Home DestinasjonerNordenGrønland Isfjordssenter på Grønland omgitt av enestående natur

Isfjordssenter på Grønland omgitt av enestående natur

by Reiseliv
Isfjordsenter på Grønland

Isfjordsenter på Grønland omgitt av enestående natur har nylig åpnet dørene. Stadig flere turister får øynene opp for Grønland som et reisemål. Nå tar besøkssenteret gjestene med på en reise inn i isens verden. Her ser du også hvordan klimaendringene setter sitt preg på området.

Det nye besøkssenteret Kangiata Illorsua – Illulissat Icefjord Centre, i den vestgrønlandske byen Illulisat, åpnet dørene for de første gjestene 3. juli. Omgitt av praktfulle isfjell og utsikt over den spektakulære isfjorden Kangia, får de besøkende muligheten til å oppleve en attraksjon i verdensklasse.

Senteret skal formidle de helt unike omgivelsene – isen, kulturen, naturen og klimaendringene – og på denne måten bidra til å støtte den positive utviklingen lokalt og på hele Grønland. Det vil by på opplevelser til både lokalsamfunnet og tilreisende.

Isfjordsenter på Grønland viser klima i dag og for 126 000 siden

Inne i senteret kan gjestene lære om naturen og kulturen som utspiller seg for øynene deres. Her kan du oppleve reisen fra iskrystall til isfjell, bli kjent med de forskjellige inuittkulturene og hvordan klimaendringene manifesterer seg i det arktiske landskapet.

Besøkende tar seg en tur gjennom tiden i senterets 400 kvm store utstilling, “Sermeq pillugu Oqaluttuaq – The Tale of Ice Cream”, laget av de prisbelønte JAC- studioene. Her kan du bevege deg gjennom et landskap med isflak, der arkeologiske gjenstander og filmer vises i glassisprismer. Sentralt i utstillingen er autentiske iskjerneboringer hentet fra innlandsisen, som forteller om kultur og klima fra i dag og tilbake til år 124 000 f.Kr. Du kan også oppleve kunstinstallasjonene ”Elleve bevægelser i islandskabet” av Louise Foo og ”Inde i Grønlands indlandsis” av Anna Domnick.

Ilulissat Icefjord Center skal støtte den økende turismen i Grønland og er det første av i alt seks planlagte besøksentre som skal bygges de kommende årene. I perioden 2016 til 2018 opplevde Grønland en vekst i utenlandske overnattinger på 11 prosent, mens økningen i antall cruisepassasjerer var så mye som 89 prosent, viser tall fra Visit Greenland.

Ilulissat er allerede Grønlands største turistmål med omtrent 30 000 besøkende årlig. Den økende turismen skyldes i stor grad ønsket om autentiske opplevelser og eventyr.

Et digitalt univers

Isfjordsenter på Grønland
Arkitekten er Dorte Mandrup og bygget er formet som en snøugle i flukt. Foto: Jeppe Kjær

Grønland investerer i utvikling av bærekraftig turisme, der samspillet mellom turisme og den sårbare, unike naturen er i balanse. Ilulissat Icefjord Center er en viktig brikke i denne utviklingen, og er skapt for å øke forståelsen av den fantastiske naturen. Ikke bare for de som besøker senteret, men med tiden også for skolebarn i Grønland, Danmark og resten av verden som vil få tilgang til stedets digitale univers. Det er få steder i verden hvor du så sterkt kan se og oppleve hvordan kloden er et system i konstant endring.

I 2004 ble området ved isfjorden tatt opp på UNESCO’s verdensarvsliste. Med den fremtredende tittelen kom også en forpliktelse til å fortelle historien om dette helt spesielle stedet. Derfor inngikk den filantropiske foreningen Realdania, Grønlands selvstyre og kommunen Avannaata Kommunia i 2015 et samarbeid om å bygge et besøkssenter som kunne stå i stil med de spektakulære omgivelsene. Nå har prosjektet, som til sammen har kostet rundt 152 millioner danske kroner, blitt en realitet.

Det nye senteret er designet av den prisbelønte danske arkitekten Dorte Mandrup, og med sin spesielle, vridne konstruksjon gir bygningen fri tilgang til taket med utsikt over det storslåtte landskapet.

Ta også en tur til Ilimanaq

Isfjordsenter på Grønland

Fra Ilulissat Icefjord Center, som er et knutepunkt for områdets mange turstier, er det kun en kort båttur til opplevelser i landsbyen Ilimanaq.

Her har Realdanias datterselskap Realdania By & Byg tidligere restaurert to fredede historiske hus fra 1700-tallet. Husene er nå en spisestue og et samlingssted for turister som kan bo i 15 nye luksushytter med fantastisk utsikt over Diskobukta. De historiske husene tilbyr salg av lokalt håndverk, og restauranten bruker lokale råvarer fra landsbyens jegere og fiskere. På et besøk til Ilimanaq, sammen med isfjordsenteret, turer til øya Disko, besøk til landsbyen Qqaatsut og Glacier Lodge Eqi, kan du få mange dager med fantastiske opplevelser.

Liker du artikkelen om Isfjordsenteret på Grønland, så gi oss en like på Facebook, gjerne på Linkedin og Instagram også.

Reisetips: Ikke glem Europeisk helsetrygdekort når du reiser ut av Norge, dette bestiller du på helsenorge.no.  Reiseforsikring er også alltid viktig å ordne med, uansett hvor du reiser. Og nå i disse tider med mye Covid 19 er det nødvendig å følge Regjeringens og Folkehelseinstituttets (FHI) anbefalinger.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.