Home DestinasjonerEuropaL - Litauen Litauen: Mirakelvannet i spabyen Druskininkai

Litauen: Mirakelvannet i spabyen Druskininkai

by Yvette-Marie Solem

Litauen: Folk spaserer frem og tilbake med sine kopper i spabyen Druskininkai.

Her tester vi det såkalte mirakelvannet i Druskininkai.. Foto: Harald Bråthen

Her tester vi det såkalte mirakelvannet i Druskininkai. Foto: Harald Bråthen

Årsak: Byens «mirakelvann».

Det hele startet med en nysgjerrig polsk professor med krøllete hår for 200 år siden. Mannen hadde lenge fått tilbakemeldinger fra lokalbefolkningen som hadde følt seg kvikkere etter å ha drukket vann fra byens drikkefontener. Vannet som ble drukket kom fra byens grunnvann der rør går hele 300 meter ned i bakken. Professoren tok med seg en kopp av dette grunnvannet til sitt laboratorium, og satte i gang med å analysere de kjemiske forbindelsene. Etter mye om og men kom han frem til at den spesielle blandingen av salter som grunnvannet drar med seg opp til overflaten var «mirakelvannet» som folk skrøt av. Ryktene nådde helt til kongen, som ble ellevill av begeistring at han sporenstreks utnevnte Druskininkai til en medisinsk spa-by.

 

Folk fra hovedstaden Vilnius samt Moskva bygde seg til og med sommerhus i denne byen i Litauen for å kunne være i nærheten av dette mirakelvannet. Med en by omringet av furuskog, ren luft og i tillegg med et grunnvann som gjorde folk friskere, ble byen fort populær. I tillegg viste det seg at byen har et spesielt mikroklima med ionisert luft, en spesiell luft som også finnes ved isbreer, og ved strender med bølgevirksomhet. På denne tiden, var det bare de velstående som hadde penger nok til å reise til dette stedet. I dag er det mange flere som reiser hit til Litauen, for med bare 400 kroner dagen får man overnatting, mat og flere helsebehandlinger med dette «mirakelvannet» på spa-resorten Egle+ i Druskininkai.

Lokal leire blandes med mirakelvannet, som pumpes ut i store kar ved resorten Egles+.  Foto: Alf G. Andersen

Lokal leire blandes med mirakelvannet, som pumpes ut i store kar ved spa-resorten Egles+. Ved behandling varmes leiren opp, og smøres over hele kroppen. Deretter pakkes man inn i folie, og leiren setter igang renseprosesser. Foto: Alf G. Andersen

På dette stedet blander de inn det salte grunnvannet, og bruker det i sine behandlinger – som mikses i oljen når stive nakker og rygg skal masseres, i kroppsskrubb for å fornye huden, samt i gjørmebad og gytjebad. Når du går inn i svømmehallen der også det enorme boblebadet ligger, er det ingen klorlukt som river en i nesa. Begge bassengene er nemlig fylt opp med dette spesielle grunnvannet for å rense kroppen.

For hvor ofte kan man både sove, spise seg mett og få fem helsebehandlinger som gjør en kvikkere i kroppen for 400 kroner dagen?

 

Les også: Det gode liv på vingård

 

 

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.