.C. Andersens eventyr lager seg en større fantasifull verden

H.C. Andersens eventyr

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.