Home DestinasjonerNorge Verdens sykkeldag i 2021, startet med løpemaskin i 1817

Verdens sykkeldag i 2021, startet med løpemaskin i 1817

by Per Henriksen
verdens sykkeldag

Verdens sykkeldag, for første gang i år. Det tok altså over 200 år før FNs generalforsamling i april i 2018 enstemmig erklærte 3. juni som Verdens sykkeldag. Den første sykkelen ble konstruert av tyskeren Karl von Drais, og samlet en stor mengde nysgjerrige på hans første fremvisningstur «die laufemaschine» i Mannheim. Det var visst mye huff a meg over disse moderne greiene blant de fremmøtte. Nå bygges det sykkelveier over hele Norge.

Først er det verd å nevne at Syklistenes Landsforening markerer sykkeldagen med Den nasjonale sykkelkonferansen over to dager.

Så en liten historiegjennomgang av von Draisens løpemaskin. Den fikk etter hvert det engelske navnet dandy horse, med en litt ironisk snert. Et tohjulet hesteløst kjøretøy som ble drevet fremover av rytteren hadde ingen sett før, kanskje ikke en gang tenkt på. På sin demonstrasjonstur gjennomførte baronen en sykkeltur på 15 kilometer i løpet av én time. Hvor lang tid vil du bruke ved å gå samme strekket?

Sykkelen ble en virkelighet, den sommerdagen i 1817. Nå må det legges til at baronen og flere hadde jobbet med ideen allerede noen år.

Verdens sykkeldag og sommerferie i Norge 2021

Endelig skal vi snakke om sommeren, sommerferien og sykkel i 2021. De fleste nordmenn har planer om norsk ferie i år, ifølge forskjellige undersøkelser. Landet har mange muligheter, til lands og til vanns. Velger du til lands og en moderne «laufmaschine» er det tilrettelagt utallige sykkelveier fra Kirkenes til Lindesnes. Ja faktisk, Statens vegvesen har forslag til en sykkeltur mellom Kirkenes og Lindesnes. Det er bare å tråkke i vei her. Denne går mye langs kysten.

Ei villmarksrute funnes det også, fra Halden til Trondheim, og denne går i innlandet, gjennom store skoger, historiske plasser, fiskevann utallige utsiktspunker. Denne ruta er noe over 800 kilometer.

Historiske Rallarvegen er en flott tur og veldig populær. Du følger stort sett grusvei som er den gamle anleggsvegen til Bergensbanen. «Rallarvegen» er 614 km lang.

Statens vegvesen har 10 ulike forslag, de som er nevnt, pluss Kystruta, Fjord og fjell, Pilegrimsruta og flere. Du ser alle samlet her.

verdens sykkeldag
Slik ser skiltingen ut langs mange av sykkelvegene i Norge.
©: Statens vegvesen

Sykkelrutene er merket i samarbeid med fylkeskommuner og kommuner. Mange steder kan du kombinere sykling på de nasjonale sykkelrutene med regionale og lokale sykkelruter. Noen av de nasjonale sykkelrutene er også en del av det europeiske sykkelnettet EuroVelo ).

En egen hjemmeside laget av Statens vegvesen kan du orientere deg rundt i landet ved hjelp av et digitalt kart, og bruke dette i planleggingen. Da kan du lett se hvor du vil sykle, vanskelighetsgrader, for eksempel om sykkelveien passer for barn, og om du vil kombinere den lange ferieturen på sykkelsetet med andre transportmidler, eksempelvis tog, buss, ferger, Hurtigruta eller bli plukket av med bil av noen du ferier sammen med. Nettsiden heter Sykkelveg.no

Liker du artikkelen om Verdens sykkeldag, så gi oss likes på Facebook


Sykkelferie med elsykkel
– dagsturer, langturer og med bil

Sykkelferie med elsykkel

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.