Home DestinasjonerNorge Jakten på unike overnattingssteder i høstfjellet – 10 tips

Jakten på unike overnattingssteder i høstfjellet – 10 tips

by Trond Thorud

Jakten på unike overnattingssteder i høst fra sykkelsetet. Høsten er en flott årstid i Norge. Landskapet rundt oss skifter farge til rødt, gult og oransje kan det være godt å sette ned tempoet på to hjul, komme seg unna kjas og mas og utforske de mange mulighetene som finnes rundt oss.

Selv om været er både våtere og kaldere på denne årstiden, føles det avslappende å oppholde seg utendørs blant de vakre høstfargene. Det er en god anledning til å finne på noe, alene eller sammen med andre. Hva med å dra på stormjakt? Fiske? Utforske Norges nye kunstikoner? Eller rett og slett bare reise til fjells for å nyte lun innekos?

Her har vi samlet 10 forslag til flotte steder i Norge hvor du kan få med deg det beste av aktiviteter, historie, kultur, spennende mat, fred og ro. Rett og slett ti unike steder, der det er hyggelige å våkne opp til en ny høstdag og fine feriedager i den norske fjellheimen.

Husk også at du kan kjøre kollektivt med buss eller tog til mange flotte utgangspunkt for opplevelser i naturen.

Skåbu Fjellhotell, Skåbu

Smaken av norske fjell og lokale råvarer.
Foto: Skåbu Fjellhotell.

Skåbu Fjellhotell er et lite, intimt og hjemmekoselig familiedrevet hotell som ligger naturskjønt til i den lille fjellbygda Skåbu i Gudbrandsdalen, på trappene til Jotunheimen.

Besøkende kan velge og vrake i flotte fjellturer, rafting i Sjoa, fiske, sykle, delta på kulturvandring, og bygda har sitt eget fjellmaraton (2-4 oktober), og rakfiske VM.

Restauranten på hotellet legger vekt på smaken av norske fjell og lokale råvarer med mest mulig rene og naturlige ingredienser, tilgjengelig i sesong. Det nyrenoverte hotellet har 12 dobbeltrom og fem leiligheter.
Skåbu Fjellhotell – Skåbu Fjellhotell er et lite hjemmekoselig familiedrevet fjellhotell sentralt beliggende i sentrum av den idylliske lille fjellbygda, Skåbu, i Gudbrandsdalen. (skabufjellhotell.no)

Steinbergdalshytta, Aurland

Hytta ble bygget i 1895. Foto: Steinbergdalshytta.

Steinbergdalshytta er ei turisthytte med lange og stolte tradisjoner i den norske vandre – og skikulturen. Hytta ble bygget i 1895, og stedet ble valgt fordi mange reisende valgte denne ruten og trengte overnatting. I tillegg var det tilgang på høy kvalitets råvarer både fra øst og vest, spesielt fisk, kjøtt og melkeprodukter. Maten på hytta blir laget fra bunnen.

I dag har Steinbergdalshytta ca. 50 senger fordelt på hovedbygningen, annekset, låven og to mindre hytter. Hytta er åpen hele året og besøkende kan blant annet oppleve vandring, fiske, kokekurs og ostesmaking.
Steinbergdalshytta

Bjerkeløkkja, Oppdal

Utganghspunkt for rafting, kanoturer, moskussafari, historisk vandring og ølsmaking. Foto: Marius Rua

Oppdal regionen tilbyr en rekke spennende aktiviteter hele året, og Bjerkeløkkja kan skreddersy opplegg som passer for enhver smak, fra vandring, rafting, kanoturer, moskus safari til historisk vandring og ølsmaking.
Bjerkeløkkja (bjerkelokkja.no)

Geilo Mountain Lodge

Bygget som privat bolig, i 1917 ble residensen omgjort til et gjestehus. Foto: De historiske hoteller.

