Home DestinasjonerAmerikaCuba Formidabel historisk kulisse der tiden har stått stille

Formidabel historisk kulisse der tiden har stått stille

by Reiseliv
formidabel

Formidabel historisk kulisse der tiden tilsynelatende har stått stille i flere tiår. Det er Cuba. Musikk, dans, kreolsk mat og livsglade mennesker finnes over alt i dette spesielle landet. Det var blant annet dette som tiltrakk Hemingway. Han bodde der i 20 år. Nå er det flere og flere turister som trekker til øya i Karibia som USA i 40 år har forsøkt å stenge inne. Selv amerikanere drar «hemmelige» omveier for å oppleve et samfunn som likner et museum, men er fullt av hverdagslig liv og glede.

«Jeg har ofte lurt på hva jeg burde gjøre med resten av livet mitt, og nå vet jeg det – jeg vil forsøke å komme meg til Cuba», sa Hemingway til sin kone Pauline Pfeiffer. Og så gjorde han det – i mer enn 20 år ble han der.

Han bodde mye på Hotell Ambos Mundos, og spiste middag i takrestauranten. Hotellet og takrestauranten finnes fortsatt i Havanna, og er et sted som mange turister trekker til. Andre populære turistattraksjoner fra Hemingways tid er de to barene han frekventerte, nemlig La Bodeguita del Medio og Floridita i Obispo, en av hovedstadens eldste gater Gamlebyen. Og ikke minst hans hus som ligger kun 20 minutter utenfor Havanna.

Hemingway og Cuba hører sammen. Og til tross for at amerikanske myndigheter har boikottet landet gjennom 40 år, er det nettopp den amerikanske forfatteren fra Illinois som har bidratt til at turister fra verden har ønsket seg til dette «forbudte» landet. Mange amerikanere trosser sine politiske myndigheter og reisereguleringer og tar en ferie på Cuba, ofte via et tredjeland.

En reise i tid

formidabel

Fargerikt gateblde med historisk sus! Foto: Sweet Mellow Chill

Sjelden eller aldri hører vi annet enn om besøkende som vender hjem igjen er en smule klokere og ikke lite undrende over hva de har opplevd. Av både minnene om Hemingway og hele det cubanske folkelivet.

Cuba er en reise i tid – en del av vårt felles pensum. En formidabel historisk kulisse der tiden tilsynelatende har stått stille i flere tiår. Men innenfor disse kulissene lever og syder en forbløffende livsglede, en sensualitet som selv de mest blaserte besøkende blir trollbundet av.

Cuba er historie og arkitektur, lukter og salsa, fattigdom og erotikk, religion og sosialisme, Fidel og Che, Jose Marti og Flickan i Havanna. Ingen steder er forfallet vakrere.

Denne vidunderlige øya er det umulig å bli klok på. Folket her har alle livets ytterpunkter i seg på en og samme tid.

Holguin

Provinsen Holguin på den nordøstlige kysten er først og fremst kjent for de praktfulle strendene sine, og det var her det første møtet mellom den gamle og den nye verden kom i stand da Columbus landet i Mellom-Amerika og skal ha sagt: » Dette må være det vakreste land mennesker har sett.»

Det må andre enn Columbus også ha tenkt, – i dette området finner vi utgravninger som viser til 6000 år gamle bosettinger. Nylig ble et stort hotellanlegg i Holguin-provinsen, samme sted hvor Columbus gikk i land i 1492, åpnet. Hotellet, Playa Pesquero Hotel med sine 944 rom, er blitt landets største, og skilter selvfølgelig med sine fem stjerner.

Men tilbake til Havanna (La Habana), hovedstaden med 2,4 millioner innbyggere, og den største byen i hele Vestindia. Dette er en vakker storby med kirker og slott i spansk stil. Den ble grunnlagt allerede i 1515 av Diego Velázquez, og har siden 1554 vært landets hovedstad. Da revolusjonen brøt ut i 1959 hadde amerikanerne store økonomiske interesser i spillekasinoene og turistindustrien. Byen levde stort sett på disse inntektene. Plutselig stod tiden stille.

