Home DestinasjonerNordenSverige ABBA the museum i Stockholm for å gjenoppleve pophistorien

ABBA the museum i Stockholm for å gjenoppleve pophistorien

by Reiseliv
2012-11-22 ABBA-museum.jpg

ABBA the Museum i Stockholm: Musikkinteresserte nordmenn bør oppleve ABBA på nært hold når de besøker Sverige. Den svenske popgruppen har som en av svært få musikkgrupper sitt eget museum hvor fansen kan gjenoppleve svensk og internasjonal pophistorie.

ABBA the Museum ligger på Djurgården i Stockholm, og byr trofaste fans på musikk, klær og film fra ABBAs eget repertoar i en interaktiv og moderne utstilling. Abba the Museum er en del av nye Swedish Music Hall of Fame, som stod klar i april 2013.

Letingen etter et sted hvor fansen kan gjenoppleve ABBAs høydepunkter, fra musikk og tekster til klær, musikaler og filmer, pågikk lenge. Selv mener ABBA at Swedish Music Hall of Fame representerer en fin ramme for dette.

– I Swedish Music Hall of Fame blir ABBA the Museum satt inn i sin naturlige sammenheng, som en del den svenske pophistorien. Det føles virkelig som om vi har funnet hjem, sa Björn Ulvaeus da museet ble åpnet i 2013.

ABBA er Sveriges mest fremgangsrike musikkgruppe, med nær 400 millioner solgte skiver verden over. ABBA The Museum  presenterer et samlet bilde av gruppen, fra ABBA ble født i 1970, gjennombruddet med Waterloo i 1974, via de store verdensturneene og frem til de gikk hvert til sitt i 1983.

Siden den tid har ABBA levd videre gjennom Björn og Bennys musikalske arbeid, både ved siden av ABBA-navnet og gjennom Mamma Mia – som igjen skapte en stor interesse for ABBAs musikk.

Interessen for ABBA er fortsatt levende; og historien forteller at CD-en ABBA GOLD er den mest solgte CD-en i England gjennom tidene. Denne er solgt i 30 millioner eksemplarer.

Svensk populærmusikk er en del av Sveriges kulturarv, og ABBA er en av de sterkeste svenske merkevarene internasjonalt. Det er nærmest en forpliktelse å gi plass for ABBA i Sverige. ABBA the Museum besøkes av hundretusener av svenske, norske og internasjonale besøkende hvert år.

De fleste kjenner ABBA

De fleste kjenner ABBA som en svensk popgruppe dannet i Stockholm i 1972. Gruppen besto av de to parene Björn Ulvaeus og Agnetha Fältskog, og Benny Andersson og Anni-Frid Lyngstad. Navnet «ABBA» er et akronym dannet av de første bokstavene i medlemmenes fornavn.

Björn Ulvaeus og Benny Andersson hadde tidligere vært medlemmer av popgruppen «Hootenanny Singers», mens Agnetha Fältskog hadde hatt suksess som soloartist og Anni-Frid Lyngstad hadde sunget i ulike band. De fire møttes og begynte å samarbeide på ulike musikalske prosjekter før de dannet ABBA.

ABBA fikk sitt gjennombrudd internasjonalt etter at de vant Eurovision Song Contest i 1974 med sangen «Waterloo». Dette førte til en rekke hits, inkludert sanger som «Dancing Queen», «Mamma Mia» og «Take a Chance on Me». Gruppen hadde stor suksess på 1970-tallet og tidlig på 1980-tallet, og regnes som en av de mest suksessrike popgruppene noensinne.

ABBA holdt på frem til 1982, da de bestemte seg for å ta en pause. Gruppen har siden hatt en rekke tilbud om å gjenforenes, men det var først i 2021 at de kunngjorde at de skulle samarbeide igjen.

Hvilke er de 10 mest populære ABBA-utgivelsene?

10 av de mest populære ABBA-utgivelsene, basert på popularitet og suksess:

Dancing Queen – En av deres største hits, fra albumet «Arrival» (1976).
Mamma Mia – En annen stor hit, også fra albumet «Arrival» (1976).
Waterloo – Vinnerlåten fra Eurovision Song Contest 1974, og starten på deres internasjonale karriere.
Take a Chance on Me – En populær singel fra albumet «The Album» (1977).
The Winner Takes It All – En av deres mest kjente ballader, fra albumet «Super Trouper» (1980).
Gimme! Gimme! Gimme (A Man After Midnight) – En populær singel fra albumet «Greatest Hits Vol. 2» (1979).
Knowing Me, Knowing You – En annen kjent ballade fra albumet «Arrival» (1976).
SOS – En av deres tidlige hits, fra albumet «ABBA» (1975).
Fernando – En singel som ble utgitt utenfor albumrekken, men senere inkludert på «Greatest Hits Vol. 2» (1979).
Money, Money, Money – En populær singel fra albumet «Arrival» (1976).

Disse sangene har vært blant ABBA’s mest suksessrike og har bidratt til å etablere gruppen som en av de mest ikoniske popgruppene gjennom tidene.

Og ikke å glemme Chiquitita – må jo ha med denne også, en ekstra påminnelse om ABBAS mange suksesser.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.