Hjem DestinasjonerNorge Fyrferie langs vestlandskysten – 12 forslag til sjelero i havgapet

Fyrferie langs vestlandskysten – 12 forslag til sjelero i havgapet

av Trond Thorud
Fyrferie langs vestlandskysten

Fyrferie langs vestlandskysten er å sovne til lyden av bølgeskvulp. Finne sjelero – ytterst i havgapet. Overnatting med havutsikt, bølgebrus og måkeskrik. Ta med deg en helt spesielt utvalgt du vil være alene med, venner eller familie på en uforglemmelig opplevelse. Reiseliv gir deg tips om hvor du kan ha fyrferie.

I Norge ble det første fyrlyset tent på Lindesnes i 1656, og siden har store skip og små båter styrt etter lysene fra mer enn 200 fyrstasjoner langs norskekysten.

Etter hvert har teknologien seilt fra de tradisjonelle fyrene, og de er lagt ned eller blitt automatisert. Den siste statlige fyrstasjonen ble avbemannet i 2006. Dermed åpnet det seg en ny verden av idylliske og dramatiske overnattingsmuligheter ved havet. Totalt er rundt 60 norske fyr tilgjengelige for overnatting.

Fra Lindesnes i sør til Slettnes fyr i Gamvik og Barentshavet i nord, finner du utrolig mange spennende fyrtårn overnattingssteder. Her finner du en liste over noen spesielle fyropplevelser på Vestlandet – fra Jæren i sør til Romsdalskysten i nord.

FRILUFTSFYRET KVASSHEIM
Lengst sør på Jæren finner du Kvassheim Fyr som kom i drift i 1912 og var i drift fram til 1990. Nå er det blitt et informasjon– og friluftssenter. Selve fyret består av en fyrbetjentbolig, et lystårn på 12 meter, et maskinrom hvor det var montert ett tyfon tåkesignalanlegg. I tillegg er det også en assistentbolig og et uthus som nå er rehabilitert og tjener som overnattingsenheter. Kvassheim fyr er også ett av tre besøkssenter for Våtmark Jæren. Friluftsfyret Kvassheim | Buildings & Monuments | Brusand | Norway (visitnorway.no)

OBRESTAD FYR
Obrestad Fyr er fra 1873 og er det fyret på fastlandet i Norge som ligger lengst mot vest. Fyret er en del av Hå Kommune sin kulturminneplan. Selve fyrbygningen er i dag et museum. Fyret har tre overnattingsenheter i husene som fyrvokterne og familiene deres bodde i fram til 1991. Alle husene som har utsikt mot havet og Høg-Jæren, er morderne og smakfullt innredet, kan leies hele året. Om Obrestad fyr – Hå Gamle Prestegard (hagamleprestegard.no)

Fyrferie langs vestlandskysten
Mot solnedgang vover Obrestad fyr. Foto: Terje Rakke.

UTSIRA FYR
Utsira Fyr ble tent 15. august 1844 og er Norges eneste gjenværende tvillingfyr. Ett tårn er fremdeles i drift og har en sveiphøyde på 78 meter over havet, og er Norges høgstliggende fyr. Utsira fyrstasjon tilbyr fem overnattingsenheter med plass fra en til fem personer. I tillegg til overnatting finst det også en kafe, et galleri og en gjenbruksbutikk. Utsira er en øy med tilbud om fiske og fuglekikking og har en spennende historie med blant annet hustufter fra folkevandringstiden. Overnatting Utsira – Utsira fyr, Bølgen og Sildaloftet

RYVARDEN KULTURFYR
Ryvarden har en historie som landemerke i mer enn 1 100 år. Historien om Ramnafloke som dro fra Ryvarden til Island er dokumentert i Landnamabok fra Island. Flokevarden sto ytterst på Ryvardneset i nesten 1000 år og var et viktig kjenne – og seilingsmerke langs leden. I 1849 ble det første fyret bygget som veiviser for fiskere, og har opp gjennom årene blitt om – og påbygget, og i dag tilbys det overnatting i fyrmesteren sin bolig for opptil 8 – 10 personer. Fyret ble helautomatisert i 1984. Ryvarden kulturfyr – Ryvarden Kulturfyr

MARSTEIN FYR
Marstein Fyr har en lang historie som strekker seg fra 1800-tallet, via dramatiske begivenheter under 2.verdenskrig, til noen voldsomme januardager i 2005 hvor blant annet fyrvokterboligen ble totaltskadet i det voldsomme ekstremværet “Inga». Selve Marstein Fyr ble bygget i 1877 og ble avbemannet i 2002. I dag drives overnattingen på fyret av Panorama Hotell & Resort, som tilbyr 21 senger fordelt på 12 rom.
Marstein Fyr – Bergens mest unike plass for overnatting, selskap og konferanse. (panoramahotell.no)

STABBEN FYR
På et glatt, avrundet skjær midt i skipsleia, ble det i 1866/1867 bygget et kraftig fyrhus. Stabben Fyrstasjon er i dag ett av de mest særpregede fyrene i Norge, og er lett synlig både i skipsleia og fra kystbyen Florø. Fyret dekker hele skjæret og mot nordvest, der havet står strakt inn gjennom Hellefjorden, er grunnmuren formet som en skipsbaug, slik at bølgene kan slå seg av. Stabben fyr har de siste årene blitt pusset opp og tilbyr nå overnatting gjennom Flora Kystkulturlag. Stabben Fyr – Fyr in Florø, Kinn – FjordKysten

