Home Reisetips Overnattingstips for ferie og fridager i skog og mark, fjell og vidde

Overnattingstips for ferie og fridager i skog og mark, fjell og vidde

by Reiseliv
Overnattingstips ferie fridager

Ut på tur i skog og mark, fjell og vidde, da kan du velge tre fine måter å overnatte på; telt, kun hengekøye eller bærbar gapahuk, også kalt tarp. Her gir Reiseliv deg gode tips hvordan du best får gode opplevelser. Og ikke minst, det er en meget billig form for frisk ferie.

Aller først, gode tips om å telte i skog og mark

Overnattingstips ferie fridager
Telting i skogen er en fin ferieform: Foto: Teemu R/Pexels

Overnatting i skogen med telt er en flott opplevelse.  og gir deg muligheten til å komme nærmere naturen og dyrelivet. Her er noen fordeler og forberedelser, ent du skal være ute én natt eller vandre rundt i flere dager.  

Aller først; du får muligheten til å være omgitt av naturen og oppleve skogens fred og ro på nært hold. Det kan være en flott måte å koble av og komme vekk fra sivilisasjonens stress og mas.

Skogen gir deg muligheten til å puste inn frisk luft og nyte de helsefordelene som følger med det. Du kan også utforske naturen rundt deg, enten du vandrer eller sykler.

Når du overnatter i skogen, er det ofte mindre lysforurensning, noe som gjør det lettere å se stjernehimmelen. Det er en fantastisk opplevelse å ligge i teltet og se på stjernene før du sovner.

Skogen tilbyr et fredelig miljø som er ideelt for avslapping, meditasjon og selvrefleksjon. Du kan koble fra teknologien og virkelig nyte øyeblikket i naturen.

Sørg for å velge et telt som passer for turen du legger ut på. Det bør være vanntett og robust nok til å tåle ulendt terreng og eventuelt dårlig vær. Vurdér også hvor mange personer som skal dele teltet, og hvor mye plass du trenger til bagasje.

Før du drar, bør du sjekke værmeldingen for området der du planlegger å campe. Dette vil hjelpe deg med å forberede deg på eventuelt dårlig vær og pakke riktig utstyr, som regntrekk eller ekstra varme klær.

Pakk nødvendig utstyr som sovepose, liggeunderlag, lommelykt, kniv, førstehjelpsutstyr og matlagingstilbehør. Husk også å ta med nok klær og ekstra sett i tilfelle de blir våte.

Velg et flatt og tørt område der du kan slå opp teltet. Sørg for å fjerne eventuelle steiner, kvister eller annet skarpt fra området før du legger ut liggeunderlaget og teltet.

Det er viktig å lære grunnleggende ferdigheter som å sette opp teltet riktig, og navigere i naturen. Dette vil bidra til en tryggere og mer komfortabel opplevelse.

Forsikre deg om at du kjenner til eventuelle farer eller dyr i området du skal campe i. Ta forholdsregler for å unngå problemer med ville dyr, som å lagre mat trygt og unngå å ha mat i teltet.

Respekter naturen og etterlat stedet slik du fant det. Ta med all søppel og unngå å etterlate spor etter oppholdet.

Overnatte i skogen i hengekøye

Overnattingstips ferie fridager
Absolutt friskt med overnatting i hengekøye ute i det fri. Foto: PXhere

En spesiell opplevelse er å overnatte i skogen i hengekøye. Her er noen fordeler og forberedelser om du velger denne friske ferieformen.

En hengekøye gir deg en komfortabel soveplass som former seg etter kroppen din og gir god støtte. Du unngår også ujevnt eller fuktig terreng som kan påvirke søvnen din i teltet.

Hengekøyer er vanligvis enkle å sette opp. Alt du trenger er to sterke trær eller støtter som kan bære vekten din. Det sparer tid og krefter i forhold til å sette opp et telt.

Når du sover i en hengekøye, får du bedre luftsirkulasjon rundt kroppen din sammenlignet med å ligge på bakken i et telt. Dette kan bidra til å holde deg kjøligere på varme netter.

Om morgen vil du våkne opp til en fantastisk utsikt over skogen eller stjernehimmelen. Du er også mer i ett med naturen og kan føle deg mer koblet til omgivelsene.

Sørg for å velge en kvalitets hengekøye som passer for skogsforholdene. Sjekk vektkapasiteten, materialene og komfortnivået før du kjøper. Det kan også være lurt å få en hengekøye med myggnett eller regntrekk, avhengig av sesong og området du skal campe i.

Før du slår opp hengekøyen, må du sjekke trærne eller støttene du skal feste den i. De bør være sterke nok til å bære vekten din og være tilstrekkelig avstand fra hverandre. Unngå trær som ser syke eller skadede ut.

Invester i et pålitelig og justerbart opphengssystem for hengekøyen. Dette gjør det enklere å justere høyden og spenningen på hengekøyen etter dine preferanser og terrenget du camper i.

Hvis det er mye mygg eller andre insekter i området, bør du vurdere å bruke myggnett eller myggavvisende middel for å beskytte deg mens du sover i hengekøyen.

