Home DestinasjonerAmerikaUSA 15 forslag i bisonstaten Nord-Dakota med bil

15 forslag i bisonstaten Nord-Dakota med bil

by Per Henriksen
15 forslag

15 forslag rundt i bisonstaten Nord-Dakota. Da har du nok å gjøre for mange dager. Med bil er det lett å komme seg rundt i USA. Veinettet er laget for trygg bilferie. Nord-Dakota er et selvfølgelig valg for en nordmann. Her er et utvalg av mulige opplevelser. Og tro meg, det er mye mer å ta av der borte i det nordlige Midtvesten.

Ta en rask titt på kartet under, så får du umiddelbart oversikt over hvor du bør ta en tur. Et forslag er at du tar Jamestown som utgangspunkt. Der er finner du motellet Norway Inn. Det høres ut som en god start, og du får personlig og råd av nordmannen Styrk Lunestad som driver motellet.

Her er 15 forslag for ferie i Nord-Dakota

15 forslag

Jamestown

National Buffalo Museum, Frontier Village and the National Buffalo Museum: Verdens største bison, om enn betong, kan sees langveisfra ved Bison Monument og Frontier Village ved Interstate 94, ved Jamestown mellom Bismarck og Fargo. De levende bisonene beiter langs veikantene, blant dem kan du se noen av de sjeldne albinobison. I Jamestown ligger også National Buffalo Museum, hvor besøkende kan lære alt om de store dyrene som en gang streifet over det amerikanske vesten.

Frontier Village inkluderer også en samling av gamle pionerbygninger, med en barbershop, kirke, apotek, fengsel, skolehus, postkontor og mange flere. I løpet av sommermånedene kan besøkende til Frontier Village besøke alle de historiske stedene, kjøre stagecoach, ponnyridning og mye mer av det gamle livet i vesten.

Norway inn. Jamestown har sitt norske motell drevet av nordmannen Styrk Lunestad og kona Loretta. Norway Inn ligger godt synlig på vei inn mot sentrum når du kommer østfra på Interstate 94.

Bismarc

15 forslag
Fort Abraham Lincoln State Park er det lagt godt til rette med sykkelstier, men også veinettet i Nord-Dakota er ypperlig for å kaste seg på sykkelen når sola står lavt og landskapet farges. Foto: North Dakota Tourism

Noen av USAs mest inspirerende eventyrere, inkludert Lewis og Clark, Sakakawea og president Theodore Roosevelt, etterlot seg fotavtrykk i denne tynt befolkede staten. Til og med i dag føles det ulendte landet lite endret siden de passerte der. Her finner du en fantastisk stjernehimmel, susende vind og utsikter som strekker seg kilometervis i alle retninger. For mer enn et århundre siden kalte Roosevelt dette landet; «en verden av skjønnhet og farge med ubegrenset plass.» I området rundt Bismarc ligger Theodore Roosevelt nasjonalpark og Lake Sakakawea, North Dakota Heritage Centre og Plains Art Museum i Fargo.

Fort Abraham Lincoln State Park ligger litt sør for Bismark. Her finner du rekonstruerte jordhytter i On-A-Slant Village, som var okkupert av indianerstammen mandanene, fra cirka 1575 til 1781. Her ligger også Fort Abraham Lincoln Custer House, kalt Mansion on the Prærie. Det er lange stier for turgåere, syklister og ryttere her.

15 forslag
Flere steder i Nord-Dakota kan du padle på innsjøer og vannveier og føle historiens sus følge deg,
i ren og vaker natur. Foto: North-Dakota Tourism

North Dakota Heritage Center: har god en oversikt over historien til Nord-Dakota fra forhistorisk til moderne tid. Her finnes tusenvis av forskjellige gjenstander og ikke minst et Tyrannosaurus Rex-skjelett og en skalamodell av Hubble Space Telescope.

North Dakota State Capitol Building: Denne bygningen har tilnavnet Skyscraper on Prairie og er den høyeste strukturen i området. Bismarc er Nord-Dakotas hovedstad siden 1934. Du kan ta en gratis guidet tur her, inkludert et besøk på observasjonsdekket i 18. etasje.

Lake Metigoshe delstatspark: På den kanadiske grensen, 320 kilometer nord for Bismarck, ligger Lake Metigoshe State Park. Her kan du ha en godt avrundet, klassisk innsjøferie med fiske på den store fiske walleye. Parken har en ryddig strand, rene hytter og kanopadling med mindre støy og folkemengder enn du finner ved den store, mer kjente Sakakawea-sjøen.

