Home DestinasjonerEuropaR - Romania Russland Ekte russisk vodka fra St. Petersburg

Ekte russisk vodka fra St. Petersburg

by Per Henriksen
Interbrands Russland Vodka 0903 Hoved

Ekte russisk vodka fra St. Petersburg. Russland, verdens største land, med enorme muligheter for å reise i tid, historie, kulturer, folkeslag, farger, lukter og smaker.

St Petersburg er blant favorittene når et russisk reisemål skal pekes ut. St. Petersburg er Europas tredje største by, med over seks millioner innbyggere, bare overgått av London og Moskva. Byen ble grunnlagt av tsar Peter den store 27. mai 1703. Den var hovedstad i det russiske keiserdømmet i mer enn to hundre år.

Det er alminnelig oppfatning at St. Petersburg er Russlands kulturhovedstad, og også mest vesteuropeiske by, til tross for sine utallige staselige og vakre bygninger som er så typisk for Russland. St. Petersburgs historiske senter er oppført på UNESCOS verdensarvliste.

Under de første årene av kommunistveldet fikk byen først navnet Petrograd, senere omdøpt til Leningrad. I 1991 fikk byen tilbake sitt opprinnelige navn – St. Petersburg, for øvrig et tysk navn.

Den mest kjente bygningen er nok Vinterpalasset, tsarens bolig frem til revolusjonen. Dette ligger ved elven Neva som kommer fra Ladoga-sjøen like nord for St. Petersburg. Palasset er bygget i en vakker barokkstil, har 1100 rom, uttalige kunstverk og glimmer i grønt og gull.

Byen er full av kontraster, kultur, museer, natteliv, mat og drikke og selvsagt hovedgaten Nevskij Prospekt, Russlands mest kjente gate som er fem kilometer lang, full av butikker, kjøpesentra, barer, restauranter, parker, kirker og mennesker.

Kort vei fra St. Petersburg strekker Ladoga seg nordøstover. Dette er Europas største innsjø. Her ligger den gamle russiske festningen Shlisselburg Oreshek på en av øyene i Neva.

Denne vakre innsjøen forsyner et vodkadestilleri i St. Petersburg – Russian Standard, på russisk Русский стандарт. Russian Standard eksporteres til 55 land.

Navnet vodka kommer fra loda som betyr lille vann, nettopp noen dråper fra den enorme Ladoga-sjøen.

I Russland begynner ofte et måltid med vodka og brød, og vodkaen serveres i store glass. Man spiser gjerne noe surt til, for eksempel en sylteagurk før man går over til flesk.

Kvaliteten på de beste vodkaer er nå så høy at de anses som ”stand-alone” drikke på linje med cognac, whisky og annet kvalitetsvann.

Russian Standard lager vodkaen på korn fra steppene i Sør-Russland, og altså vann fra Ladoga-sjøen i nord og før den tappes blir vodkaen filtret 8 ganger gjennom krystallfiltre.

Vodka bør for øvrig serveres såpass kjølig som 5 til 7 grader Celcius, og ikke legges i fryseboks for rask nedkjøling.

Russere flest mener at vodka drikker man ikke sammen med øl.

Hvor vodka har sin opprinnelse er omdiskutert, men den skal ha vært benyttet allerede på 1100-tallet til medisinsk bruk. Først på 1300-tallet ble den brukt som drikkevare.

Som forslag til et lite russisk måltid som smaker nettopp litt surt, er sursild. Sursild er jo lett å få kjøpt ferdig i både store og små glass og bokser. Men også enkel å lage selv.

Her er en oppskrift: Du kan for eksempel lage en passe porsjon ut av 6 saltsildfileter, gjerne kryddersild og 2 løk i ringer.

Laken lager du slik: 1 dl 7% eddik, 2 dl vann, 3/4 dl sukker 2 laurbærblad, 10 hele pepper

Og slik gjør du:Vann ut sildefiletene ca. 30 minutter og tørk dem godt. Skjær dem på skrå i ca 2 cm brede biter. Skjær løk i tynne ringer, og legg løk og sild lagvis på glass eller i krukke. Lag en lake med eddik, vann og sukker. Rør til sukkeret er oppløst, eller kok opp laken og avkjøl den. Tilsett laurbærblad og pepper. Hell laken over silden og la den stå kjølig et døgn før bruk. Hvis du ønsker mer kryddersmak på silden, kan du tilsette 1 ts hele sennepsfrø, 5 nellik og 4 allehånde, eller bruke ferdige poser med sursildkrydder.

Liker du artikkelen om Ekte russisk vodka?

Liker du artikkelen om Ekte russisk vodka, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.