Geilo Mountain Lodge har en 104 år lang historie. Stedet var først en privat residens, men i 1917 ble residensen omgjort til et gjestehus. I 2004 bestemte eierne å gjøre eiendommen om til et engelsk overnattingssted med en atmosfære fra 1920-tallets England, med alt fra møbler, tekstiler og dekorasjoner.

I dag tilbyr Geilo Mountain Lodge overnatting i 10 store dobbeltrom og suiter. I restauranten fokuseres det på det tradisjonelle norske kjøkken, basert på lokale råvarer som fugl, vilt, sopp og bær fra Hallingdalen.
Vertene kan organisere utflukter til en rekke av Norges mest kjente attraksjoner.
Sov godt :: Geilo Mountain Lodge

Elveseter Hotell, Bøverdalen

I nærhetren av 29 av Norges høyeste fjelltopper, blant dem Glittertind og Galdhøpiggen. Foto: Grim Berge.

Den gamle familiegården Elveseter har tatt imot gjester siden 1870-tallet.  I løpet av det siste århundre har eiendommen gradvis blitt omgjort til et vakkert hotell med moderne fasiliteter, og har opp gjennom årene blitt besøkt av både kongelige, statshoder og kjente oppdagelsesreisende.

Hotellet ligger i en sidedal til Bøverdalen, som regnes som inngangen til Jotunheimen, og Elveseter blir ofte brukt som utgangspunkt for turer til Besseggen og andre kjente fjelltopper. I området befinner det seg 29 av Norges høyeste fjelltopper, blant dem Glittertind og Galdhøpiggen.  I tillegg kan også hotellet tilrettelegge for ridning, fiske, rafting, vinsmaking og har også et utmerket kunstgalleri.
Welcome to Elveseter Hotel – The gateway to Jotunheimen

Bortistu, Lønset

De første gjestene kom hit allerede i 1887. Foto: Bortistua

Bortistu befinner seg midt i hjertet av Trollheimen. Gården er rik på historie med den eldste bygningen datert tilbake til 1648, og de første gjestene begynte å komme allerede i 1887.

Bygningene er blitt omgjort til moderne overnatting og en restaurant med meny basert på lokale råvarer. En av deres spesialiteter er Basstu – lammelår, og menyen varierer med sesongene og tilgjengelige råvarer.

Bortistu tilbyr aktiviteter hele året og om høsten fjellvandring, sykling og fiske, og de har også et velværesenter for avslapning etter dagens aktiviteter. Bortistu Gjestegard

Hindsæter Hotell, Sjodalen

Sommerseter helt tilbake på 1600-tallet. Foto: Nasjonalparkriket

De første gjestene kom til Hindsæter allerede i 1898, og hotellet pleide å være en gammel sommerseter helt tilbake på 1600-tallet. Seteren har etter hvert blitt omgjort til et hotell med moderne fasiliteter, men i historiske omgivelser. Hotellet ligger langs den vakre veien over Valdresflya, 950 m.o.h., nær Jotunheimen.

Hindsæter er et avslappende sted hvor gjestene kan nyte god mat i historiske rom, og kjøkkenet er kjent for sine retter basert på lokale reinsdyr. Til sammen har hotellet 10 “sommerseter suiter” og syv dobbeltrom, alle med egne bad.

Naturen og kulturlandskapet rundt Hindsæter har mange vandre- og sykkelstier av ulik vanskelighetsgrad, både i skog og på høyfjellet. Hindseter i Jotunheimen

Rustad Hotell & Fjellstue, Sjusjøen

Sjusjøen kan by på mange spennende aktiviteter hele året. Foto: Rustad Hotel

Rustad Hotell og Fjellstue er en familiebedrift som har drevet med overnatting og servering siden 1935. Hotellet ligger på Sjusjøen, nord for Lillehammer, og har til sammen 44 rom i forskjellige prisklasser.
Sjusjøen kan by på mange spennende aktiviteter hele året, og Rustad samarbeider med flere aktivitetsleverandører og tilbyr gode pakker med overnatting og aktiviteter. Aktivitetene om høsten spenner fra fjell – og kanoturer, til setersykling, stolpejakt og ridning.
Rustad tilbyr en restaurant som finner sin inspirasjon i det nordiske kjøkken og i førsteklasses norske og lokale råvarer. Denne høsten serveres det spesielle lunsj- og middagsmenyer som reflekterer årstiden.
Rustad Hotell & Fjellstue – familiedrevet hotell på Sjusjøen