Enchanted Highway: Kjør av I-94 ved avkjørsel 72 (90 miles vest for Bismarck) finner du syv enorme skulpturer langs riksveien. De massive kunstverkene er skapt eetter en idé til pensjonert pedagog Gary Greff, som etablerte Enchanted Highway for å bringe flere reisende til sin lille hjemby Regent.

Lake Sakakawea og Garrison Dam: Ved Missouri-elven 120 km nordover fra Bismarck, ligger Garrison Dam. Denne ble bygget mellom 1947 og 1953 og er en av de største jorddammer i verden. Utstillinger i kraftverkets lobby viser bygging og drift av Garrison Dam og rekreasjonen ved Sakakawea-sjøen. Det tilbys gratis turer i kraftverket daglig i sommerhalvåret og etter avtale resten av året. Lake Sakakawea strekker seg 285 kilometer fra Garrison Dam nordvest til Williston og gjennomsnitt 3 til 8 kilometer i bredden. Innsjøen med 1500 kilometer strandlinje er populære for båtliv, seiling, kajakkpadling, dykking, sightseeing, fugletitting, camping og jakt og fiske. To statsparker er knyttet til Lake Sakakawea: Fort Stevenson og Lake Sakakawea State Park

Medora

Du kan ikke unngå å se de flotte bison langs veiene i Nord-Dakota. Ufarlige dyr når du holder avstand. Foto: Pixabay

Medora Musical: Utendørs show med sang, dans, levende dyr og fyrverkeri, omgitt av det fascinerende Badland. Musicalen er en oppvisning i beste cowboystil.

Maah Daah Hey Trail: Morsomt navn å si og morsomt å sykle her. Maah Daah Hey Trail går gjennom dramatisk landskap med noen virkelig tøffe stigninger. Hovedløypa er på 98 kilometer og forbinder de sørlige og nordlige enhetene i Theodore Roosevelt nasjonalpark. Du drar gjennom bølgende prærie og svaberg med hvor det lever muldyrhjort, coyoter, gullørn, bighornsau og bison. Nylig er det lagt til ytterligere 130 kilometer løypesystemet. Turgåere og ryttere deler stien med syklister. Guidede terrengsykkelturer tilbys sesongbasert gjennom Dakota Cyclery Mountain Bike Adventures.

Chateau de Mores statlige historiske sted: En jakthytte med 26 rom fra 1883, bygget av Marquis de Mores, en gründer, fransk aristokrat som håpet å finne en formue i Dakota-territoriet, har utsikt over Medora. Hn drev en kjøttpakkingsvirksomhet som mislyktes, men byen han navngav etter sin kone, Medora, ble stående. Det påkostede hjemmet der han og kona bodde inneholder fremdeles mange originale møbler.

Willistone

15 forslag
Gjennom året er det en rekke indianske powwows i Nord-Dakota hvor du kan se indianerne danse tradisjonelle danser i fantastiske og fargerike drakter. Foto: North Dakota Tourism.

Fort Union Trading Post National Historic Site: Fort Union, som nå ble rekonstruert, var det viktigste nettstedet for pelshandel i øvre Missouri fra 1828 til 1867. Det imponerende hvite huset ved Fort Union, der hovedhandleren bodde, ser underlig storslått ut mot landskapet, som et forstadshus som tydelig ble bygget for å overgå naboene. Det var nøyaktig hva det var; handelsmenn bygde det i 1828 for å imponere indianerstammene i området. Du kan gå en selvguidet tur, bli med på en ranger-guidede tur og oppleve innlevende historieprogrammer.

Fargo

Plains Art Museum ligger i det historiske sentrum av Fargo, og er hjem til en imponerende samling av verk, med verk av regionale og nasjonale kunstnere. Samtidig kunst, så vel som tradisjonell amerikansk indianerkunst og tradisjonell folkekunst. Museet presenterer skiftende utstillinger gjennom året innenfor sine 56 000 kvadratmeter. Programmer for ungdom og familie er tilgjengelige på Plains Art Museum, samt workshops for voksne.

