Home DestinasjonerNordenDanmark Ferie i Danmark. Prøv Samsø med mest solskinn og minst regn

Ferie i Danmark. Prøv Samsø med mest solskinn og minst regn

by Per Henriksen
øya

Ferie i Danmark: Hva er det som er 28 kilometer langt, 500 meter bredt og grønt, omgitt av blått hav, har 22 landsbyer og 45 nasjonaliteter? Hvis du gjettet Samsø i Danmark, beliggende mellom både Sjælland, Fyn og Jylland, så har du helt rett. Her kan du gå deg vill i verdens største labyrint.

Aller først ankomstfakta: Samsø er en frodig øy som du når ut til med bilferge enten fra Hou på Jylland eller fra Kalundborg på Sjælland. Fergeturen tar henholdsvis én og halvannen time.

Så litt korreksjon; når bredden på øya oppgis til 500 meter så er det riktig på det smaleste. På det bredeste er øya syv kilometer, litt mer å boltre seg på.

Og så kan det legges til at Samsø har mer solskinn, færre dager med frost og nedbør og en høyere gjennomsnittstemperatur enn Danmark for øvrig.

Med Prinsesse Isabella til Samsø

Etter noen dager rundt på danske veier i leiebil er det greit å være tidlig ute til fergeavgang i Hou. En pizza rett opp i gata gir trygghet på at jeg ikke går sulten i land og farter rundt hele ettermiddagen på Samsø uten mat i kroppen.

Med sola i senit blåser fløyta på blåmalte MF Prinsesse Isabella, og hun legger ut fra havna i Hou mot Sælvig på Samsø.

Undrer meg på hva jeg får at se, over de høye fjelle?, skrev Henrik Ibsen. Og jeg undrer meg på hva Samsø har å by på, i tillegg til Ballebjerg som er høyeste punkt på øya, 64 meter over havet.

øya
Utsiktstårnet fra 1920 på Ballebjerg, 64 meter over havet, Samsøs høueste punkt. Foto Wikimedia.

Selv på Samsø kjører man ikke rundt på måfå. En kjøreplan for dagens opplevelser er kjekt å ha, papirbasert kart og GPS, så glir ferien bedre.

Helt på nordspissen av Samsø ligger det noe barnslig, nemlig en labyrint inne i en skog. Med litt sånn Mr Bean-holdning; at dette da lett for en voksen mann som er skauvant fra både dype hjemlige skoger og utenlandsk jungel.

Flaut dette, Lone!

Danske Lone introduserer labyrinten, forklarer hvordan jeg kan velge en lett eller vanskelig sti, bli utfordret med spørsmål og deretter ta de riktige valg ved hvert stikryss.

Med nok kunnskap om mitt frivillig valgte tema, så blir det mulig å finne tilbake til mål, mener hun.

Jeg takket og bukket og valgte den letteste utfordringen, bare for å ha tatt runden, og deretter komme raskt videre rundt på Samsø.

øya
Gøy for ung og voksen å labbe rundt i en labyrint i en dansk skov. Foto: Samsø Labyrinten

–  Flaut dette, Lone, sa jeg da jeg kom tuslende lett lutende tilbake til start, etter å ha gått meg bort i den lille danske skov. Forbigått av pensjonister og sprudlende barnefamilier som hadde løst oppgavene både med lette og vanskelige labyrintruter. Det ble en erkjennelse av at Samsø Labyrinten, som faktisk er verdens største labyrint, er både utfordrende, morsom og en lang fin tur med Quiz-lignende hjernestimulering, uansett alder.

Det danske spisekammeret

Øya
Kunder hele tiden hos Smagen av Øen. Foto Per Henriksen

På vei sørover på øya, mot en planlagt spasertur i mer åpent og naturskjønt landskap i det som heter Nordby Bakker, stakk jeg innom Smagen af Øen, i småstedet Nordby. Dette er en butikk med alt av danske herligheter, og et hjørne i lokalet med muligheter for en kafferast og kake. Flott mellomspill mellom gåturene i labyrinten og Norby Bakker.

øya
Lars bak disken i butikken Smagen av Øen. Foto: Per Henriksen

Samsø er for øvrig kjent for sine gode råvarer, og øya blir ofte kalt Danmarks Spisekammer. Daglig merker eieren av butikken Lars Damgaard Hansen, hvor populært det danske spisekammeret er. Køen til disken er alltid stinn av kjøpelystne kunder. Men Lars har allikevel tid til en prat med en omreisende nordmann som nyter en duftende kopp kaffe.  

Sør på Samsø ligger Ballen som på dansk defineres som en landsby, og det er her fergen fra Kalundborg kommer inn. Det er mange overnattingsmuligheter på øya, men med forhåndsbestilt rom på Det Lille Sommerhotel i Balle er tryggheten på plass for å ha et sted å sove godt med åpent vindu ut mot den friske kattegatluften. Som navnet tilsier er hotellet åpent kun i sommersesongen, og det er heller ikke så stort, med ni rom i alt med 22 sengeplasser. Helle Hesseldal driver dette spesielle hotellet, og er alltid tidlig på’n med å servere en god dansk frokost, ute eller inne.

Øya
Det lille Sommerhotell i Balle. Foto: Det Lille Sommerhotell

Ballen er et typisk sommersted, med lystbåthavn, havnekafeer, restauranter, høy feriefaktor, sykkelutleie og smågater å rusle rundt i når sola senker seg mot kveld, og det er tid for middag. Noen hyggelige timer på Restaurant Skipperly med en dansk bekjent er prikken over i-en denne Samsø-dagen.

I de veldig, veldig gamle dager

På sørvest-siden av Samsø ligger det en liten historisk gård, eller husmannsplass er den riktige betegnelsen. Fredensdal   heter denne, og er et typisk dansk husmannssted fra 1904. I dag er stedet et godt besøkt levende familievennlig museum, med mange forskjellige tradisjonelle dyr fra dansk landbruk. Dette er kuer, griser, katter, fjærkre og hesten med navnet Tot.

øya
Slik så det ut i stua hos familien som bodde på husmannsplassen Fredendal fra 1904. Foto: Per Henriksen

Fredensdal er et typisk eksempel på et lite familiebruk, som var en viktig del av dansk landbruk i størstedelen gjennom 1900-tallet. Bil etter bil kommer allerede tidlig på formiddagen, familier med barn som vil se litt hvordan det var på den danske landsbygda i gamle dager, og for de yngste blir det vel i de veldig, veldig gamle dager. Det er jo langt over hundre år siden Fredensdal ble anlagt, et sted å streve og overleve i en vanskelig tid.

Det er mage steder å besøke på Samsø, mye å kunne gjøre, mye å glede seg over.

Jeg har gitt dere kun et lite innblikk. Kultur og historie ligger som perler på en snor over hele øya. En ettermiddag og en formiddag som ble mitt hastige besøk, er ikke nok til å få med alt, eller i beste fall med meste.

Liker du artikkelen?

Liker du artikkelen, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Bøfsandwich, 4 øl og heldansk frokost i Horsens

    bøfsandwich

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.