Home DestinasjonerEuropaIrland St. Patricksdagen i Irland, og verden rundt 17. mars

St. Patricksdagen i Irland, og verden rundt 17. mars

by Reiseliv
St. Patricksdagen Irland

St. Patricksdagen i Irland, og verden rundt feires den 17. mars. Da hylles irsk kulturarv blant annet med parader, musikk, dans og fest – mye øl. I år faller den irske nasjonaldagen på en søndag, og over hele den irske øya står det feiring og grønne farger på programmet. Hva med et glass grønt øl?

Den irske nasjonaldag, St. Patricksdagen, feires også i år over hele kloden søndag 17. mars med fest og sang. Den grønne nasjonaldagen feires selvfølgelig også over hele øya Irland.

Fordi dagen i år faller på en søndag, er mandag en helligdag – noe som betyr at festlighetene strekker seg over hele fire dager.

Originalen feires best i Irland

St. Patricksdagen Irland
St. Patricksdagen, feires i mange land, alltid den 17. mars.

I Belfast kan du på søndager bli med på den store St. Patricksdagparaden, når byens gater er fylt med musikk og grønne farger. Resten av helgens feiring består blant annet av et tradisjonsløp og konserter i Ulster Hall.

På den sørlige delen av øya finner Corks St. Patrick’s Festival sted, med et tettpakket program som har både lokale og internasjonale stjerner på menyen. Det er også et stort marked med irske delikatesser og håndverk der. I anledning festivalen kan du også være med på guidede turer med et unikt St. Patricks-tema i Blackrock Castle.

Sligos St Patrick’s Festival inviterer alle naturelskere til den irske vestkysten. Her venter et fullverdig helgeprogram med tradisjonell irsk musikk, danseforestillinger og en storslått parade.

Festivalen finner sted på det nylagte torget Queen Maeve Square midt i sentrum. Årets festival feirer også tiårsjubileet for utnevnelsen av kystruten Wild Atlantic Way og fremhever Sligos tilknytning til den.

For alle som ønsker å komplettere festivalen med surfing, er et besøk til det toppmoderne National Surf Center ved strandpromenaden i Strandhill et must.

Historien om St. Patrics dagen i Irland

St. Patrick’s Day er en irsk høytid som feires til minne om St. Patrick, som regnes som Irlands skytshelgen. Dagen markeres den 17. mars hvert år, både i Irland og blant irsk-etterkommere rundt om i verden.

St. Patrick var en misjonær som levde på 400-tallet og er kreditert for å ha brakt kristendommen til Irland. Ifølge legenden brukte han en trekløver, eller shamrock, til å forklare den kristne treenigheten til det irske folket. Dette er en av grunnene til at shamrock er et viktig symbol for St. Patrick’s Day.

Feiringen av St. Patrick’s Day har utviklet seg gjennom historien. I begynnelsen var dagen preget av religiøse seremonier og gudstjenester. Etterhvert ble dagen også en markering av irsk kultur, med parader, musikk, dans og grønt fargetema.

St. Patricksdagen Irland
Et glass grønt øl? En tributt til St, Patricsdagen. Foto: Patric Fore

I dag er St. Patrick’s Day en av de mest feirede nasjonale høytidene i verden, selv om den ikke er offisiell helligdag i mange land. Feiringen inkluderer ofte parader, irsk mat og drikke, som f.eks. irsk stuing, Shepherd’s pie og selvfølgelig, grøntfarget øl.

Grønt øl er populær under St. Patrick’s Day-feiringen i mange land, men er ikke en tradisjonell irsk praksis. I Irland er det mer vanlig å drikke den tradisjonelle irske ølen som Guinness, Smithwick’s eller andre lokale bryggerier.

Den grønne fargen i ølet er ofte et resultat av matfarging som tilsettes ølet, og det er vanligvis ment som en festlig gest for å feire St. Patrick’s Day.

Grønt øl ikke er begrenset til St. Patrick’s Day, og det kan dukke opp på barer og puber rundt om i verden som et morsomt og festlig alternativ til vanlig øl.

St. Patrick’s Day er spesielt utbredt i land med betydelige irske samfunn, som USA, Canada, Australia og Storbritannia. I tillegg feires St. Patrick’s Day i en rekke andre land, inkludert Argentina, Japan, Sør-Korea og Russland. Antallet land som feirer dagen varierer, men det er feiringer i mange deler av verden.

St. Patrick, som levde i det femte århundre, er en irsk helgen og apostel. Den 17. mars hvert år feires årsdagen for hans død i Irland og i mange land i verden. Dagen har som mål å minnes St. Patrick og kristendommens ankomst til Irland. Festlighetene omfatter vanligvis offentlige parader og festivaler med grønne antrekk og shamrocks – det grønne trekløveret.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.