Home DestinasjonerNorge Opplev kulturminner i Norge, 7 forslag, inkludert en seiltur

Opplev kulturminner i Norge, 7 forslag, inkludert en seiltur

by Trond Thorud
Kulturminner i Norge

Opplev kulturminner i Norge. Det er mange av disse. Det bare å finne godbitene når du farter rundt i landet på ferie eller helgeturer. Her er syv forslag.

Flere hundre forfalne kulturminner blir hvert år forvandlet til moderne kontorer, overnattingssteder, serveringssteder, forretningslokaler, kulturlokaler, oppgraderte turstier, flytende båter og malende møller. Slik bevaring av kulturminner har stor verdi for fellesskapet, gjennom dugnad, tilhørighet og tillit. Det skapes verdier for langt flere enn eieren, fordi så mange andre også får oppleve norsk kulturarv og kulturmiljøer.

Her har du syv gode eksempler som kan være en inspirasjon for sommerens opplevelser ved din norgesferie:

Skonnerten Solrik, Grimstad

Skonnerten Solrik (hovedbildet over) ble bygget på Brekneholmen verft i 1929 som fraktefartøy med rigg. Den seilte sin første tur til Bømlo for å montere motor. Deretter gikk skonnerten i frakt langs norskekysten. Grimstads hvite svane ble kjøpt av foreningen Solrik på 90-tallet. Siden den gang har foreningen drevet båten som et kombinert skoleskip for ungdomsskoleelever og kunnskapsformidling og hygge for turister.

Trevarefabrikken, Henningsvær

Trevarefabrikken i Henningsvær ble oppført i 1948. Her har det blant annet vært trandamperi og snekkerverksted. De fleste innbyggere i Henningsvær har et nært forhold til bygningen. I 2008 var det slutt på aktiviteten. Bygget ble stående tomt inntil fire unge gründere kjøpte stedet. Nå er den gamle fabrikken fylt med kultur og liv, gjennom turisme og kulturelle arrangementer.

Kulturminner i Norge
Gamle Baklandet skysstasjon i Trondheim.

Baklandet Skydsstation, Trondheim
Baklandet Skydsstation (bildet over) ligger midt i Trondheim, i den eneste fredede bygården på Bakklandet. Skysstasjonen er en fredelig og idyllisk kafé, hvor du kan spise og drikke i unike lokaler.

Boen Gård, Tveit i Kristiansand

Boen Gård ligger i Kristiansand kommune, med historie tilbake til 1500-tallet. Den gang tilhørte eiendommen kong Christian II, og fra 1815 eide familien Hegermann Boen i fire generasjoner, frem til 1939. I denne perioden ble gården utviklet til en norsk praktgård.

Boen var stengt for allmennheten helt frem i 2012 da den ble åpnet opp for arrangementer. De historiske bygningene har fått en ny bruk og er nå åpen for tilreisende gjester med overnatting og servering.

Nordpol Kro, Vardø

Nordpol Kro i Vardø er Nord-Norges eldste serveringssted, og bygningen har i tillegg fungert som hotell. Bygningen er den eneste i Finnmark hvor det er drevet herberge og bevertning i over 100 år. I dag drives Nordpol kro som serveringssted med konsertscene. I puben, som er i engelsk stil, er det et lite museum med gjenstander og bilder fra Vardøs historie. Bygningen overlevde krigen og ligger som et sentralt kulturminne i Vardø.

Feigum sag, Luster

Feigum sag i Luster er et sagbruk fra 1700-tallet, som er ombygd og påbygd fra oppgangssag til vanlig sagbruk på 1900-tallet. Sagen er et sentralt element i et større industrimiljø ved utløpet av elva Feiga.

Hovelsrud, Ringsaker

Kulturminner i Norge
Gården Hovelsrud på Ringerike.

Hageanlegget på Hovelsrud gård på Helgøya er restaurert til slik hagen var på midten av 1800-tallet. Eier Marianne Olssøn har åpnet hageanlegget for allmenheten, slik at besøkende kan nyte stier, fontener, prydhagen og frukthagen som bugner av epler og bær. Familien driver også med økologiske kyllinger.

Kulturminnefondets tilskudd gjør at flere av kulturminnene som tidligere ikke var i bruk, nå kan tas i bruk blant annet til inntektsskapende aktivitet.

Dette fører til en betydelig samfunnsøkonomisk nytte. Menon Economics dokumenterer at økonomisk støtte fra Kulturminnefondet utløser i gjennomsnitt en innsats verdt tre og en halv gang så mye. Dugnadsinnsats og private midler som kommer til er en del av denne verdiøkningen. I tillegg kommer den store verdien av bruken av kulturminnet etter at det er satt i stand.

Følg oss på Facebook, Linkedin, Instagram og Youtube

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Overnattingssteder med særpreg du vil like – 10 tips

    Overnattingssteder

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.