Hjem DestinasjonerNordenSverige Høsten i Sverige. 23 gode familieideer

Høsten i Sverige. 23 gode familieideer

av Reiseliv
høsten

Høsten i Sverige: Usikker på hvor du skal ta med familien i høstferien? Reiseliv har noen gode forslag til deg! Sverige står klare til å ta imot ferierende nordmenn, med morsomme aktiviteter og høstlige arrangementer.

Her kommer en haug med siste liten-tips til hva du kan finne på i høstferien uten at det trengs så mye planlegging. En kort biltur fra Norge finnes det lek og moro for hele familien. Besøk det skumle skrekkhuset Skogen når Liseberg tjuvstarter halloween, test hesteridning og prærievogn i Värmland eller opplev Europas største dinosaurutstilling i Småland. Her tipser vi om hele 25 morsomme ting å finne på i høstferien som passer både store og små.

Arvika Markedet

Arvikamarten i Värmland. Foto: Eva Asum

Det årlig høstmarkedet i Arvika “Arvikamarten” går av stabelen 04.-06. oktober. Alle gater og torg fylles med selgere og boder. Kos deg inn i høsten med en varmende suppe, kokosboller og karuseller. Når: 04. – 06. oktober Hvor: Arvika, Värmland.

Torsby Skitunnel og Sportssenter

Garantert skiføre i Värmland. Foto: Tom Lindström

Start skisesongen allerede i oktober i Torsby skitunnel. Det er mulighet for å leie fullt utstyr på stedet, og det finnes også dyktige instruktører som står klare til å veilede deg. Det finnes mange andre morsomme aktiviteter på Torsby Sportcenter, som utendørs styrketrening, sykkelløyper og frisbeegolf. Når: uke 40 og 41. Hvor: Torsby, Värmland.

Hestedrømmer på Our Little Farm

Hestene på Our Little Farm. Foto: Our Little Farm

Our Little Farm tilbyr hesteopplevelser for både erfarne ryttere og nybegynnere ute i naturen. Her kan du bli med på viltsafari, turridning i skogen, prærievogn- og solnedgangstur eller overnatte på gården med badestamp og middag på kvelden. Når: hver dag. Hvor: Ekshärad, Värmland.

Mårbackas Afternoon Tea

Afternoon tea på Mårbackas Kafé. Foto: Mårbacka Minnesgård

Møtes for en hyggelig prat over en klassisk Afternoon Tea i Mårbackas kafé, på gården hvor den kjente forfatteren Selma Lagerlöf er vokst opp. Det dekkes opp med kaker, bakverk, smørbrød, nybakte scones og deilige paier – alt som hører ettermiddagsteen til. Pass på å smak på de kjente teblandingene Selmas Sagoblanding og Mårbackablandingen. Når: 05. og 1. oktober. Hvor: Mårbacka, Värmland.

Van Gogh Alive

Utstillingen Van Gogh Alive. Foto: VanGoghAlive/KalmarSlott

Bli med inn i Van Goghs verden på den digitale verdensutstillingen Van Gogh Alive i Kalmar. Den nederlandske malerens kunstverk kommer til liv ved hjelp av prosjektorer og musikk i Kalmars slott. På slottet vil det også bli arrangert barneaktiviteter som Petits eventyr. En interaktiv fortelling hvor barna på ulike stasjoner må løse oppgaver. Når: åpent alle dager. Hvor: Kalmar Slott, Småland.

A World of Dinosaurs

Dinosaurskjelett på Tingby Gård. Foto: Albin Rylander

På Tingby gård, rett utenfor Kalmar by, finnes Europas største dinosaurutstilling. 150 dinosaurer og skjelett vises fram i full størrelse. Dinosaurene er veldig naturtro og flere av de er animatoriske – de beveger på seg og lager lyd! Når: lørdager og søndager. Hvor: Kalmar, Småland.

