Home DestinasjonerNorge Planlegg høstferien – tips til tre flotte turer

Planlegg høstferien – tips til tre flotte turer

by Linn Krogh Hansen
planlegg høstferien

Planlegg høstferien eller en dagstur hjemmefra, topptur eller rolig tur i flatt urørt høyfjellsterreng? Her er tre tips til fjellturer i høstferien, som passer for både stor og små.

Dette er for deg som ønsker en tur ut i vakker natur, med ro rundt deg, uten for mye stigning. Huldreheimen og Langstua er supre utgansgpunkt. Velger du å bo på en turisthtytte kan du pakke med deg lunsj etter frokosten og komme tilbake til varm  middag.

Er du fersk i fjellet og vil prøve deg på topptur er Gaustatoppen et perfekt sted å starte. Lett tilgjengelig, utsikt over 1/6 av Norge og mulighet for å ta «heis» ned eller opp, gjør turen til Telemarks høyeste topp til en flott opplevelse for hele familien.

Ikke alle har anledning til å reise bort i flere dager selv om det er høstferie i skolen. De  fleste av oss  bor imidlertid  ikke lengre unna fjellet enn at en dagstur er innen rekkevidde.

Bor du i Oslo-området ligger Norefjell og Blefjell under to timers kjøring hjemmefra. Starter du i åttetiden er du  oppe og parkert før de fleste lokale hytte- og hotellgjester er ferdig med frokosten. Norefjell ligger 135 kilometer fra Oslo, mens Blefjell ligger kun 87 kilometer fra Drammen. Faktisk er den 1342 meter høye Bletoppen det høyeste fjellet som kan sees fra sentrum i en større by i Norge.

Liomseter i Huldreheimen

Mellom Valdres, Gausdal, Gudbrandsdalen ligger Huldreheimen og Langsua. Få fjellområder i Norge kan måle seg med Huldreheimen når det gjelder frodighet høyt til fjells. Området egner seg svært godt for barnefamilier med korte dagsetapper mellom de fleste hyttene.

En knapp times kjøring fra Lillehammer via Bjørnstjerne Bjørnsons Aulestad, ligger den gamle seteren Liomseter, som når er betjent DNT-hytte. Området er nytt for oss, men tidligere eier av hunden vår, er godt kjent i området, og vil vise oss hvor Linux fikk skutt sin første rype. Med tre mannfolk i følget mitt, hvorav en firbent, får vi rom i et av uthusene uten strømaggregat og vann. Derimot får vi ordentlig seterfølelse og vedovn som fort varmer opp det lille rommet. Standarden er ellers sparsommelig, med tømmer i veggen , et lite bord , køyeseng, en enkeltseng og hundebur. Toalettene på stedet  betår av to utedasser  med naturlig ventilasjon  og gjenomtrekk undenifra, og vasken ved siden av er under åpen himmel.  På et   treskilt bak hovedbygget står det «telefon». Det skal eter sigend evære netttilgang her, men ingen av oss får inn annet enn en svak «E». Men vi savner absolutt ingenting i dette storslåtte og vidstrakte fjellområdet. Nordlyset veier dessuten opp for manglende laggregatys etter klokken 23.

Vakre Liomseter ligger i en urørt del av den norske fjellheimen, uten prangende høyfjellshotell i flere etasjer med spa og parabolantenner. Stier er det imidlertid nok av, og de er godt oppmerket. Små hytter og gamle setre med sauer utgjør også en del av landskapet her oppe, hvor man kan gå i flere mil uten bratte stigninger. Området passer for nybegynnere i fjellet og barnefamilier som ønsker lettere turer i vakre omgivelser. Som gjest på Liomseter kan du få servert middag og frokost av de beste råvarer.

