Home DestinasjonerNorge Europas gastronomiregion, det er Trondheim og Trøndelag, det…

Europas gastronomiregion, det er Trondheim og Trøndelag, det…

by Trond Thorud
Europas gastronomiregion

Europas gastronomiregion, det er Trondheim og Trøndelag, helt sant det! Dette er offisielt. Hvorfor ikke prøvesmake spesialitetene allerede i år? Utmerkelsen gis av International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism.

European Region of Gastronomy (ERG) hadde tidligere Aarhus på topp blant de nordiske landene. Nå er fokus satt på Midt-Norge. Hvorfor ikke prøvesmake spesialitetene allerede i år?

ERG er ikke en hyllest ene og alene til Michelin-restauranter, med hvite duker og høye glass selv om dette også hører med.  European Region of Gastronomy er snarere en hyllest til lokal mat og lokale spesialiteter. En hyllest til en region som tar lokal matproduksjon på alvor gjennom hele verdikjeden.

Dette er en hyllest til bøndene og fiskerne og oppdretterne som nennsomt tryller fram de lekreste råvarer i hver en krik og krok av Trøndelag – til det trønderske kokkelauget som vet å utnytte lokale råvarer av verdensklasse i sitt arbeid.

Matmerkspesialitet er et offisielt merke som kun tildeles det aller ypperste av norsk lokalmat og drikke. Ingen andre regioner har like mange Matmerke-spesialiteter som Trøndelag. Av 552 norske spesialiteter, produseres over 120 i Trøndelag. I den totale oversikten finner du alt fra pinnekjøtt av reinsdyr til granola med urkorn, tjukkmjølsis med tyttebær til stolte bryggeriprodukt som Røyklagt-øl og Den gylne Aquavit.

Europas gastronomiregion og geologiske tilfeldigheter

Europas gastronomiregion
Den Gyldne Omvei, gårdsbutikk og café. Foto: Grim Berge

En rekke geologiske tilfeldigheter har gjort at Trøndelag endte opp som et kulinarisk midtpunkt i Europa. En av grunnene er at Trøndelags gode jordbruksland inneholder næringsrike bergarter. Videre har det flate landskapet og det tidligere høye gitt store arealer med landbruksjord, med mange sørvest-rettede daler.

I tillegg har Trøndelag varm kyst og kalde fjellområder, med lange soldager om sommeren og mye nedbør. Ingen andre regioner har samme mangfold.

Dette er årsaken til at Trøndelag så å si har alle jordbruksvekster som dyrkes i Norge. Selv om Trøndelag kun har 8,7 prosent av landets befolkning, står regionen for 23 prosent av den nasjonale jordbruksproduksjonen og 24 prosent av landets oppdrettsproduksjon. 21 prosent av melka, 19 prosent av storfekjøttet, 29 prosent av fjørfekjøttet, 23,5 prosent av eggproduksjonen, 15 prosent av kornet, 10 prosent av grønnsakene. Alt «made in Trøndelag». 

Et stort matfat

Europas gastronomiregion
Fra havets delikatesser.

Trøndelag er et stort matfat, og hver krik og krok byr på unike smaksopplevelser.

Er du i Røros kan du få en innføring i meieriproduksjon på Rørosmeieriet – og samtidig lage din egen is.  Et besøk på Bortistu gjestegård i Oppdal er en reise i menyen basert på lokale råvarer, som det badsturøkte lammet de er viden kjent for. Her kan du kombinere maten med en tur i Storlidalen og Gjevilvassdalen.

Den gylne omveg på Inderøy er en eneste lang reise blant lokalmatprodusenter, øl og akevitt. Ansnes Brygger på Hitra serverer ikke bare sagnomsust sjømat – men tilbyr også sjømatkasser til ferierende.  

Det er så mange, at vi ikke har plass til å nevne dem alle. Men vil du smake deg gjennom Trøndelag, er det bare å sett5e i gang og planlegge turen og smaksopplevelsene. 

Artikkelen er basert på informasjon fra trondelag.com

Liker du artikkelen om Europas gastronomiregion, så gi oss en like på Facebook.


Norgesferie med barn i Trøndelag og Nordland

Norgesferie med barna

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.