Home DestinasjonerNordenSverige Kanaltur i Sverige gjennom sjørikt landskap

Kanaltur i Sverige gjennom sjørikt landskap

by Trond Thorud
Kanaltur

Kanaltur i Sverige: I over 150 år har Dalslands kanal vært i sjøfartens tjeneste og det skal feires. Langs kanalen finner du det typisk svenske, med idylliske røde stuer, uberørt skog, pittoreske sluser og speilblanke sjøer. Bli med på en heidundranes kanalfest!

Er Dalsland Kanal åpen for alle båter?
Er det passasjerbåter på Dalsland Kanal?
Hvor er det mulig med kanalferie i Sverige?

Akvedukten i Håverud i Dalslands kanal med sine labyrinter av store og små innsjøer, viker, bukter og elver er et drømmereisemål for fritidsbåteiere og naturentusiaster. Her finnes den urørte naturen, og en 250 km lang opplevelsestur gjennom kanaler, sjøer og sluser.  

Dalslands kanal ble til på 1860-tallet da den svensk-norske unionsriksdagen besluttet å binde sammen Värmland og innsjøen Vänern med hjelp av Dalslands innsjøer. Hensikten var å frakte gods via vannveien fra jernverk og sagbrukene i Värmland. Nils Ericson, en erfaren jerbane- og kanalbygger, fikk oppgave med å utforme kanalnettverket.

Etter hvert ble det også bygget jernbane på strekning og da forsvant kanalskutene, med unntak av Balder og Lindö som holdt ut helt til 1970 tallet.

Kanalen har med tiden forvandles fra en transportvei til en velbesøkt opplevelsesvei, med 12 kilometer med konstruerte kanaler som binder sammen sjøene i området til en 25 mil lang vannvei.

En av verdens vakreste

Gjennom årene kanalen har vært i drift har den sluset båter av alle sorter – alt fra seilbåter, passasjerfartøy og dampbåter til fraktbåter, og kanalen er en klassiker blant båtfarere. Roger Pilkington, en av verdens fremste kanalkjennere, har uttalt at kanalen kan betraktes som en av verdens vakreste.

Det er noe magisk over Dalslands kanal og det er ikke bare den eventyrlig vakre naturen rundt, men også de imponerende kanalene mellom Vänern og Store Le i nordre Dalsland.

Hemmeligheten ligger i Dalslands uvanlige topografi, hvor den siste istiden har skapt langstrakte og dype sprekkedaler i sjøen og har gjort Dalsland til Sveriges mest innsjø-rike landskap.

Å ferdes på en kanaltur er et eventyr og en naturopplevelse utover det vanlige. Naturen underveis er trolsk og du kommer tett innpå dyrelivet langs kanalen.

Båt- og dyreliv

Fra slutten av juni til slutten av august finnes det tre passasjerbåter som trafikkerer på kanalen. Det er også mulig å reise med egen båt, hvor du kan du leie seg inn på en av de 18 forskjellige gjestehavnene for natten. Kanalsystemet er også godt tilrettelagt for kano- og kajakkturer.

Det finnes flere utleiesteder underveis, hvor man kan leie utstyr og som gir tips om fine ruter. Er du fiske-entusiast eller dyreinteressert er også dette riktig sted for deg, her finnes det et rikt fugleliv og er du heldig får du kanskje øye på elg, rev eller andre rovdyr langs vannkanten.

Håverud eller Töcksfors er begge fine utgangspunkt for å starte en tur på Dalslands kanal, og stedene ligger omtrent tre timer fra Oslo med bil.

Det finnes også mange fine og naturskjønne overnattingssteder langs Dalslands kanal, både ærverdige Baldersnäs herregård, tipitelt ved Dalslands Aktiviteter og gjestehusene på Stenebynäs gård byr på autentisk og unik overnatting.

Det er heller ingen fare for at man kommer til å kjede seg i Dalsland, for her er utvalget av morsomme utendørsaktiviteter stort, langs kanalen kan man blant annet delta på beversafari, teste ut klatrebaner, kaste seg ut i zip-line eller ri hest langs vakre vandringsleder – mulighetene er mange i den svenske naturen.

Følg oss på Facebook, Linkedin, Instagram og Youtube


Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:


  Sveriges beste kafeer

  kronoberg, sverige

  Sverige: Småland Kronoberg Venner

   

  Du liker kanskje også

  Reiseliv

  Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.