Home DestinasjonerNordenDanmark H C Andersens eventyr lager seg en større fantasifull verden

H C Andersens eventyr lager seg en større fantasifull verden

by Trond Thorud
H.C. Andersens eventyr

H C Andersens eventyr Tommelise, Prinsessen på erten, Keiserens nye klær, Den stygge andungen husker du sikkert. I Danmark vekkes våre favoritteventyr til live når det spektakulære H.C. Andersens Hus åpner i Odense 30. juni. Opplevelseshuset er en portal inn til H.C. Andersens eventyrlige univers.

H.C. Andersens eventyr
H. C. Andersens Hus i Odense er en opplevelse for alle aldre, med sine mange hostoriske og heldanske opplvelser.
Dette er huset der forfatteren ble født.

H.C. Andersens Hus er en åpen invitasjon til alle som ønsker å gjenoppleve barndommens fantasifulle verden gjennom enestående arkitektur, kunst, design og audiovisuelle installasjoner. Opplevelseshuset er tegnet av den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma som også er valgt som arkitekt for det nye Ibsenbiblioteket i Skien.

En magisk verden for alle aldre og alle tider – Publikum kan forvente å oppleve en verden der du går inn i surrealistiske gameshows eller blir kastet rundt av elementene som om du var en tinnsoldat, sier Henrik Lübker, prosjektkurator ved H.C. Andersens Hus. – En verden der du ligger på havbunnen og ser opp, på en helt annen verden som en liten havfrue eller går gjennom like fryktelige opplevelser som den stygge andungen. Publikum kan forvente en verden som er for alle aldre og alle tider, for familien og for den enkelte, forteller Lübker.

Kunstnerisk innhold av internasjonalt format H.C. Andersens Hus løfter på sløret med en såkalt «soft opening» den 30. juni 2021, det vil si at huset vil ha en gradvis åpning gjennom sommeren, med magiske og kunstneriske opplevelser i særklasse for alle som legger turen til Danmark i sommer.

Hele 12 internasjonalt anerkjente kunstnere står bak de store utstillingene. Gjennom deres bidrag gis en enestående totalopplevelse der arkitektur, kunst, design, lyd, lys og en strøm av bilder smelter sammen og skaper nye møter mellom publikum og Andersens eventyr. Fellesnevneren for de involverte er at deres virke og verdier på en eller annen måte er beslektet med H.C. Andersen.

– Ambisjonen har vært å skape kunst som er særegent og passer inn i det overordnet prosjektet: Å skape et H.C. Andersens Hus hvor landskap, arkitektur, utstillinger, design og kunst smelter sammen i et sammenhengende verk og kan inspirere til videre lesning av H.C. Andersen, forteller Henrik Lübker.

H.C. Andersens eventyr
Lille havfrue. Foto: Kengo Kuma & Associates, Cornelius Vöge, MASU planning.

Den standhaftige tinnsoldat, Den lille havfruen, Snedronningen og Piken med svovelstikkene kan oppleves gjennom dukker laget av den britiske dukkemakeren Andy Gent (Corpse Bride, Isle of Dogs).

Blant husets fysiske installasjoner finner man en kjempeinstallasjon av den danske papirklippkunstneren Veronica Hodges, inspirert av svalen i eventyret om Tommelise.

Den prisvinnende komponisten Louise Alenius har laget musikalske originalverk til eventyrene som gir et unikt samspill med den visuelle opplevelsen.

Bak museets lydopplevelser står blant andre den prisvinnende danske forfatter Kim Fupz og amerikanske Daniel Handler – bedre kjent som Lemony Snicket med over 70 mill. solgte bøker, Netflix-serie og Hollywoodfilm bak seg.

I installasjonen Andersen & Me hører vi fra en rekke profilerte forfattere om hvordan eventyreren har påvirket deres forfatterskap. Blant forfatterne er J.K Rowling, Isabelle Allende, Ghita Nørby og Salman Rushdie.

Magi ute og inne, over og under jorden
H.C. Andersens Hus er tegnet av den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma som blant annet står bak det nye OL-stadion i Tokyo. I designprosessen har arkitekten blant annet hentet inspirasjon fra eventyret Fyrtøyet hvor treet i fortellingen avslører en underjordisk verden som på et merkverdig vis åpner opp for nye perspektiver hos tilskueren. Selve bygget dekker et areal på 5.600 kvadratmeter hvorav to tredjedeler ligger under jorden og blir en reise inn i eventyrenes univers og tilbake igjen. Bygningen flettes sammen i en magisk hage skapt av landskapsarkitektene MASU-Planning. Et bredt spekter av toppmoderne teknologiske og scenografiske virkemidler bringer H.C. Andersens eventyrlige univers til live.

H.C. Andersens Hus er en åpen invitasjon til alle som ønsker å gjenoppleve barndommens fantasifulle verden gjennom enestående arkitektur, kunst, design og audiovisuelle installasjoner. Opplevelseshuset er tegnet av den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma som også er valgt som arkitekt for det nye Ibsenbiblioteket i Skien.

Kunstnerne i H.C Andersens Hus:
Forfatter Kim Fupz Aakeson (DK), komponist Louise Alenius (DK), papirklippkunstner Veronica Hodges (DK), forfatter Daniel Handler (US), installasjonskunstner Henrique Oliveira (BR), illustratør Sandra Rilova (ES), lyddesigner Lewis Gibson (UK), animatør Timothy David Orme (US), filmskaper Noah Harris (UK), dukkemaker Andy Gent (UK), skuespiller Simon McBurney (UK), animatør George Shelbourn (UK) Mer om kunstnerne: https://hcandersenshus.dk/kunstnerbiografier/

Følg utviklingen av det ny museum på Instagram @hcandersensodense og Facebook via @hcandersenmuseum Byggingen an følges på webcam her

Åpningen av H.C. Andersens Hus følger alle gjeldende retningslinjer fra danske myndigheter. Tidsbegrensede billetter som kjøpes på nett sikrer god plass og en trygg museumsopplevelse.

Liker du artikkelen H C Andersens eventyr?

Liker du artikkelen H C Andersens eventyr, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.