Formidabel historie preger Havanna

formidabel

Gatemusikanter spiller salsa, den kjente musikken fra Karibien. Foto: Rav

av sin historie med bygninger fra kolonial tid – faktisk helt fra 1500-tallet – vegg i vegg med mer moderne arkitektur. Havanna er faktisk en av Latin-Amerikas best bevarte byer, med en rekke bygninger på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Og i gatene cruiser nedslitte amerikanske biler fra 1950-tallet.

De fleste gatene er brosteinsbelagte. På hver side står gamle hus med smijernsbalkonger og solide tredører.

Men Havanna har også en nyere bydel. Her ligger en zoologisk hage og en botaniske hage med en formidabel samling av  140.000 plantearter, inkludert 1000 kaktuser hundrevis av orkideer. Utover kveldene fordeler folkelivet seg på kino, teater, kabareter, kafeer, restauranter og nattklubber.

Og kanskje det som skiller Havanna fra andre større byer i Sentral-Amerika er at dette nattelivet er ganske rolig, uten pes og støy. Det er alt dette som gjør at Cuba og Havanna fungerer som  en formidabel historisk kulisse.

Santiago de Cuba

formidabel

mange turister nyter gode, lange måltider. Foto: ZigarrZone

Den nest største byen i landet er Santiago de Cuba, en vakker og malerisk by. Byen ble grunnlagt i 1514 og var Cubas hovedstad i perioden fra 1522 til Havanna tok over.

Det var her amerikanerne i 1898 gikk til angrep på den spanske flåten, og knuste den fullstendig. Santiago de Cuba har noen praktfulle bygg, med blant annet gamle palass og museum, blant annet Casa de Diego Velázquez og Museo Municipal Bacardí.

Santiago har den største delen av afro-kubansk befolkning, og afro-kubansk kultur, myter, rytmer og ritualer har sine røtter her. Men den franske og haitiske innflytelse fra innflytterne i regionen synes også godt.

Byen flyter over av musikalske talenter, og mange turister nyter gode, lange måltider, til tradisjonell musikk og dans på sitt beste.

Landsbyen Trinidad

formidabel

Cuba og cigarer er som tvillinger å regne. Cubanerne røyker sin cigar med stor stolthet, på tvers av kjønn. Foto: Maxos

Trinidad er en liten landsby ut mot det Karibiske hav, omtrent midt på øya. Denne ble grunnlagt i 1514 og var havn for smuglere helt fremt til slutten av 1700-tallet. Hit ble både slaver og gull ble fraktet fra det britisk-kontrollerte Jamaica helt til handel med slaver tok slutt i USA.

I Trinidad finner du det flotte museet Museo Histórico Municipal. Og når du måtte være lei museer, historie og gatertråkk, kan du kose deg på noen av de fineste strender som Cuba kan tilby.

En nydelig liten landsby er Viñales. En vandretur idet dagen gryr vil aldri bli slettet av minnet. Med en lokalkjent guide kan du rusle rundt tre-fire timer gjennom et unikt landskap, besøke tobakksbonden og en bondefamilie og smake på sjøldyrka kaffe, ananas, søtpoteter, appelsiner eller en meget lokal rom for den saks skyld. Kubanerne byr på det de har.

Et annet sted turister kan trekke seg tilbake til er Baracoa, et lite sted helt øst på øya. Dette har historie tilbake til den spanske sjøfareren Diego Veláquez som anla en bosetting her i 1512. Det er faktisk det området som kan visse til den eldste bosetting av europeere på Cuba. Først på 1960-tallet var det mulig å komme hit via landeveien. Livet på Baracoa er rolig og avslappende, med flotte strender og palmetrær, et ekte sydhavsparadis.

Flere steder på Cuba er det fine muligheter for å dykke eller leie seg yacht for å oppleve det krystallklare vannet, de spektakulære korallene og de kritthvite sandstrendene.

Liker du artikkelen Formidabel historisk kulisse, gi oss en like Facebook


…                 ... .

Reiseliv er Norges eldste reiselivsmagasin på Internett, startet i 2000.

Leave a Comment

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.