Under hengekøyen kan du bruke en isolasjonsmatte eller underquilt for å holde deg varm og forhindre at kulden trenger opp fra bakken.

Husk å holde dine personlige eiendeler sikre. Du kan bruke en liten oppbevaringspose eller sekk som kan festes til hengekøyen, slik at du har viktige ting lett tilgjengelig.

Prøv gapahuk, eller i all enkelthet en tarp

Overnattingstips ferie fridager
Trangt her? Neida, full frihet med enormt av natur rundt seg. Foto: PXhere

En spesiell opplevelse er å overnatte i skogen under en gapahuk en tarp. Her er noen fordeler og forberedelser om du velger denne friske ferieformen.

Gapahuker er enkle å sette opp og krever vanligvis færre materialer og tid sammenlignet med telt. De gir deg også fleksibilitet til å tilpasse utformingen etter dine preferanser og behov.

En gapahuk gir beskyttelse mot elementene som regn, vind og sol. Du kan justere høyden og vinkelen på taket for å sikre god luftsirkulasjon og beskyttelse mot været.

Du får også en mer åpen opplevelse sammenlignet med telt. Du kan nyte utsikten og føle deg mer i kontakt med naturen rundt deg.

Fordelen er at gapahuker er vanligvis lettere og mer pakkbar enn telt, noe som gjør dem praktiske for fotturer og turer der vekt og plass er avgjørende.

Det finnes forskjellige typer gapahuker på markedet, så velg en som passer for dine behov og de forholdene du vil campe i. Vurdér størrelse, materialer og funksjoner som vindusåpninger og myggnett, avhengig av preferanser og værforhold.

Finn et egnet sted å sette opp gapahuken. Sjekk at området er flatt, tørt og uten skarpe gjenstander som kan skade teltduk eller annet utstyr. Unngå også områder som kan flomme ved regn eller som er i fare for fallende gjenstander fra trær.

Lær noen enkle knuter og oppsettmåter. Dette vil hjelpe deg med å sette den opp riktig og stramme den godt for å sikre stabilitet og beskyttelse mot været.

Pakk med deg det nødvendige utstyret for å komplementere gapahuken, som liggeunderlag, sovepose, myggnett, campingutstyr og annet utstyr du vil trenge for oppholdet.

Hvis det er tillatt og trygt, kan du vurdere å bygge en bålplass i nærheten av gapahuken. Dette gir deg muligheten til å lage mat, holde varmen og nyte det sosiale aspektet ved å samles rundt bålet.

Egentlig unødvendig å nevne, men alltid greit å huske på å ta hensyn til naturen og etterlate området slik du fant det, uten spor og søppel.


Les også disse 6 artiklene med samme tema – sommerferie i Norge

Opplev en av Norges perler: Geirangerfjorden

Norgesferie er blitt stadig mer populært, og det er ingen overraskelse hvorfor. Med sin spektakulære naturlige skjønnhet og enkel tilgang til utendørsaktiviteter, er Norge en drømmedestinasjon for eventyrere og naturkjærlige reisende. Hvis du planlegger en ferie i Norge, bør Geiranger være på toppen av listen din.

Sommerens pakkeliste for tur i fjellet

Sommerens pakkeliste for tur i fjellet er nødvendigvis helt annerledes enn for turer i skogen. Været snur fort på fjellet. Det skifter kjapt fra strålende sol til sure vinder og nedbør. I enkelte høye fjell kan det til og med komme litt snø, selv om det er sommer. Da er det godt å ha gode klær. Sjekk værmeldingen før du går, det er ikke så dumt.

Norgesferie på gratis

Norgesferie på gratis hytter

Norgesferie på gratis hytter hos Statskog. Det er bare å velge blant en rekke gratis hytter, buer og koier over hele landet. Mange er langt fra bilvei, uten strøm, har utedo, vedfyring og ikke så mange kvadratmeter. Men du verden for en natur, masse natur, sjelero og frisk luft. Se hvor hyttene ligger og noen eksempler.

Sommerferie på lavbudsjett

Sommerferie på lavbudsjett

Har du lite penger denne sommeren? Takket være allemannsretten kan du få en rekke flotte turopplevelser helt gratis. Er du en av dem som ikke har turt å legge noen planer fordi du er permittert eller er usikker på jobbfremtiden? Det er mye moro du kan finne på. Her er tips til hvordan du kan planlegge en gratis eller billig ferie i Norge.

Fottur fjellet Jotunheimen

Fottur i fjellet i Norge

Fottur i fjellet i Norge, da kommer det ofte bilder i hodet av majestetiske formasjoner og vakkert landskap. Det er akkurat dette du får oppleve. Norges største nasjonalpark ligger her med et landskap som gir deg følelse av å være langt fra sivilisasjonen, og tilbake til naturen.

6 morsomme aktiviteter som bringer deg nærmere naturen

I dagens verden, med travle timeplaner og hektiske rutiner, glemmer vi ofte å ta oss tid til oss selv og få kontakt med naturen. Men å være ute i naturen er en flott måte å slappe av og forynge kropp og sinn. Det er et forfriskende avbrekk fra hverdagen og hjelper oss til å føle oss mer kontakt med verden.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.