Home DestinasjonerNorge Fra toalett til toalett langs norske veier på verdens toalettdag

Fra toalett til toalett langs norske veier på verdens toalettdag

by Trond Thorud
Fra toalett til toalett

Fra toalett til toalett: Jo det finnes faktisk en verdens toalettdag. 19. november er den offisielle World Toilet Day. Dette er et initiativ fra FN for å spre og øke oppmerksomheten rundt bedre hygiene og hygienesystemer, behandling av avløpsvann, forvaltning av regnvann og god håndhygiene.

Vi snakker ofte om en oppfinnelse som i mange tilfeller er skjult bak lukkede dører, men som utvilsomt er veldig viktig, nemlig toalettet. Så hvis du er interessert i en «hyllest til tronen», kan du lese videre her.

Nasjonale Turistveger og unike toaletter

Langs en rekke utvalgte veier i Norge er naturperlene forsterket gjennom kunst, design og arkitektur. Formålet er å bringe folk nærmere naturen på nye og overraskende måter.
Fra Finnmark i nord til Rogaland i sør har arkitektur og design blitt tilført landskapet for å fremheve naturen langs 18 utrolig vakre veier. Her kan du finne overraskende rasteplasser, fantastiske utsiktsplattformer – og ikke minst utrolige toaletter!

Tenk deg at du kjører langs veier med utrolig utsikt over fjorder, fjell, fosser og isbreer, og så i det perfekt øyeblikket ankommer du et utkikkspunkt hvor du kan stoppe og få med deg alt dette vakre, og så plutselig…

Nedenfor finner du noen av de flotteste og særegne offentlige toaletter i verden.

Ureddplassen
Ureddplassen på Senja er et perfekt sted for en kort pause i kjøringen, avslapning eller en piknik. Plassen er også et fantastisk sted å oppleve midnattssolen eller nordlyset. En bølgelignende toalettbygning med glassvegger lyser opp når det blir mørkere.
På samme stedet finner du også et monument som hedrer de som døde da undervannsbåten “Uredd» traff en mine i Fugløyfjorden under den andre verdenskrig.

Fra toalett til toalett
Toalettbygget p Ureddplassen ved fylkesveg 17 i GildeskÂl, Nordland, Nasjonal turistveg Helgelandskysten. Arkitekt for bygget: Haugen/Zohar Arkitekter. Landskapsarkitekt: Inge Dahlman / Asplan Viak AS ©Foto: Steinar Skaar / Statens vegvesen

Eggum:
Fiskeværet Eggum ligger ut mot havet på Vestvågøy i Lofoten, alene mellom sjøsiden og fjellene bak. Nok et sted for midnattssol opplevelser. Rasteplassen som vender ut mot havet er bygget som et amfiteater og tilbyr parkeringsplass og serviceanlegg. I tilknytning til rasteplassen og toalettene finner du også et intrikat kunstverk av Marcus Raetz – et hode som ser ut over havet og som kan oppleves opp ned alt etter vinkelen man ser det fra.

Servicebygg (2007) ved Eggum, Nasjonal turistveg Lofoten. Arkitekt: Snøhetta AS. Steinbygningen på toppen er restene av den tyske radarstasjonen Borga. ©Foto: Steinar Skaar / Statens vegvesen

Akkarvikodden:
Akkarvikodden ligger langs veien på Moskenesøy i Lofoten. Herfra åpnes utsikten mot havet på sørøstsiden av øyen. Rasteplassen er konstruert med horisontale flater, skarpe linjer og med granitt utemøbler. Det karakteristiske serviceanlegget etterligner de bratte fjellene bak og den ville og uberørte naturen i området.

Fra toalett til toalett
Akkarvikodden rasteplass i Moskenes, Nasjonal turistveg Lofoten. Arkitekt: Manthey Kula as. Landskapsarkitekt: Landskapsfabrikken – Inge Dahlman. ©Foto: Steinar Skaar / Statens vegvesen

Ostasteidn:
Rasteplassen på Ostasteidn ligger på vestsiden av Sandsfjorden i Ryfylke. Utkikkspunktet ligger i et landskap som inspirerte kunstneren Lars Hertervig og hvor han fant motivene sine, og arkitekturen her er inspirert av kunsten hans.
En gangvei leder til et område med sitteplasser med en flott utsikt over Sandsfjorden. Den karakteristiske toalettbygningen har blitt malt med en moseblanding som over tid vil føre til en mosedekket overflate.

Ostasteidn rasteplass ved Sandsfjordbrua i Suldal, Nasjonal turistveg Ryfylke. Arkitekt: KAP Kontor for Arkitektur og Plan AS. Foto: Lars Grimsby / Statens vegvesen

Ersfjordstranda:
Ersfjordstranda ligger innerst i Ersfjord på øya Senja. Stranda tilbyr hvit, finkornet sand som kan minne om strendene i Syden. Omgitt av høye, spisse fjelltopper er dette Norge på sitt mest spektakulære. Det trekantede, “gullbelagte» serviceanlegget på stranda er en attraksjon i seg selv.

