Home Reisetips Verdens dypeste kløfter, fordelt på alle kontinenter

Verdens dypeste kløfter, fordelt på alle kontinenter

by Reiseliv

Verdens dypeste kløfter: Dype daler med høye fjell på alle kanter, det er utfordrende turterreng og setter fottøyet ditt på prøve. Verdens dypest daler har røff grunn, og her er syv av dem, om du har lyst på en original vandring i naturens allmektige påfunn.

Foto: Drif Riadh

Fjell og daler, fossefall og sprelske elver, vekst er som klorer seg til stupbratte fjellsider, og alt til å bli svimmel av! Dette er typisk for syv av verdens dypeste kløfter, fordelt på alle verdensdeler. Naturen er majestetisk!

Echidna Chasm, Australia

Vi begynner med Echidna Chasm (hovedbildet over) som befinner seg i Bungle Bungle Range i Vest-Australias Purnululu nasjonalpark, og er en smal kløft, er et populært utfluktsted. På noen punkter er kløften kun to meter bred, men med 200 meter høye vertikale vegger. Det er ikke den store, anstrengende utflukten å gå her, fordi kløfta er omtrent to kilometer lang og er moderat med kun en utfordrende kort stigning på slutten. Du må klatre opp en stålstige for å komme inn til den innerste delen. Som andre kløfter i den nordlige delen av Bungle Bungles er det hjem til Livistona-palmen. Denne overlever de tørre og varme sommerdagene gjennom beskyttelse i det bratte juvet.

Juvet ble dannet i en skjøt mellom sandstein og konglomeratbergarter. Bergartene ble svekket og vann klarte å komme inn i fjellet langs sprekker. Salt og is ødela over lang tid steinen langs skjøten og skapte en erosjon, noe som igjen gravde ut den smale og dype kløften.

Den unike fargeleggingen av fjellsidene er et resultat av skiftende bånd av sandsteiner og konglomerater. Disse sedimentære bergartene ble avsatt for rundt 375 til 350 millioner år siden.

Colca Canyon, Peru

Verdens dypeste kløfter
Colca Canyon i Peru.

Så går vi til en av dypeste kløftene i verden, to ganger så dypt som berømte Grand Canyon i USA. Colca Canyon i Andenesfjellene i Peru er 3,270 meter dyp og 450 kilometer lang. Kløfta har en rik kulturhistore med bosetting gjennom mange tusen år og ikke minst med inkakulturen på 1400 og 1500 tallet. Når du vandrer her vil du helt sikkert se hovedattraksjonen, den truede andeanske kondoren, som jevnlig flyter på termaler – oppdriftsvinder – over hodene på turister.

Barrancas del Cobre, Mexico

Verdens dypeste kløfter
Copper Canion i Mexico.

Barrancas del Cobre, også kalt Copper Canyon, i det nordlige Mexico, er en mange dype kløfter i fjellene Sierra Madre Occidental. Disse dype dalene er populære for fotturer. Navnet på dette området kommer fra den kobbergrønne fargen på fjellveggene. Et populært fremkomstmiddel gjennom Barrancas del Cobre er det berømte Chepe-toget, på spansk Ferrocarril Barrancas del Cobre som forbinder regionen via en 400 kilometer lang 16-timers tur fra Los Mochis til Chihuahua. Toget klatrer opp i en høyde av 2500 meter og passerer over 36 broer og gjennom 87 tunneler. En utrolig betagende rute.

Fish River Canyon, Namibia

Verdens dypeste kløfter
Fish River Canyon i Namibia.

Fish River Canyon i Namibia er den største kløfta i Afrika og Namibias nest mest populære turistattraksjon, etter Etosha nasjonalpark. Dette lange skjæret i jordens overflate er 550 meter dypt, 160 kilometer langt og 27 kilometer bred. Fish River Canyon Trail er en utfordrende fottur på 54 kilometer langs Fish River, og er en av de mest populære i det sørlige Afrika.

Grand Canyon, USA

Verdens dypeste kløfter
Grand Canyon i USA.

Grand Canyon i Arizona er sannsynligvis den mest berømte canyon i verden og kalles et av de syv naturlige underverkene. Grand Canyon har fem millioner besøkende hvert år, de fleste til South Rim. Mange drar på 12 til 18-dagers båttur nedover Colorado River som går gjennom Grand Canyon og vannløpet har gjennom millioner av år gravd seg 2000 meter ned. Kløfta er nær 50 mil lang. Når du vandrer fra toppen og ned til bunnen passerer du to milliarder med synlig geologiske perioder.

Gud må ha brukt en stor kniv da han skar ut dette naturens under, blir det sagt om Arizonas store trekkplaster.

Verdon Gorge, Frankrike

Verdens dypeste kløfter
Gorges du Verdon i Frankrike.

Verdon Gorge er et elvejuv sørøst i Frankrike. Her er det mange stryk og klipper og vannet går stritt. Det er mange stier i juvet, blant annet Blanc-Martel-løypa, som slutter ved Point Sublime, et populært utsiktpunkt. I Verdon Natural Regional Park ligger landsbyen Moustiers-Sainte-Marie med Notre Dame de Beauvoir, et kapell fra 1200-tallet og Musée de la Faïence. Vannet i juvet er turkisgrønt og blir hyllet som Europas mest naturskjønne canyon, 2300 fot dyp og 13 mil lang. Fjellklatrere kan velge mer enn 1500 klatreruter langs kalkveggene i juvet. Turgåere, kajakkpadlere og bilister besøker denne “Grand Canyon du Verdon”, ikke langt fra den franske rivieraen.

Yarlung Tsangpo

Verdens dypeste kløfter
Yarlung Tsangpo på grensa mellom Tibet og Kina.

Mange sier at Yarlung Tsangpo er den dypeste canyonen i verden, og at den definitivt er lengre enn USAs Grand Canyon, noe som gjør den til en av verdens største. Når den passerer mellom fjellkjedene Namcha Barwa og Gyala Peri, er den nær 4900 meter dyp.  Kløften er mye brukt av båtfolk på elva som renner her, og dette har ført til å at den ofte kalles «The Everest of Rivers» på grunn av dens særlig røffe vannføring.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.