Home DestinasjonerNordenGrønland Grønland – der hvor julen alltid er hvit

Grønland – der hvor julen alltid er hvit

by Trond Thorud

Julen er alltid hvit i Grønland. Hvert eneste år. For øvrig feires julen stort sett på samme vis som i Norge. Men det er likevel forskjell. De må importere store julegraner fra et skogdekt land i Europa. Julemiddagen kan være moskus eller alker.

Julen er spesielt festlig i Grønland. Den feires med mange levende lys og et vell av de karakteristiske rød-oransje julestjernene som ses i alle vinduer i private hjem og offentlige bygninger.

I byene tennes lysene på juletrærne 1. søndag i advent, og den dagen byr gjerne på ekstra hygge hos de fleste familier hvor det blir laget julepynt, drukket gløgg og spist julegodt.

I de fleste byene stilles det opp et stort julegrantre som er bestilt for lenge siden og seilt opp fra Europa; ja kanskje til og med fra Norge. Så samles man, når juletreet tennes første gang, og synger.

Det er en vanlig skikk at barn så vel som de litt eldre, især på bygden ­synger julen inn julaften foran byens hus og heretter bevertes rundhåndet med julegodt av beboerne.

Ofte er den grønlandske julehimmelen også full av vakkert nordlys, så kan man på alle måter kalle julen for en lysets fest i Grønland.

Luciatog den 13. desember, hvor barn med kranser på hodet og lys i hendene synger om helgenen Lucia, er veldig populære på skoler og fritidshjem.

Julaften den 24. der også

Julaften feires den 24. desember hvor man går rundt juletreet, men gavene har noen av barna allerede fått om morgenen.

Sang, fellessang og korsang er en stor del av julen i Grønland, uansett om det er i kirken eller på radio og tv man hører på julesalmene og julemusikken. I kirkene høres ofte to-trestemmig sang selv fra kirkebenkene, da mange grønlendere er vante kirkegjengere- og sangere.

Juledagene brukes på samvær med familie og venner, og det holdes mange små spontane kaffeslabberas rundt omkring i konkurranse med familiejulemiddagene.

For mange er ikke julen fullkommen uten at de har deltatt i en julegudstjeneste, og sunget mange av de kjente og obligatoriske salmene.

Hvert år er julen hvit

Julen er alltid hvit på Grønland. Hvert eneste år. Kirkene i alle byer og bygder er stappfulle i juledagene, og det holdes prekener og synges samler både på grønlandsk og dansk.

På julaften består menyen av ribbe og and i noen hjem, mens andre foretrekker grønlandsk lam, moskus eller reinsdyr, alker og ryper, alt etter hvor på Grønland man bor, generelt; lam i sør, reinsdyr i nord.

På Grønland er tradisjonen at julestjerner og annen julepynt først fjernes den 6. januar, helligtrekongersdag. Men innen da har uttrykket ”Juullimi Pilluarit” blitt hørt utallige ganger overalt på Grønland, og ­ det betyr god jul.

Artikkelen ble første gang publisert 15. desember 2017, og er oppdatert

London – julehandelens hovedstad i Europa

Et godt utgangspunkt er å besøke nordmenns favoritthandlegate, Oxford street.

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.