Home DestinasjonerAmerikaAruba Aruba – en etterlengtet langtur til sol og varme

Aruba – en etterlengtet langtur til sol og varme

by Per Henriksen
aruba

Aruba? Nettopp, en sydhavsøy, et land, et ferieparadis like utenfor kysten av Venezuela. En del av Karibien. Og her skinner sola hele året.

Mens kulda biter seg fast i Norge, kinnene føles forfrosne og den årlige influensaen er på vei, da skinner sola på Aruba. Den skinner på lange hvite strendene, dypt ned i det krystallklare havet og varmer opp en forfrossen nordisk kropp.

Sola er en av mange grunne til at turister kommer tilbake til øya, og man ligger skjermet for de kraftige stormene og orkanene som kan herje lenger nord. Litt lett vind fra havet gir en svalende følelse, men varmen er der, ferievarmen som er så godt å kjenne.

Arubas gjestestatistikk viser at øya har den høyeste gjenbesøkstall av turister, i hele Karibien. Aruba har kun 408,9 mm nedbør i året. Men nok til å gjøre store deler av øya grønn. Planter som har lært seg å overleve med et minimum av nedbør.

Sammenlignet med Norges mest nedbørsrike sted, Brekke i Sogn som har 3575 mm, er godværet nærmest bosatt seg på Aruba.

Og langt mer enn sol og strand…

Aruba er sol- og badegledens reisemål, ingen tvil om det. Men det er også så mye annet å gjøre på øya. En mulighet er en ridetur i et goldt landskap, eller en jeep-safari. Sailing og windsurfing står på manges ønskeliste.

Og ikke å forglemme snorkling og utsyn til fargerik natur under vannflaten og skipsvrak dypt nede i det gjennomskinnelige klare vannet. For alle som liker å bruke bena og oppleve naturens mangfold er en vandring rundt i nasjonalparken Arikok en flott dag. Særlig i følge med en kunnskapsrik guide som kan alt om Arubas plante- og dyreliv, og geologiske sammensetning.

Hovedstaden Oranjestad er stedet for shopping, av både intenasjonale merkevarer og originale Aruba-artikler. Det er også i Oranjestaden at nattelivet går for fullt, ikke så mange stedene å velgfe mellom, byen har kun 21 000 innbyggere, men mange turister liker å holde det i gang utover natta, og da blir det grunnlag for en del nattåpne møtesteder med mye godt drikke, høy musikk og livligheter.

Kongeriket Nederlandene

Aruba utgjør sammen med Nederland, Curaçao og Sint Maarten det som formelt heter Kongeriket Nederlandene. Landet ble selvstendig fra De nederlandske Antillene i 1986 etter at de ble kolonialisert av nederlenderne første gangen i 1636.

Den største delen av Arubas økonomi baserer seg på turisme. I tillegg er det bygget et stort oljeraffineri på øya som er en viktig del av landets økonomi. Tilknyttingen til Nederland er sterk, ikke minst når det gjelder entusiasmen for fotball. Da er fargen oransje!

Og ved siden av nederlandsk språk er også papiamento det offisielle språket. Papiamento er et lokalt kreolspråk, basert på spansk, portugisisk, nederlandsk, engelsk, fransk og ulike afrikanske språk. Den naturlige reiseveien til Aruba fra Norge er med KLM via Amsterdam.

Prisen på en flybillett variere mellom 9000 og 15 000 kroner. Total reisetid fra Oslo, via Amsterdam (med opphold) tar mellom 12 og 15 timer. KLM flyr for øvrig også fra Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand.

Hotellene på Aruba ligger på nordvest-kysten, nettopp der de beste strendene er.

De er av god standard, for eksempel Manchebo Beach Resort & Spa, et koselig strandhotell med lange strender. Vegg i vegg ligger Bucuti & Tara Beach Resorts, et hotell i en klasse høyere. Inne i hovedstaden er det elegante Renaissance Resort og hotellets gjester kan bli kjørt med båt direkte fra resepsjonen og ut til hotellets egen øy.

Her er det to vakre strender – én for familier og én kun for voksne, rosa flamingoer og rolige laguner.

Litt mer fakta om Aruba

Aruba har ca 100 000 innbyggere, en svært blandet befolkning som består av over 40 ulike nasjonaliteter. Været er deilig året rundt, med en gjennomsnittstemperaturen på 28 grader. Den lokale valutaen er arubansk florin, men ta med godt med US-dollar. Det blir billigere, og fungerer i alle sammenhenger. Og lettere å holde orden på priser…

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.