Mordgåter og gårdsmiddag på Wapnö Slott

“En morders manuskript” på Wapnö Gård. Foto: Wapnö Gård.

Opplev mordmysteriet “En morders manuskript” på Wapnö slott i Halland, et teater der du som gjest følger ledetråder og er med på å løse mordgåten. Nyt en velsmakende treretters laget på råvarer fra gården. Kombiner middag og opplevelser med en overnatting på Wapnö Gårdshotell og besøk de søte dyrene i fjøset. Når: 4., 5., og 12. oktober. Hvor: Wapnö Slott, Halland.

Høstferie med villdyrsafari

Fisketur i Halland. Foto: Mostphotos Katja Kircher

Halland, regionen like sør for Göteborg, byr på høstlige opplevelser ute i det fri. Oppdag de Hallandske skoger og lek blant dalende høstløv, se den dramatiske fossen Danska Fall i Simlångsdalen eller dra på villdyrsafari med Tallhöjdens Värdshus. Når: Hele høstferien. Hvor: Halland.

Aktiviteter på Slottsmöllan

Slottsmöllans gamle industrilokaler langs Nissans fossende vann er fylt med spennende ting å se og gjøre. På Halmstad aktivitetssenter kan du delta på Prison Island, Laserdome, Gladiatorkamp og minigolf i Black Pearl Golf. Test dine klatreferdigheter i den 900 m2 store klatrehallen eller øve på triks i den 1200 m2 store skateparken.

Barnas verden på Tjolöholm slott

Kammerfruen Ottilia underholder på Tjolöholm Slott. Foto: Thomas Carlén

Det er barna som står i sentrum på Tjolöholm slott i høst. Bli med kammerfuen Ottilia rundt i slottets saler og ganger, når hun forteller om livet på slottet på begynnelsen av 1900-tallet. Eller opplev Emils Katthult på det 100 kvm store lekelandet på slottet. Miljøet er skapt av scenograf Torbjörn Berg, sønnen til Emil i Lønneberget-tegneren Björn Berg. Her kan barna lage mat i kjøkkenet, lese eventyr, kle seg ut, løse rebus, gjemme seg eller klatre. Det finnes to ulike rundturer å velge, en lengre for voksne og barn og en kortere som passer bra for små barn. Når: 28.– 29. september og 5.– 6. oktober Hvor: Tjolöholms Slott, Halland.

Prøv deg som graffitikunstner

Graffitiverksted i Kungsbacka. Foto: Fredrik Aakerberg

Er du nysgjerrig på hvordan det er å dekorere en vegg med spraymaling? I høstferien kan du prøve deg som graffitikunstner på Kungsbacka kunsthall. Når: 5. – 6. oktober. Hvor: Kungsbacka Kunsthall, Halland.

Lost city

Jungelopplevelser i Lost City i Örebro. Foto: Örebrokompaniet.

Jungelvann, ville fosser, ruiner og heftige vannrutsjebaner, Lost City er et nervepirrende badeeventyr for hele familien. I Sveriges største badeland Gustavsvik – The Lost City, er det deilige temperaturer og tropisk stemning hele året. Utforsk den forsvunnede byen og kast deg ut i noen av Sveriges heftigste sklier. Lost City utvider med nye attraksjoner den 04. oktober, frem til det er det 50 prosent avslag på inngangsbilletten. Når: Hver dag. Hvor: Gustavsvik, Örebro.

Spøkelsesvandring for barn på Örebro slott

Skremmende stemning på Örebro Slott i høst. Foto: Jonas Claesson

Nysgjerrige og modige barn kan være med på en nervepirrende spøkelsesvandring på Örebros gamle slott. Slottet skjuler mørke historier fra fortiden om hekser, fanger og ånder. Nå får alle som tør sjansen til å høre historiene om slottets mørke side. Når: 05. og 12. oktober. Hvor: Örebro Slott.

