Home DestinasjonerAmerikaPeru Folk og farger i Peru

Folk og farger i Peru

by Per Henriksen
Peru GoAmericas 0801 Hoved

Peru har så mangt, alt fra de små fargerike detaljer til de store turistattraksjoner som Machu Picchu og Titicacasjøen.

Peru er et av de populære og spennende reisemål til Sør-Amerika. Landet har en lang og rik historie og mangfoldig kulturarv.

En tur hit begynner gjerne med en dag eller to i hovedstaden Lima. Så er det steder som Machu Picchu, Titicaca-sjøen og Cuscoa. Alle med rester fra inkatiden.

Peru var hjemsted forforskjellige pre-inkakulturer og senere for Inkariket, hvor hovedsetet lå i Cuzco. Francisco Pizarro og de spanske conquistadorer anløp Perus kyst i 1532, og ved utgangen av 1530-tallet var Peru blitt et visekongedømme og en viktig kilde til gull og sølv for Spania.

Hovedstaden Lima

Ferieturen i Peru begynner gjerne i Lima, med en dag eller to. Lima er hovedstad og største by i Peru og ligger ved Rio Rímac, ikke så langt fra Stillehavet.

Den ligger på en fruktbar slette og har et temperert klima med lite nedbør. Middeltemperaturen varierer fra 15 grader i kaldeste måned(perioden juli til september), til 22 grader i varmeste måned (i perioden februar-mars).

Inkabyen Cuscofolk og farger

Inkabyen Cusco ble inntatt av Pizarro i 1533, men senere sterkt skadd ved brann i 1536 og ved jordskjelv i 1650 og 1950. Dette sistnevnte jordskjelvet gjorde store skader og ble omhyggelig ombygd i denne perioden.

Cusco har en stor pågang av turist. Ikke så rart, fordi det er mye å se og oppleve for førstegangsbesøkende. Et mål er universitets- bygningen som ble grunnlagt allerede i 1692.

Cusco ligger i en dyp dal i de østlige Andesfjellene, 3400 meter over havet og 950 km sørøst for Lima. Innbyggerne i byen er for det meste indianere og Cusco skal angivelig være grunnlagt av den første inka, Manco Capac. Det er derimot mye som tyder på at byen er eldre.

Machu Pichufolk og farger

Machu Pichu strekker seg 2430 meter over havet, på en fjellrygg høyt hevet over Urubamba-elven i Peru. Du kan ikke bsøke Peru uten å ta turen til Machu Pichu. Men ofte ligger tåken tett over disse ruinene, så noe tålmodighet kan være nødvendig.

Men så blir det å mye mer spektakulært og flott i det tåka letner.

Inkaene hersket over fjellene i Peru før de spanske conquistadorene kom på 1500-tallet. Da gikk inkabyen i glemmeboken for utenverdenen helt til den amerikanske arkeologen Hiram Bingham gjenoppdaget det byggmessige mesterverket i 1911.

I dag er det årlig over 700.000 turister fra hele verden som kommer for å se inkaruinene. Det går ingen asfaltveier dit, så jobben med å komme frem kan være ganske hard for mange. Men alle er enige om en; det er verd det!

Elven Xingu, en av 1001 utrolige reisemål i enorme Amazonas

elven xingu

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.