Home DestinasjonerNorge Sensommerens fjelltur eller utover høsten – her er fem tips

Sensommerens fjelltur eller utover høsten – her er fem tips

by Per Henriksen
Sensommerens fjelltur høsten tips

Sensommerens fjelltur eller utover høsten vil gi deg fine dager med frisk luft og mye fantastisk utsikt. Fjellet har tørre stier på denne tiden av året og betjente hytter er fortsatt åpne. Her er fem forslag til fjellturer som varer i tre dager. 

Er det servering på DNT-hyttene?
Hvor kan man kjøpe fiskekort i Norge?
Hva er Grønt Kort-ordningen?

Det er nå det anbefales å legge ut på tur til fjells. August og utover i september er en flott tid i fjellet.  På denne tiden av året inviterer fjellet til en forlengelse av sommer og en herlig forsmak på høsten.  

DNTs betjente hytter er det plass. Det er både mulig å bestille plass på forhånd, og å komme uanmeldt.

Første tips er å gå innover i Rondane  

Rondane er praktfull, og et populært område for mange som vil til fjells. Her opplever du mange fantastiske turer. De betjente hyttene står klare med deilig lokalmat og god stemning. 

Rondvassbu – Bjørnhollia –Rondvassbu er en tur på 45 kilometer. Ruta er middels krevende. Kommer du med bil til Otta, så finner du veien til parkering. Kommer du med , buss eller tog, tar du lokal buss til Spranget. Det er kun en fem kilometer lett grusvei til Rondvassbu hvor du møter den første flotte utsikten til majestetiske 2000-metertopper. Neste dag starter med en båttur over Rondevatnet.

Turen fra Rondvassbu til Bjørnhollia har også mange flotte muligheter. Panoramautsikt over flotte topper og fine dalfører. Vil du kjøre helt til døra er Grimsdalshytta et det et greit alternativ. 

Glitterheim og Glittertind

Glitterheim ligger på 1400-meters høyde nordøst i Jotunheimen, og er lett å nå med både bil og buss. De siste syv kilometerne frem til hytta gjør du for egen maskin på grusvei, til fots eller på utleiesyklene du alltid kan låne her. Fra hytta kan du gå enkle familievennlige turer, eller nå en rekke flotte 2000-metertopper. Stedet serverer kortreist, nydelig mat. Vi kjenner alle Glittertind som er Norges nest høyeste fjell. Dit er det en tur på cirka fem timer tur/retur som de fleste kan gå. 

Glitterheim er også et naturlig start- og overnattingssted på en rundtur gjennom området, blant annet til Memurubu og Spiterstulen.   

Langsua nasjonalpark

Ved Jotunheimen ligger også Langsua som ble nasjonalpark i 2011. Området er gjestmildt og lettgått. Langsua gir deg mange muligheter for flotte turer året rundt, både til fots og på sykkel. Kan jo også nevne flott skiterreng der når det er vinter. Du finner flere koselige turisthytter med korte avstander mellom. 

Et av de mest populære startstedene er DNT-hytta Liomseter. Denne ligger vakkert til på setervollen og er et ypperlig utgangspunkt for hyggelige turer.  Du kan også ta rundturen Liomseter – Storkvolvbua. Det er cirka fem timer hver vei. Enkel ankomst med bil frem via E6 fra Lillehammer eller med offentlig transport. 

 

Hardangervidda og majestetiske Hallingskarvet

Hardangervidda er lett tilgjengelig og har mange fine hytter og vandreruter nær veier og offentlig transport.  Et godt forslag er turen Finse – Krækkja – Haugastøl/Tuva. Denne er en middels krevende tur.

Ta toget til Finse. Dag to går du til Krækkja, med majestetiske Hallingskarvet på venstre hånd og vidda på den høyre. Du må regne med en utflukt på syv timer.

På Krækkja står vertskapet klar med en god middag og en rolig kveld ved peisen. 

Den siste dagen legger du ut på en lett firetimers tur til Haugastøl. Eller du kan velge fem timers tur til Tuva, pluss tre til Ustaoset. 

Vandring på Saltfjellet og fiske fra robåt

Et kjempegodt forslag til en tredagers tur er Tverrbrennstua – Bjellåvasstua – Tretnes i Saltdal. 

Bjellåvasstua ligger flott til i nordenden av Nordre Bjøllåvatnet/BajepRuovdajavrre. Ta med deg gyldig fiskekort for statsgrunn, så er du fri til å satse på fiskelykke. Du kan bruke stang, garn og oter. En robåt der er til fri bruk og den ligger i naustet ved hytta.  

Forslag dag for dag er at den første dagen tar du buss eller bil til Beiarfjellet. Derfra går du til Tverrbrennstua. Dette tar deg rundt én time. Den andre dagen går du fra Tverrbrennstua til Bjellåvasstua, og her bruker du cirka 7 timer. Tredje dagen går du fra Bjellåvasstua til Tretnes i Saltdal, rundt fem timers gange og deretter buss til Bodø. 

Følg den gamle driftevegen fra Sirdal 

Ei rute på en gammel drifteveg fra Sirdal går fra Skredå til Støle turisthytte – Tomannsbu turisthytte og til Tverråna i Hunnedalen.  

Deler av denne turen går i samme trase som jærbøndene brukte den gang de drev sauene opp til heiebeitet i Sirdal. Dette er en flott tur i et småkupert og frodig terreng. 

Første dag går du Skredåbygda – Skredåna – Støle, noe som tar cirka fire timer. Den andre dagen går du etappen Støle – Øyestøldalen – Tomannsbu og bruker cirka fem timer. Tredje dag går du fra Tomannsbu til Hunndalen parkeringsplass, og det tar knapt tre timer.  

Flere av hyttene i forslagene over gir mulighet til å reise med Grønt kort. Tar du bussen til et av de 12 overnattingsstedene som inngår i Grønt Kort-ordningen, får du av overnattingsstedet et gavekort på 100 kroner som du kan bruke på mat, alkoholfri drikke eller aktiviteter.  

Er du veldig friluftsinteressert så kan du sjekke alle DNTs hytter her, og se også hvordan de tre ulike hyttetypene fungerer.

Følg oss på Facebook, Linkedin, Instagram og Youtube

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.