Home DestinasjonerNorge Teltturer om våren er uten tvil fantastisk

Teltturer om våren er uten tvil fantastisk

by Reiseliv
Teltturer våren fantastisk

Teltturer om våren kan være fantastisk, i skogen eller når dagene blir lengre og mildere i fjellet. Du vil oppleve at naturen våkner til liv etter vinterdvalen. Reiseliv gir deg her noen gode tips for at du skal få mest mulig ut av skogsturene når det våres. Det forlenger opplevelsen av lysere og mildere dager etter en streng vinter.

Foto: Dennis Rochel

Men; våren kan være lunefull med varierende værforhold. Sjekk værmeldingen før du drar ut, og kle deg etter forholdene. Vær også oppmerksom på føreforholdene, spesielt hvis det fortsatt er snø eller vått og gjørmete.

Du må ta hensyn til naturen og dyrelivet. Ikke plukk blomster eller bær med mindre det er tillatt, og ikke forstyrre dyrelivet unødvendig.

Våren er en flott tid for å utforske nye stier og områder i skogen. Se etter stier som går gjennom ulike typer terreng, som skog, åpne sletter og ved vann.

Denne årstiden bringer med seg mange tegn på at naturen våkner til liv, som knopper på trærne, fuglesang og blomster som titter frem. Lytt og se på disse tegnene og nyt synet, duften og lydene av våren.

Våren har et mangfold av vakre fotomotiver, så ta med kameraet og fang øyeblikkene. Dette kan være en fin måte å dokumentere skogsturene dine og minnene du skaper.

Mat og drikke må ikke glemmes. Ta med litt mat og drikke på turen, slik at du kan nyte en liten pause i naturen. En enkel piknik kan gjøre turen ekstra hyggelig.

Vårvær kan være uforutsigbart, så sørg for å ha med deg ekstra klær i tilfelle været skulle endre seg.

Inviter venner eller familie med på skogsturen, slik at dere kan dele opplevelsen og skape gode minner sammen. Det finnes mange steder i fjellet du også kan gå fotturer når det er vår.

Slik pakker du for vårens teltur

Å pakke for en telttur i påsken og våren krever litt ekstra planlegging på grunn av det variable vårværet. Her er en liste over ting du bør vurdere å ta med:

Telt og underlag: Sørg for at teltet er i god stand og at du har et egnet underlag, som liggeunderlag eller luftmadrass, for å isolere mot kulden fra bakken.

Sovepose og ekstra tepper: Velg en sovepose som er egnet for sesongen, og ta gjerne med ekstra tepper for ekstra varme om natten.

Klær: Ta med lag-på-lag klær, inkludert varme klær, regntøy og skift. Husk at været kan være uforutsigbart om våren.

Fottøy: Gode, vanntette tursko eller støvler er viktig for å holde føttene tørre og komfortable.

Mat og drikke: Planlegg måltider som er enkle å tilberede og som gir deg nok energi. Ta med ekstra snacks og rikelig med vann.

Kokeutstyr: En brenner eller primus, gass eller brensel, samt kokekar og bestikk er nødvendig for matlaging.

Førstehjelpsutstyr: Ta med et godt utstyrt førstehjelpssett og vær forberedt på å kunne håndtere små skader og plager.

Lys: Lommelykter, hodelykter og ekstra batterier er viktig for å kunne orientere seg i mørket.

Kart og kompass: Selv om du kanskje har med deg en GPS-enhet, er det lurt å ha med et kart og kompass som backup.

Toalettsaker: Ta med toalettpapir, tannbørste, tannkrem og annet du måtte trenge for personlig hygiene.

Ekstra utstyr: En liten kniv, tau, reparasjonssett for telt og annet utstyr kan være nyttig å ha med.

Det finnes en del lokale regler og restriksjoner for teltcamping. Litt avhengig av hvem som drar på slike turer, men det finnes mange morsomme aktiviteter som bringer deg nærmere naturen.

Hvordan finne gode vandringsveier?

For å finne gode vandringsveier å bruke gjennom våren, så har du noen forslag her:

Sjekk nettsider som AllTrails, UT.no eller lignende plattformer som tilbyr kart og anmeldelser av turstier. Disse nettstedene gir ofte informasjon om vanskelighetsgrad, lengde, høydeprofil og bilder fra stiene.

Lokalbefolkningen kan være en god kilde til informasjon om flotte vandringsveier i området. Spør på turistkontoret eller i lokale friluftslivsgrupper på nettet.

Apper kan være nyttige for å finne og navigere på turstier. Norsk Friluftsliv har en fin oversikt. Slike apper gir deg også muligheten til å laste ned kart offline, noe som kan være praktisk hvis du er på steder uten mobildekning.

Guidebøker for vandring i ditt område eller land kan være en god kilde til inspirasjon og informasjon om stier.

Sjekk nasjonalparker og naturreservater. Disse områdene har ofte godt vedlikeholdte stier og vakker natur. Sjekk nettsidene deres for informasjon om tilgjengelige stier.

Noen ganger arrangeres guidede turer i naturen, og disse kan være en fin måte å utforske nye stier på og lære mer om området.

Og ikke glem å alltid sjekke vær- og føreforhold før du drar på tur, og vær forberedt på å endre planene hvis forholdene skulle endre seg.

Er det fritt å slå opp telt i skog og mark i Norge?

Svaret på dette spørsmålet er enkelt: I Norge er det såkalt «allemannsretten» som regulerer hvor du kan slå opp telt og oppholde deg i naturen.

Nærmere forklar gir allemannsretten deg rett til å ferdes til fots og på ski i utmark, samt å sette opp telt for én natt der det ikke er til hinder eller ulempe for grunneier eller annen bruk av området.

Her er noen viktige regler og prinsipper du bør følge:

Du har lov til å slå opp telt og overnatte ett sted i inntil to døgn, så lenge du ikke er til ulempe for grunneier eller annen bruk av området.

Og så må du vise hensyn til naturen. Herunder ikke etterlate deg søppel eller skade vegetasjonen. Du skal – eller rettere sagt – du skal ta med alt avfall når du forlater en plass. Enten du har overnattet eller bare har hatt en rast.

Ikke slå opp telt nær bebyggelse! Det bør være minst 150 meter fra bebodd hus eller hytte.

Unngå å slå opp telt på dyrket mark, i hager, på beitemark eller lignende.

Det er generelt bålforbud i skog og mark fra 15. april til 15. september, med mindre det er spesielle tilrettelagte bålplasser eller at du har grunneiers tillatelse.

Og så bør du unngå å slå opp telt på privat eiendom uten tillatelse fra grunneier.

Vis hensyn til andre som ferdes i naturen og unngå å slå opp telt på steder som er mye brukt av andre.

Det kan kanskje også friste med en  enkel overnatting på tur i skog og mark i hengekøye eller gapahuk.

Det er også lurt å sjekke lokale forskrifter og regler, spesielt i verneområder og nasjonalparker hvor det kan være spesielle restriksjoner.

Og helt på tampen så kan det nevnes at det faktisk finnes hytter du kan overnatte på – helt gratis. Nyssgjerrig? Les artikkelen her på Reiseliv; Norgesferie på gratis hytter.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.