Home DestinasjonerNorge Campingplass eller camping i telt – noen regler

Campingplass eller camping i telt – noen regler

by Trond Thorud
Campingplass eller camping i telt

Campingplass eller camping i telt: Allemannsretten står sterkt i Norge. Men det betyr ikke at det er helt fritt fram å parkere bobilen eller slå opp teltet. – Du står friere med telt enn med bobil, men noen ting er det lurt å være klar over før du slår deg til ro for natten, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Allemannsretten gjelder uavhengig av hvem som er grunneier. Samtidig setter flere grunneiere opp private skilt med «camping forbudt» for å hindre bobiler og folk med campingvogn å overnatte. Det finnes noen regler du må forholde deg til. Så sett deg inn i det før ferien starter.

Mange har fått øynene opp for å feriere i eget land siden korona-pandemien har begrenset utenlandsreisingen. Det er mange kreative måter å komme seg ut på veien. Mange fristes av å campe i det fri og våkne i stillhet i vakker natur, men hvis du ikke vil innom campingplassen, hvor kan du egentlig parkere for natten om du reiser med bobil, campervan, taktelt eller vanlig telt?

– Allemannsretten er unikt for Norge. Den gir oss rett til å ferdes og oppholde oss i utmark. Det er rett og slett et fellesgode i den norske kulturarven, sier Sødal.

– Men det betyr ikke at man kan ture fram uten å vise hensyn fortsetter han.

Campingplass eller camping i telt

Allemannsretten gjelder uavhengig av hvem som er grunneier. Samtidig setter flere grunneiere opp private skilt med «parkering forbudt» for å hindre bobiler og folk med campingvogn å overnatte. Også flere kommuner har satt opp begrensinger for fricamping, på grunn av stor pågang og mange turister.

– Det finnes noen regler du må forholde deg til. Så sett deg inn i det før ferien starter, sier NAF-rådgiveren.

Loven sier at det er tillatt å parkere ved offentlig vei i utmark, såfremt det ikke er til nevneverdig skade eller ulempe. Det sentrale her er om man er ved offentlig vei eller ikke. Langsmed offentlig veg kan du parkere bobilen, så sant dette er forsvarlig og ikke hindrer trafikken eller er i strid med trafikkreglene, offentlig skilting eller andre bestemmelser.

– Dette kan faktisk ikke grunneier hindre. Er veien derimot privat kan grunneier bestemme, sier Nils Sødal. – Du kan heller ikke kjøre av veien og ut i terrenget for å campe med bobil, campervan eller campingvogn, fortsetter han.

Skal du overnatte i telt er du friere. Du kan parkere bilen på parkeringsplassen og finne deg en fin teltplass ute i naturen.

– Det kan være lurt å ta en prat med grunneieren før du slår opp teltet, mener Sødal. – Og du skal ha avstand til bebyggelsen. I tillegg kan du ikke ligge på samme plass mer enn to døgn. Det gjelder både telt og bobil, avslutter Nils Sødal.

Liker du artikkelen om Campingplass eller camping i det fri, så del og gi oss like på Facebook.


Elbil med campingvogn Geiranger og Trollstigen

elbil

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.