Home DestinasjonerEuropaPolen Kraków i Polen full av historie og moderne storbyliv

Kraków i Polen full av historie og moderne storbyliv

by Reiseliv

Kraków i Polen har en rik historie, arkitektoniske skjønnhet og kulturell rikdom og god mat. Byen lokker besøkende fra hele verden til sine brosteinsbelagte gater og livlige torg. Du vil oppleve at du tilbringer dager i et levende museum, fylt med imponerende landemerker, inkludert det kongelige slottet på Wawel-høyden og St. Mary’s Basilica med sine karakteristiske tårn.

Gamlebyen, med sin gotiske og renessansearkitektur, er som å gå tilbake i tid, mens det jødiske kvarteret, Kazimierz, er et pulserende område fullt av historie, kultur og kulinariske opplevelser. Gjennom Kazimierz kan du oppdage synagoger, kunstgallerier, kafeer og butikker, alt sammen med en atmosfære som gjenspeiler det rike jødiske arven.

Kraków er også et perfekt utgangspunkt for å utforske områdets naturlige skjønnhet, med Wieliczka saltgruve og Ojców nasjonalpark bare en kort kjøretur unna. For de som er interessert i historie, er en dagstur til Auschwitz-Birkenau en tankevekkende opplevelse som vil etterlate et varig inntrykk.

Byens kulinariske scene er en annen grunn til å besøke Kraków, med sine tradisjonelle polske retter som pierogi, zurek og oscypek som frister smaksløkene. Enten du utforsker de lokale markedene, spiser på autentiske restauranter eller nyter en øl i en av de mange pubene, vil Kraków garantert gi deg en uforglemmelig opplevelse.

Reiselivs gode tips om hva du kan gjøre i Kraków

I Kraków er det mye spennende å se og gjøre! Blant annet bør oppleve den vakre gamlebyen med det imponerende markedsplassen (Rynek Główny), det kongelige slottet på Wawel-høyden og St. Mary’s Basilica.

Du bør også tilbringe noe tid idet historiske jødiske kvarteret med sine sjarmerende gater, synagoger og kafeer.

Ikke glem å besøke den imponerende saltgruven Wieliczka saltgruve. Denne er på UNESCOs verdensarvliste.

Auschwitz-Birkenau er en del av den grusomme historien, og for alle med interesser for å lære mer om dette er en dagstur til de nærliggende konsentrasjonsleirene for å lære om den dystre historien til andre verdenskrig.

Kraków er kjent for sitt rike kunstneriske miljø, så besøk gjerne en av de mange kunstmuseene og galleriene.

Shopping kan du gjøre i Kraków-clotheshallene som ligger i de historiske klæshaller, som nå huser mange butikker, boder og kafeer.

I Planty-parken kan du  slappe av i denne vakre parken som omgir gamlebyen og tilbyr en fin spasertur.

Her kan vi i Reiseliv bare noen få forslag, og Kraków har mye mer å gi deg avhengig av dine interesser.

Og all den gode maten i Kraków

Kraków er kjent for sitt varierte og velsmakende matutvalg. Her er noen matretter og steder du bør prøve:

Pierogi: Dette er en av de mest kjente polske rettene, og Kraków har mange steder som serverer deilige pierogi. Prøv ulike fyllinger som kjøtt, ost og poteter.

Zurek: En tradisjonell sur suppe laget med fermentert rugmel, servert med poteter, pølse og egg. Denne retten er en smak av polsk husmannskost.

Oscypek: En spesiell type røkt ost som er en spesialitet i fjellregionene i Polen. Den serveres ofte grillet med tyttebærsyltetøy.

Obwarzanek Krakowski: En ringformet kringle som er en spesialitet fra Kraków. Den er sprø utenpå og myk inni, og perfekt som en rask snacks når du er på farten.

Kielbasa: Polsk pølse som kommer i mange varianter og smaker. Prøv den grillet eller stekt, gjerne servert med surkål og sennep.

Tradisjonelle polske restauranter: Besøk restauranter som «Morskie Oko» eller «Gospoda Koko» for autentiske polske matopplevelser.

Gourmetopplevelser: For en mer eksklusiv opplevelse, prøv restauranter som «Pod Aniołami» eller «Wierzynek», som begge tilbyr gourmetretter med polske røtter.

Gatemat: Kraków har også et spennende utvalg av gatekjøkken og matboder hvor du kan prøve lokale spesialiteter og snacks til en rimelig pris.

Spsielt bør nevnes Restaurant Nakielny & Wentzl som ligger i hjertet av Kraków i Polen, og er kjent for sin klassiske atmosfære og eksepsjonelle polske retter. Et av de mest fremtredende tilbudene er deres pierogi-workshops, der gjestene fordyper seg i kunsten å lage disse tradisjonelle dumplingene for hånd.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.