KVANHOVDEN FYR
30 minutter med rutebåt fra Florø er du ytterst i havgapet og kan besøke Kvanhovden Fyr. Selve fyret ligger 40 meter oppe på en klippe på øya Hovden og har stått imot stormer og vind i mer enn 100 år – byggeår 1895. Fyret er ett av de høyest plasserte fyrhus i Norge og gir dermed en fantastisk utsikt både sør og nord langs kysten, og selvsagt rett ut mot havet – et perfekt sted for å nyte lange sommernetter eller høst – og vinterstormer. Fyrboligen kan huse opp til 10 personer fordelt på tre soverom. Ingen luksus, men ekte og spennende. Kvanhovden Fyr – Fyr in Florø, Kinn – FjordKysten

KRÅKENES FYR
Kråkenes Fyr er et relativt nytt fyr, bygget i 1906 som et innseilingsfyr fra Stadlandet, et av de mest stormfulle stedene langs norskekysten. Fyrhuset ligger på en klippe 45 meter over havet og kan tilby overnatting i Stormsuiten. Stormsuiten, som ligger i toppetasjen, ble totalt renovert i 2019, har soverom, stue, bad, kjøkkenkrok og spisestue med utsikt til selve fyrlykten. Stormhuset, som var fyrassistenten med familie sin bolig er også nylig renovert og har fire soverom, kjøkken, bad, stue og vaskerom. I tillegg har fyret åpen kafe om sommeren. Kråkenes Fyr | where you can experience nature at its best (krakenesfyr.com)

Fyrferie langs vestlandskysten
Friskt ved Kråkenes fyr. Foto: Ole Etvik

RUNDE FYR
Runde Fyr ligger på nordvestsiden av den kjente fugleøya Runde, rett utenfor Ålesund. Fyret ett av de eldste i Norge og ble satt i drift i 1767. I påfølgende 235 år ble fyret bemannet av fyrvoktere, assistenter, familier, guvernanter, tjenestefolk og husdyr, fram til fyret ble automatisert i 2007. I dag er den nyeste fyrvekterboligen gjort om til en selvbetjent turisthytte. Hytten har totalt 24 senger fordelt på flere soverom. Hytten har i tillegg kjøkken med mat fra selvbetjeningslager. Runde Fyr – Overnatting – Turistforeningshytte DNT in Runde, Herøy – Visit Alesund

MOLJA FYR
Molja Fyr er et sjarmerende landemerke og unikt hotellrom ytterst på moloen ved innløpet til Ålesund, kun få minutters gange fra Hotel Brosundet. En vakker designperle som kombinerer en rustikk historie med moderne komfort. Første etasje har et elegant og velutstyrt baderom, mens en spesialbygget seng tar opp halvparten av andre etasje. Soverommet gir utsikt mot Godøya og Atlanterhavet. Som gjest blir du servert en luksuriøs frokostkurv om morgenen. Det 150 år gamle fyret er fremdeles i drift og leder skip trygt i havn. Molja Fyr er en integrert del av Hotel Brosundet. Hotel Brosundet – Molja Fyr

FLATFLESA FYR
Siden 1902 har det vært aktivitet ved Flatflesa Fyrstasjon. Fram til 1988 har til sammen syv fyrvoktere, noen med familier, bodd og arbeidet her. I 2008 ble det gjennomført omfattende restaureringsarbeid på anlegget.
Flatflesa Fyr ligger på en klippe midt ute i havet og flesa/fles betyr skjær/klippe, og husene på har stått trygt på skjæret i 119 år. På fyret er det nå ni rom med 16 sengeplasser, pluss velværeavdeling med vedfyrt badestamp og badstu. Flatflesa finner du i Lyngsværfjorden i Romsdal. Om Flatflesa Fyr – en helt egen øy – Classic Norway

Fyrferie langs vestlandskysten
En vakker sommerdag over Flatflesa fyr. Foto: Vidar Molokken, Visit Norway.

ONA FYR
Fiskeværet Ona er navnet på et øysamfunn ytterst i havgapet på Romsdalskysten, vest for Molde. På øyene Ona og Husa bor det ca. 30 fastboende (16 på Ona). Ona Fyr ble bygget i 1865 og er plassert midt på øyas midtpunkt, Onakalven. På selve øya finner du en liten sommerkafe, keramikkverksteder, håndverksbutikk, kapell og en lang, hvit strand. Ona er et flott turmål, både sommer som vinter, spesielt for de som liker fiske og fuglekikking. Fyret selv tilbyr ikke overnatting, men har et utmerket hotell med restaurant på Ona Havstuer. Fiskeværet Ona og Ona Fyr (visitnorthwest.no)

Her finner du en fin artikkel om fyrtårnferie i Fjord Norge regionen

Her finner du en liste over fyrtårn opplevelser langs hele norskekysten: Fyrferie | Overnatt på et fyr | Norske fyr (visitnorway.no)

Artikkelen er skrevet av Visit Norway. Disse tipsene er ment som inspirasjon for når vi kan reise igjen. Visit Norway oppfordrer til å følge gjeldende reiseråd og anbefalinger fra nasjonale og lokale myndigheter.


Camping i Midt-Norge,
opplevelser i innlandet og langs kysten

Camping i Midt-Norge

[newsletter_form type=”minimal” lists=”undefined” button_color=”undefined”]


    Har du skrivekløe? Les her hva du kan gjøre med det, under Din Reiseartikkel

    Liker du artikkelen, så like og del den i dine sosiale kanaler til glede for andre. Klikk på ikonene under:

    Du vil sikkert like disse artiklene også