Ny opplevelesskog i Filmbyn

Opplevelsesskogen i Filmbyn. Foto: Filmbyn

Tidligere i sommer innviddes aktivitetsparken Opplevelsesskogen i Filmbyn i Småland. I filmbyen kan du oppleve innspillingsmiljøer fra kjente barnefilmer som Emil i Lønneberget, Saltkråken og Pippi Langstrømpe. Bli med inn i filmens verden og se klassiske studio-kulisser og originale kostymer fra filmene eller syng med til de velkjente sangene. Prøv også ut den nye interaktive appen eller parkourbanen. Når: Hver dag fram til 29. september og mandag–fredag fra 30. september. Hvor: Mariannelund, Småland.

Nyheter på Isaberg sport- og friluftssenter

Isaberg kjelkebane i Småland. Foto: Isaberg

Isaberg sport- og friluftssenter i Småland utvider stadig og nytt i år er en fartsfylt kjelkebane og nye MTB løyper. Isaberg har MTB-stier som er varierende i vanskelighetsgrad, og her er også Endurosyklister som søker fart velkomne. På MTB arenaen finner du XC-baner, droppzons, step-up hopp og det meste innenfor teknikktrening og balanse for MTB. Det er også mulig å leie sykler på Isaberg, og for familier er det 4 for prisen av 3 på søndager. Den nye kjelkebanen, eller “rodelbanen” som den heter, er en kilometer lang og vil by på naturnær fart og spenning for barn og voksne i alle aldre. Når: Hver dag. Hvor: Hestra, Småland.

Gotland Gastronomy

Matlaging over åpen ild på restaurant Stelor. Foto: Anna Sundström

Gotland Gastronomy er en inspirerende mat- og drikkefestival der gotlandske restauranter og lokale matprodusenter tilbyr en helg fylt med arrangementer, spesialmenyer, gjesteopptreden og ikke minst masse god mat. Her blir det mulighet til å besøke gårder, mat- og drikkprodusenter og restauranter som denne helgen steller i stand til unike opplevelser. Når: 03. – 05. oktober. Hvor: Gotland.

Visbydagen

Verdensarvbyen Visby på Gotland. Foto: Mats Jansson

Første helgen i oktober hylles verdensarvbyen Visby på Gotland med fest og aktiviteter fra morgen til kveld. Visbydagen byr på forelesninger, konserter, marked, byvandring, kaninhopping, Pippitog og loppis. Når: 5. oktober. Hvor: Visby, Gotland.

Expedition Bohuslän – eventyr for de nysgjerrige

Expedition Bohuslän. Foto: Vastsverigecom/Nordiska Akvarellmuseet

Bli med på et ekte eventyr med Expedition Bohuslän, som er en samling av kulturelle opplevelsessteder i Västsverige. Her kan du møte ville dyr på Nordens Ark, lære mer om dyrelivet under vann på Havets Hus, se de historiske helleristningene på Vitlycke og oppleve kunst i verdensklasse på Nordiska Akvarellmuseet. Når: Hver dag. Hvor: Bohuslän, Västsverige.

Halloween på Liseberg

Halloween på Liseberg. Foto: Robert Ununger

11. oktober kan du tyvstarte Halloween-feiringen på Liseberg. Nesten alle attraksjonene er åpne og det finnes drøssevis med koselige og skremmende opplevelser. Du bestemmer selv om du vil bli skremt eller le, eller begge deler! Andre helgen i oktober åpner skrekkhuset Skogen, der besøkende tas med på en ubehagelig vandring utendørs – i bekmørket. Når: 11. og 12. oktober. Hvor: Liseberg, Göteborg.

Bondens høstmarked i Haga

Bondens marked i Haga. Foto: Superstudio D&D AB

Elleve lørdager på rad flytter Bondens høstmarked inn i den koselige bydelen Haga. På markedet tar bønder med seg sine lokalproduserte varer for salg. En koselig opplevelse for både store og små. Kombiner markedet med et besøk til en av bydelens koselige kafeer eller nisjebutikker. Når: Hver lørdag hele høsten. Hvor: Göteborg.