 Planlegg høstferien med en dagstur til Blefjell

Som førstegangsreisende til Blefjell valger  vi veien via Lampeland til Blestua, som ligger i Flesberg på 650 meters høyde. Kjøreturen tar en time og 34 minutter, inkludert den siste biten etter bommen hvor vi må betale 65 kroner for å  passere. Vel fremme er det parkeringplass med god plass og mulig å få seg både middag, lokale kanelsnurrer og litt snacks før man legger i vei.

Vi gjør som de fleste andre, følger stien til Strutåsen fjellstue, som er nærmeste turisthytte på den 22 kilometer lange stien fra Blestua til Bletoppen. Første delen oppover byr på moderat stigning, før løypenettet deler seg i flere retninger og landskapet flater ut. Strutåsen ligger et par kilometer innover fjellheimen, og er populært turmål selv om hytta for tiden er stengt. Knausen over hytta, måler 755 meters, men den begrensede vegetasjonen gjør det lett å tro at man befinner et par hundre meter høyere opp. Herfra går vi en liten omvei på tur tilbake, men ankommer Blestua i god tid til å rekke middag i solveggen.

Blefjell deles ofte i to på folkemunne; lille Ble og store Ble. Lille Ble er de lavereliggende områdene på rundt 700-1000 meter med utgangspunkt i Bolkesjø og Ble fjellstue på den ene siden, og Lampeland/Flesberg og Blestua på den andre siden. Store Ble er de høyere områdene  som ligger nærmest Telemark.

 Gaustatoppen- vakker og enkel ankomst

Telemarks høyeste fjelltopp ruver majestetisk 1883 meter over havet, og byr på Sør-Norges desidert beste utsikt. I klart vær kan du se til Færder fyr og svenskekysten, Oslomarka og Jotunheimen.

Stien oppover er meget godt merket, og det er bare å følge de røde T-ene helt til du er oppe.

Er du usikker på formen eller har dårlige knær, er en kombinasjon mellom bane og gåtur et flott alternativ. Med Gaustabanens åpning for turister i 2010 er det blitt mulig å ta banen i fjellet helt opp.

Gaustabanens nedre stasjon ligger på 1150 meter over havet mellom Gaustablikk hotell og den øvre parkeringen på Stavsro, som er den enkleste og mest populære inngangsporten til fjelltoppen.

Prisen for banen er 250 kroner en vei eller 350 tur/retur. Hunder reiser gratis.

Banen er todelt, og starter med en 850 meters bane innover i fjellet. Ved endestasjonen går man over i en kabelbane der vognene går på skinner skrått oppover. Herfra går turen 1145 meter oppover, med en stigning på 40 grader. Når vognen stopper etter åtte minutter er du 1800 meter over havet.

Gaustatoppen er en flott førstegangstur for deg som har lyst til å  prøve deg på topptur for første gang. Men det er samtidig enkelt å undervurdere populære toppturer og fjellturer fordi de fremstilles som familievennlige og folkelige. Du bør være i normalt god form for å ta en dagstur på bena opp og ned Gaustatoppen. Utfordringen er først og fremst den relativt store høydeforskjellen fra start til topp. Mangler du overnatting, har Gaustablikk høyfjellshotell både rom og leiligheter. Du kan også overnatte på selve Gaustatoppen i DNTs hytte her.

Artikkelen om planlegg høstferien er gjengitt med tillatelse fra bloggen Linns Reise. Der er det også flere bilder knyttet til denne artikkelen

Dagstur med middag: Servitør Caroline ved Blestua kommer med Linns burger, bestående av elgkjøtt med tyttebærrømme.

Dagstur med middag: Servitør Caroline ved Blestua kommer med Linns burger, bestående av elgkjøtt med tyttebærrømme.

Få nytt fra Reiseliv på epost. Se hva vi tilbyr og bestill nyhetsbrev her

Liker du artikkelen planlegg høstferien med tips til flotte turer i høst, så gi oss Like og del på Facebook

Du kan søke hoteller i hele Asia og bestille direkte her på Reiseliv

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.