Minot

Scandinavian Heritage Park: I den lille nord-sentrale byen Minot ligger Scandinavian Heritage Park. Her står en kopi Gol stavkirke, en dansk vindmølle, en finsk badstue og en 25 fot høy svensk dalahest. Et hjem fra 1700-tallet er fraktet hit fra Sigdal. Det er her i Minot den kjente Norsk Høstfest finner sted om høsten hvert år. Dette er kontinentets største skandinaviske festival, med høykvalitets håndverksvarer og reiseshow som gir en enestående opplevelse for Dakota-befolkningen og tilreisende fra USA og utlandet.

International Peace Garden: Dette er frodige hager langs grensen mellom USA og Canada og markerer freden mellom de to nasjonene. Den 2300 mål store hagen omtrent 110 mil nordøst for Minot, ligger med halvparten i USA og halvparten i Canada.  

I Washburn, 40 minutter nord for Bismarc finner du Knife River Indian Villages. Dette historiske stedet viser tidligere levemåter for indianerstammene Mandan og Hidatsa.

En rekke landsbyer er blitt gjenoppbygd her i et forsøk på å bevare sin kultur. Landsbyene har en rekke rekonstruerte jordhytter slik stammene tradisjonelt levde.

Lewis and Clark tolkningssenter / Fort Mandan Historic Site: De kjente Meriwether Lewis og William Clark tilbrakte mer av sin episke reise i Nord-Dakota enn i noen annen stat. Tolkesenteret Lewis and Clark har fascinerende utstillinger om Lewis- og Clark-ekspedisjonen og områdets historie. En kopi av fortet, autentisk rekonstruert med 800 tømmerstokker av tresorten cottonwood. Det var her de to oppdagelsesreisende led seg gjennom den brutale vinteren 1804-1805.

Nekoma

15 forslag
Den merkelige pyramiden på prærien, et spøkelsesområde fra 1960-tallets beinharde kalde krigen mellom Vesten og Sovjetunionen.

Pyramiden i Nord-Dakota er restene av et tidlig amerikansk forsøk på rakettforsvar. Stanley R. Mickelson Safeguard Program ble utviklet på 1960-tallet for å skyte ned innkommende russiske interkontinentale ballistiske missiler. Området ble bygget til en kostnad på seks milliarder dollar i Nekoma, Nord-Dakota, og var et massivt kompleks av missilsiloer, et gigantisk pyramideformet radarsystem og dusinvis av utskytningssiloer for overflate-til-luft-raketter forsynt med termonukleære stridshoder. Her ble det også bygget en «tilbakespredningsradar», designet for å følge raketter som ble avfyrt fra Russland, og som kunne skytes ned over Canada. Blant annet bekymring for både effektiviteten og faren for å detonere defensive kjernefysiske stridshoder over vennlig territorium, ble programmet imidlertid lagt ned, etter å ha vært i drift i mindre enn tre dager. De massive tunneler under anlegget er blitt fylt med vann. I dag er dette et militærindustrielt skall midt i ingenstedsland, eller med en forfatters ord: «Et monument over menneskets frykt og uvitenhet.»

Oscar-Zero Missile Alert Facility

15 forslag

Oscar-Zero Missile Alert Facility – også kalt Ronald Reagan Minuteman Missile Site, og November-33 Launch Facility er alt som står igjen av den 321ste Missile Wing, et stort rakettfelt som ble aktivert i 1964 og administrert av Grand Forks Air Base. Disse to anleggene ble ferdigstilt i 1965. Et besøk i Oscar-Zero inkluderer en omvisning i 1980-talls vintage Launch Control Support Building (LCSB) på toppen, der et åttemanns mannskap bodde og jobbet i skift, og en ganske dramatisk heiskjøring under jorden til Launch Control Center (LCC), komplett med den røde missilutskytningsstolen på kontrollbrettet fra 1960-tallet, altså den beryktede røde knappen. Anlegget November-33 ligger 10 kilometer sørøst for Oscar-Zero. Her har besøkende kun tilgang til det som er utenfor, men verdt turen. Det er helt vilt å forestille seg at lukene i bakken åpnes og en gigantisk rakett med mål for Sovjetunionen stiger opp fra prærien.

Du kan finne mye mer å gjøre i Nord Dakota enn disse 15 forslag på North Dakota Tourism

Liker du artikkelen om 15 forslag i Nord-Dakota, så gi oss en like på Facebook


Nord-Dakota venter på deg, med alt sitt mangfold

Nord-Dakota venter
Credit North Dakota Tourism

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.