Home DestinasjonerNordenSverige Spis deg gjennom Sverige!

Spis deg gjennom Sverige!

by Yvette-Marie Solem

Sverige: Er du sulten på gode opplevelser? Snør på deg turskoene, skjerp sansene og krydre ferien med en matvandring hos söta bror!

Den økte interessen for spennende smaker og lokalprodusert mat har ført til at en ny trend har blomstret opp i nabolandet vårt; nemlig matvandringer. Rundt om i hele Sverige arrangeres det turer i gastronomiens tegn, med fokus på lokalproduserte delikatesser, historie, natur og matkultur. På en matvandring får du brukt både beina og alle sansene – og de fleste turene inkluderer dessuten guide som beriker opplevelsen ytterligere.

Nedenfor finner du noen av matvandringene du kan være med på i Sverige i sommer og høst.

GÖTEBORGS SKJULTE MATPERLER

Ta på deg gode sko, sørg for at magen er tom og legg ut på kulinarisk spasertur i sentrale Göteborg. I løpet av tre timer kan du traskende ta deg gjennom både byens gastronomiske favoritter og klassiske spisesteder, som Feskekôrka och Stora Saluhallen. Guiden viser deg også byens skjulte matperler som du trolig ikke hadde funnet på egen hånd. Her bys det på historie og smaksopplevelser av ulike slag – fra sjokolade til sild og alt der imellom. Vandringen starter kl. 13.00 utenfor Turistbyrån på Kungsportsplatsen.

Les mer her

4-RETTERS MIDDAG – GÅ MELLOM HVER RETT

Tettstedet Rättvik i Dalarna har i løpet av de siste årene blitt kjent for sine mange gode restauranter, og den 19. september kan du bli med på en 6 kilometer lang vandring i gastronomiens tegn – ledet av eksperter som forgyller smaksopplevelsen ytterligere. I løpet av ca. 5 timer besøker dere fire spisesteder, hvor dere nyter en rett på hver av dem. Ved å vandre mellom en 4-retters middag, får du både brukt beina og sunket maten underveis – genialt!

Les mer her

SKÅNSKE GODBITER

På Kullaberg Naturreservat i nordvestre Skåne kan du traske i idyllisk terreng, smake på skånske godbiter og høre historiene bak maten og naturen. Den guidede matvandringen går gjennom fortryllende bøkskog, over frodige enger og daler med utsikt over havet. Ferden slingrer seg forbi skånske gårder med aner tilbake til 1600-tallet, og underveis stopper dere seks ganger for å nyte bygdas tradisjonelle og moderne delikatesser fra lokale produsenter, og ikke minst for å ta innover dere det vakre landskapet. Matvandringen er ca. 5 kilometer lang og tar rundt 4 timer.

Les mer her

PÅ BÆRTUR I SMÅLAND

I Skärsdad-dalen utenfor Huskvarna i Småland har Rudenstams dyrket frukt og bær siden 30-tallet. Her vokser epler, solbær, plommer og jordbær i et ultimat klima, takket være nærheten til Sveriges største innsjø, Vättern. I Rudenstams Gårdsbutik kan man kjøpe både frukten og bærene, og andre produkter med frukten og bærene som råvare. I tillegg selges også andre varer – alt fra lakris fra Ramlösa til pølse fra Örserum – fra nøye utvalgte produsenter. Hver høst arrangerer Rudenstam fruktsafari, hvor du kan tøffe rundt i en traktor blant trær og busker på slettene. Og smaksprøver inngår, så klart!

Les mer her

GOURMETTUR I HÄRJEDALEN

Ekteparet Jon og Maria Wagenius har arrangert ulike opplevelser og aktiviteter i Funäsdalen og Bruksvallarna i Härjedalen i midt-Sverige siden 1998, og en av aktivitetene som ligger deres hjerter nærmest, er gourmetturene. Disse arrangeres hele året, for små eller store grupper, over en eller flere dager. Kanskje vil du kombinere store smaksopplevelser med en padle- eller fisketur? Valget er ditt, og uansett hva du velger, vil det inkludere de fineste lokale råvarer.som strutter av næring.

Les mer her

EN POSE FULL AV SMAK I ÖREBRO

Örebro er en appetittvekkende by – både for øynene og ganen. Med tilbudet «Smaka på Örebro» kan du både glede smaksløkene og samtidig utforske byen. Opplegget er som følger: Du kjøper en pose som er fylt med matkuponger som du kan løse inn i Örebro-delikatesser i ulike butikker og et informasjonshefte som veileder seg gjennom byens spiskammer, severdigheter og historie. Her får du mulighet til å smake på både Örebros mest kjente drikk, Champispralin, historiske pepperkaker og byens egen kaffesort. Turen starter ved Turistbyrået i Medborgarhuset, hvor du kjøper posen for 159,- SEK, og avsluttes i Wadköping.

Les mer her

VELSMAKENDE FRA VANNET PÅ VESTKYSTEN

Marstrand – Bohusläns minste by – ligger på to øyer i Vest-Sverige; Marstrandsön og Koön. Marstrandsön ligger lengst ut mot havet og er om sommeren er vestkystens seilingsmetropol. I disse idylliske omgivelsene kan du være med på en to og en halv times matvandring med havets delikatesser i fokus. Med på kjøpet får du også herlige anekdoter om kystperlen av en øy. Matvandringen arrangeres hver lørdag i august.

Les mer her

ÅRE GASTRONOMY WALK

De fleste kjenner Åre som en vinterdestinasjon, men fjellbyen i Jämtland har mye å by på resten av året også. Blant annet en gastronomisk vandring i fjellet – et rike fylt av smaker og dufter som tilfredsstiller sansene. Vandringen har fire stopp, hvor hvert av dem byr på ett tema og lokalproduserte delikatesser. Her blir det blant annet oster, spekemat, sjokolade og kaffe, som nytes til guidens historier om både produktene og de lokale produsentene som forvalter dem. Du kan velge mellom to ulike ruter, der den ene starter ved Buustamons Fjällgård med høyfjellsterreng i vakre Ullådalen, og den andre starter ved Fjällgården og går for det meste i skogslandskap rundt Totthummeln. Begge rutene er ca. 4,5 kilometer og tar mellom to og tre timer.

Les mer her

ØKOLOGISK TUR BLANT BEKKER OG FJELL I LOFSDALEN

I fjellbyen Lofsdalen byr Uppvallens Fäbod opp til noen herlige vandringstimer med økologisk og lokalprodusert mat og drikke på menyen. Her serveres sesongens råvarer, Fäbodens egenproduserte smør og lokal røkt fisk og kjøtt som smaker ekstra godt i den friske fjelluften og med utsikt over Hovärken. Langs stiene letes det etter spiselige vekster, og på Uppvallens Fäbod kan man hilse på geiter, høns og hunder. Virkelig koselig, sunt og minneverdig!

Les mer her

MATVANDRING I GÖTEBORGS KAFÈKVARTER

I tillegg til matvandringen i Göteborgs bykjerne, arrangeres det også en i det som gjerne omtales som det ekte Göteborg, nemlig Linnéstaden og det gamle arbeiderstrøket Haga. I løpet turen møter dere pasjonerte mennesker som stolt viser frem maten sin – som er produsert i nærheten, men med smaker fra hele verden. Temaet for vandringen er nettopp «Göteborg møter verden». Turen starter med en helseshot på Järntorget og ender med en lokalprodusert is hos Råda Gelato. Og der i mellom? Vietnamesisk fast food, svensk ost og fiskesuppe – for å nevne noe.

Les mer her

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.