Brimi sæter, Lom

Melk blir til ost. Gamle seterstugu er trolig fra 15-1600-tallet. Foto: Christian Roth Christensen.

På Brimi sæter tilbys det unike opplevelser, egen produsert mat og læring for både liten og stor. Besøkende blir kjent med gårdsdyrene og historien og får se hvordan melk blir til ost. Her oppleves vakker natur, ekte stillhet og kulturhistorie på sitt beste.

Brimi sæter har vært i tradisjonell drift så lenge folk kan huske, og huset som kalles gamle seterstugu er trolig fra 15-1600-tallet, og har gjennom tidene huset både budeier, tjenestefolk, hulder og tusser.

Om høsten har Brimi sæter spesielle helgepakker med overnatting, lunsj- og middagsmenyer. Til sammen har Brimi sæter plass til ca. 30 pluss til overnatting fordelt på lavvo, brisker i låven og rom i seterhuset. Og låven rommer ca. 40-50 til matservering. Brimi sæter (brimi-seter.no)

Hotell Finse 1222

Hit kommer du kun til fots, på sykkel eller med tog. Foto: Hotell Finse

Til Hotel Finse 1222 kommer du bare til fots, på sykkel eller med tog. Det gir følelsen av å være et helt annet sted.

Det nye totalrenoverte hotellet har en imponerende beliggenhet mellom nasjonalparker, Hardangerjøkulen og Hallingskarvet. Dette er reinsdyrenes rike.

Hotellet tilbyr 45 rom, vakre saler og fellesrom, fenomenal utsikt og et entusiastisk kjøkken. Hoteller er perfekt enten de besøkende er aktive og vil utfordre seg selv, eller bare vil koble av.

Finse er et sted for å utfordre naturkreftene og mulighetene er mange. Her kan besøkende sykle den kjente Rallarvegen fra høyfjell til dype Vestlandsfjorder, vandre på et vell av stier i alle retninger, fiske ørret i små, vakre vann inne på vidda, og selvfølgelig drive alle typer aktiviteter på ski når snøen kommer. Hotel Finse 1222

Liker du artikkelen Jakten på unike overnattingssteder, så gi oss en like på Facebook. Besøk også vår Linkedin og Instagram.

Vet du noe om spesielle overnattingssteder i Norge i Norge ? Du velkommen til å sende oss din mening eller kommentar som kan fylle ut informasjonen om de gode stedene å overnatte fra Lindesnes til Nordkapp. Send epost til red@reiseliv.no, eller legg inn en kommentar på vår Facebook.

Reisetips: Vandring og sykling i skog og mark i Norge kan du gjøre de fleste måneder i året, gjerne sammen med fiskestanga. I hele landet er det enkelt å finne et sted å overnatte. Overnatting kan du gjøre på alt fra vandrerhjem til luksushoteller. Den Norske Turistforening har over 500 hytter, og flotte sommerruter og vinterruter. Statskog har mange åpne hytter og koier. Vanskelighetsgraden på rutene varierer mye. Planlegg turen nøye og studer hvilke rute du vil gå. Statens vegvesen drifter mange flotte sykkelruter over hele landet. Så mulighetene er mange for fine naturopplevelser. Kystfiske er tilgjengelig i de fleste fjorder og i mer åpne kystområder fra svenskegrensa til Kirkenes. Og fra et fyr som du kan leie.

Klikk her for å bestille Reiselivs aktuelle Temamelding


Norgesferie i naturen – uten at du lager spor

norgesferie i naturen

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.