Home Reisetips Reiseråd med ChatGPT – hvor mange gode råd får du?

Reiseråd med ChatGPT – hvor mange gode råd får du?

by Per Henriksen
Reiseråd med Chat GPT?

Reiseråd med Chat GPT? Kunstig intelligens har tatt verden med storm og benyttes på både godt og vondt, fornuftig og ufornuftig vis. Men er denne kunnskapsrike intelligensen til å stole på når du ber om gode reiseråd? Reiseliv har spurt maskinen selv.

Vi begynner med å nevne at Reiseliv mottar daglige pressemeldinger fulle av skryt og lite verdifull informasjon for reiselystne lesere flest. Slike PM-er blir ikke brukt hos oss, men kan til tider anspore til en idé. Denne pressemeldingen dumpet inn i innboksen nylig:

Sitat: AI har nå blitt en del av diskusjonen: Ifølge Hotels.com benytter nordmenn i økende grad AI til å planlegge sine reiser

Oslo, 3. april 2024– I takt med den raske teknologiske utviklingen, ser vi en økende bruk av kunstig intelligens for reiseinspirasjon og planlegging. Ifølge en undersøkelse fra Hotels.com har én av fem nordmenn allerede tatt i bruk AI for å planlegge en tur, mens mer enn to av fem er interessert i å benytte seg av ChatGPT for å få hjelp til å planlegge reisen. Noen hoteller ligger foran og tilbyr gjestene innovativ teknologi. For de som søker en digital oase, kan Hotels.com hjelpe deg med å finne det perfekte reisemålet.

Det som er enda mer interessant, er at reise er det området hvor de fleste nordmenn ser på AI som mest nyttig (60%), enda mer enn shopping (46%), hobbyer (51%) og underholdning (55%). Sitat slutt.

Hva var da mer naturlig for Reiseliv enn å spørre den intelligente maskinen som håndterer AI-verktøyet ChatGPT, om den kunstige intelligensens mening om seg selv.

Reiseliv spør: – Er det lurt å bruke ChaGPT og andre AI-verktøy når jeg skal finne reisemål for en fin ferie?

Og vi får umiddelbart dette svaret fra den allvitende teknologien:

ChatGPT ordrett gjengitt: Ja, det kan være lurt å bruke AI-verktøy som ChatGPT for å finne reisemål for ferien din. AI kan hjelpe deg med å utforske forskjellige destinasjoner, få anbefalinger basert på dine interesser og budsjett, og til og med hjelpe deg med å planlegge reiseruten din. Det kan også gi deg innsikt i lokale skikker og tradisjoner, samt tips om hva du bør se og gjøre når du er på reisen.

Reiseliv: Gi meg også noen negative sider ved å bruke ChatGPT og  andre AI-verktøy når jeg skal søke reisemål for ferie.

ChatGPT gir et grundig svar: Selv om AI-verktøy som ChatGPT kan være nyttige for å finne reisemål for ferien din, er det noen potensielle negative sider ved å bruke dem:

Begrenset forståelse: AI-verktøy kan ha begrenset forståelse av komplekse spørsmål og preferanser, noe som kan føre til at anbefalingene ikke er så relevante eller nøyaktige som ønsket.

Mangel på personlig preg: AI-verktøy kan mangle det personlige preget og kreativiteten som en menneskelig reiseekspert kan tilby. Dette kan føre til at anbefalingene blir generiske og ikke så unike eller tilpasset dine spesifikke behov og ønsker.

Potensiell feilinformasjon: AI-verktøy kan noen ganger gi feilinformasjon eller utdaterte data, spesielt når det gjelder reiseinformasjon som åpningstider, priser og tilgjengelighet av tjenester og fasiliteter.

Personvern og datasikkerhet: Bruk av AI-verktøy innebærer deling av personlige data, og det er viktig å være oppmerksom på personvern- og sikkerhetsrisikoene knyttet til dette.

Avhengighet og tap av autentisk opplevelse: Å stole for mye på AI-verktøy kan føre til tap av autentiske opplevelser og eventyrlyst, da det kan begrense muligheten til å utforske og oppdage nye ting på egen hånd.

Det er viktig å bruke AI-verktøy som ChatGPT som en hjelpende hånd i reiseplanleggingen din, men også å bruke din egen vurderingsevne og forskning for å sikre en vellykket og minneverdig ferieopplevelse.

Reiseliv: – Hvordan bruker jeg ChatGPT på best mulig måte når jeg skal benytte dette AI-verktøyet for å finne reisemål?

ChatGPT svarer, igjen ordrett gjengitt: For å bruke ChatGPT på best mulig måte når du søker etter reisemål, kan du følge disse tipsene:

Spesifiser dine preferanser: Gi ChatGPT så mye informasjon som mulig om hva du leter etter i en feriedestinasjon, for eksempel klima, aktiviteter, budsjett, reisedatoer og reisegruppe. Jo mer spesifikk du er, jo mer nøyaktige og relevante vil anbefalingene være.

Still konkrete spørsmål: Still konkrete spørsmål til ChatGPT, for eksempel «Hvilke destinasjoner er best for en budsjettvennlig strandferie i november?» eller «Kan du anbefale noen kulturelle opplevelser i Europa for en familie på fire?» Dette vil hjelpe ChatGPT med å gi deg mer relevante svar.

Utforsk flere alternativer: Be om anbefalinger for flere destinasjoner eller typer opplevelser, slik at du kan sammenligne og velge det som passer best for deg.

Be om lokale tips: Spør etter lokale tips og anbefalinger for å få innsikt i skikker, mat, transport og andre lokale opplevelser som kan berike ferien din.

Vurder kilder og sjekk informasjonen: Verifiser informasjonen ChatGPT gir deg ved å sjekke andre pålitelige kilder, som reisenettsteder, reisebøker eller offisielle turistinformasjonssider.

Bruk ChatGPT som en inspirasjonskilde: Se på ChatGPT som en inspirasjonskilde og en måte å utforske nye ideer og destinasjoner på, men husk å bruke din egen vurderingsevne og forskning for å ta den endelige beslutningen.

Ved å bruke ChatGPT på denne måten, kan du dra nytte av dens evne til å generere relevante og inspirerende reiseanbefalinger som kan hjelpe deg med å planlegge en minneverdig ferie.

Reiseliv: – Er alle svar på mine spørsmål korrekte når jeg bruker AI-verktøy?

ChatGPT – ordrett gjengitt: Nei, ikke nødvendigvis. AI-verktøy som ChatGPT kan gi nyttige og relevante svar, men de er ikke alltid 100 % korrekte. Svarene kan være basert på tilgjengelig informasjon og treningen modellen har fått, og det kan være feilkilder eller mangler i datagrunnlaget. Derfor er det viktig å bruke sunn fornuft og verifisere informasjonen fra AI-verktøy med andre pålitelige kilder når det er nødvendig, spesielt når det gjelder viktige beslutninger som reiseplanlegging.

Reiseliv: – Takk for samtalen, menneske mot maskin.

ChatGPT: Du er velkommen! Hvis du har flere spørsmål i fremtiden, ikke nøl med å ta kontakt. Ha en fin dag!

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.