Kos, lek og teater på Albert Åbergs Kulturhus

Albert Åberg. Foto: Alfonskulturhus

Albert Åbergs Kulturhus byr på daglige forestillinger med kulturhusets egne skuespillere. Her kan nysgjerrige barn leke, rase, klatre og oppdage et hus fylt med finurlige saker. Passer fint for barn mellom 0-8 år. Når: Hver dag. Hvor: Göteborg.

Tuna Hästbergs gruve

Oppdagelsesferd i Tuna Hästbergs gruve i Dalarna. Foto: Äventyrsgruvan

Søker du et annerledes eventyr i Dalarna? Da må du besøke Tuna Hästberg gruve utenfor Borlänge. Gå, klatre, dykk og nyt et spennende miljø som hentet ut av en eventyrverden. Under jorden og bebyggelsen finnes milevis med tunneler som snirkler seg gjennom fjellet. Du kan velge mellom to ulike ruter, vandringsturen og eventyrsturen, og rundt omkring i gangene vil du finne redskaper og konstruksjoner som er blitt etterlatt etter at gruven la ned. Når: Hver dag. Hvor: Borlänge, Dalarna.

Borlänge Science Festival

At Bolänge er en musikk- og industriby er de fleste enige om, men visste du at Borlänge også er en teknikk- og vitenskapsby? I høst går Borlänges første vitenskapsfestival av stabelen. Her kan du få testet programmering, stjernekikking, delta på eksperimenter, forskning og mye mer. Bli med på en lærerik festival som passer for alle aldre. Når du først er i Borlänge må du også stikke innom 20147 Science center hvor du kan oppdage naturvitenskap og teknikk i eksperimentmiljøer. Ta en sykkeltur på skjelettsykkelen og se hvordan skjelettet beveger seg, test din reaksjon i klatreveggen eller konkurrere i magnetslalom – her er mulighetene mange. Når: 26.– 29. september. Hvor: Borlänge, Dalarna.

Orsa Rovdjurspark

Isbjørnene i Orsa Dyrepark. Foto: Koala Productions

Opplev spenningen med å stå øye til øye med isbjørner, ulv og tigre. I Dalarna finner du Orsa rovdyrpark, Europas største rovdyrpark, hvor dyrene lever på store områder i naturlige skogsmiljøer. I parken kan du blant annet se Sveriges fire største rovdyr brunbjørn, ulv, jerv og gaupe, sammen med et antall utrydningstruede rovdyr som isbjørn, snøleopard og sibirsk tiger. Når: Hver dag. Hvor: Orsa, Dalarna.

Klatreparken høyt og lavt

Klatreparken Högt og lavt. Foto: Anna Holm

Rett ved Rättviks camping er det nettopp åpnet en ny klatrepark med seks ulike baner, spennende hinder og ziplines. Her venter et eventyr for hele familien hvor dere kan leke, klatre og utfordre både hverandre og deg selv. Når: Åpent hver helg frem til 06. oktober. Hvor: Rättvik, Dalarna.

Experium Sälen

Vannmoro i Experium Sälen. Foto: Ola Matsson

Sälen i Dalarna har mye spennende å by på i høst, og på Experium Sälen kan du oppleve bowling, 3D kino og et morsomt badeland. I badelandet kan du kaste deg utfor vannsklier, bølger, boblebad, utebasseng og innendørssurfing på bølgemaskinene. Høsten i fjellet kan fint kombineres med både inne- og uteaktiviteter. Når: Hver dag. Hvor: Sälen, Dalarna. 

Liker du artikkelen Høsten i Sverige?

Liker du artikkelen Høsten i Sverige, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Ferietips: Høstens 20 spennende opplevelser i Sverige

    ferietips
    Tjolöholms slott i Halland: Her får barna mulighet til å hilse på gårdens dyr. Foto Tjolöholm Slott

    Du vil sikkert like disse artiklene også