Fra toalett til toalett
Raste- og parkeringsplass ved Ersfjordstranda ved Nasjonal turistveg Senja, med toalettbygget som blir kalt Gulldassen. Foto: Frid-Jorunn Stabell

Allmannajuvet:
De nedlagte sinkgruvene på Allmannajuvet i Sauda, Ryfylke, var i bruk i perioden 1881 til 1899.  I dag er gruveområdet et museum. Bygningene i kløften er designet som en industriell konstruksjon for å legemliggjøre historien til gruvene. Installasjonen består av et galleri, kafe, toalett, stier og trapper.

Galleribygget (nærmest) og Kafebygget i Allmannajuvet ved Nasjonal turistveg Ryfylke. Arkitekt: Atelier Peter Zumthor & Partner. ©Foto: Roger Ellingsen / Statens vegvesen

Hereiane:
Rasteplassen på Hereiane befinner seg på Folgefonnhalvøya hvor is skurte klipper og krokete furutrær strekker seg fra fjorden opp til fjelltoppene. Serviceanlegget er tilpasset det unike området og kombinerer gamle konstruksjonsmetoder, så som bruk av skifer sammen med sement og glass i sterke farger.

Et av Norges mest spesielle toalettbygg p Hereiane rasteplass ved Hardangerfjorden. Nasjonal turistveg Hardanger, fylkesveg 550 i Jondal. Arkitekt: Asplan Viak – Knut Hellås / 3 RW – Susanne Pushberger. ©Foto: Hege Lysholm / Statens vegvesen

Jektvik:
Bygda Jektvik ligger på sørsiden av Værangen i Rødøy kommune på Helgelandskysten. Jektvik er et ferjeleie som forbinder bygda med Kilboghamn. Venterommet på kaien er dekket i gjennomsiktig fiberglass og i mørket lyser det opp som en kinesisk lanterne.

Fra toalett til toalett
Toalettbygg ved Jektvik fergekai, Rødøy, Nasjonal turistveg Helgelandskysten. Arkitekt: Carl-Viggo Hølmebakk. ©Foto: Steinar Skaar / Statens vegvesen

Flotane:
Kjører du fra fjorden oppover fjellene til toppen på Flotane på Aurlandsfjellet får du følelsen av at du befinner deg på “the top of the World».  Her befinner du deg i et nytt landskap med langstrakte fjellrygger og vidder, med høye topper og isbreer i det fjerne. Rasteplassen med benker og serviceanlegg får all sin elektrisitet fra solarpanel som kombinerer det vakre med funksjonalitet og miljøvennlighet.

Fra toalett til toalett
Rasteplassen Flotane p fjellet mellom Lærdal og Aurland, Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet. Toalettbygg med solcelledrift. Arkitekt: Lars Berge / LJB AS ©Foto: Roger Ellingsen / Statens vegvesen

Stegastein:
Den elegante utkikkplattformen på Stegastein gir utsyn over hele Aurlandsfjorden og Flåm, og gir en illusjon av å sveve i rommet. Utkikkspunktet strekker seg 30 meter ut over furutrærne, 650 meter over fjorden. Med sine glass – og tregelender tilbyr Stegastein et unikt utsyn overfjord landskapet. Toalettet er sannsynligvis ett av de få i verden som tilbyr “A View to Kill».

Toalettanlegget ved utsiktspunktet Stegastein p Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet. Arkitekt: Todd Saunders / Saunders & Wilhelmsen. ©Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Lillefjord:
Lillefjord rasteplass ligger halvveis på veien som leder ut til Havøysund i Finnmark, helt innerst i fjorden. Broen over Fosseelva som løper ut i fjorden er designet som en blanding av et ly, serviceanlegg og med benker. Gangbroen markerer starten på en sti som går opp langs elven til “the Love Bench» nær Lillefjordfossen.

Her finner du mer informasjon om Nasjonale Turistveger.

Gangrbru og toalettanlegg ved rasteplassen i Lillefjord, Nasjonal turistveg Havøysund. Brua gir tilgang til fint turterreng, blant annet er det kort veg til utsiktspunkt ved en foss. Arkitekt: PUSHAK arkitekter (Langeland, Drage Kleiva, Melbye, Gromholt). ©Foto: Roger Ellingsen / Statens vegvesen

 Her finner du mer informasjon om Nasjonale Turistveger.

Liker du artikkelen Fra toalett til toalett?

Liker du artikkelen Fra toalett til toalett, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Fra toalett til toalett er kanskje en artikkel andre vil like å lese. Send lenken til dine venner.

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.