Home DestinasjonerNorge Klassisk musikkfestival i Lofoten i høstlyset

Klassisk musikkfestival i Lofoten i høstlyset

by Trond Thorud
Klassisk musikkfestival i Lofoten

Klassisk musikkfestival i Lofoten med fem dager til ende med et imponerende program med noen av Norges fremste musikere. Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest inviterer til «Klassisk Novemberlys» i dagene 11. – 15. november.

Klassisk musikkfestival i Lofoten
Lyset på høsten og vinteren er minst like spektakulært som midnattssolen. Her har lyset omringer Vågakallen i slutten av november.

Siden mars har landets konsertarrangører fått kjenne på harde tider på grunn av strenge restriksjoner knyttet til Covid-19. Også i Lofoten ble sommerens store klassiske musikkfestival avlyst. Men i havgapet gir de ikke opp så lett. Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest tar mot til seg og gjennomfører ny festival allerede i november.

– Det er naturligvis en viss risiko forbundet med dette. Jeg tror likevel at flere festivaler på vår størrelse føler et visst ansvar for å gjennomføre formålet vi lever for og også får økonomisk støtte til, uttaler daglig leder Knut Kirkesæther.

Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest feiret sine første 15 år i 2019. Festivalen har bygd seg opp til å bli en betydelig aktør med over 4000 besøkende i 2019 fra både inn- og utland. Ettersom forventningene for 2020 var høye, var skuffelsen også stor når avlysningen i vår var et faktum. Det motiverte arrangøren ytterligere til å få til noe allerede i høst.

– Som arrangør er festivalen selve høydepunktet i året. Vi har også et stort publikum både i Lofoten og regionen rundt som deler denne lidenskapen. Det er for oss meningsfullt å skape noe som folk setter pris på, noe vi har kjent særlig på etter avlysningen i år. Dette har naturligvis også vært en viktig drivkraft for oss i planleggingen, sier en takknemlig Kirkesæther.

Medisin for å skape lys i novembermørket

Flere festivaler, konserter og andre kulturarrangementer har blitt avlyst det siste året. Mangelen på levende musikk har skapt et tomrom hos mange. Engasjementet for den nye festivalen har derfor vært stort både lokalt i Lofoten, og regionalt.

– Det virker som folk har behov for å møtes i musikken. I tillegg til å bestå av konserter er jo festivalen nettopp en fest for musikken – her møtes folk over flere dager for å nyte programmet. Vi er også klar over at Lofoten setter en helt spesiell ramme rundt dette. Vi har nå byttet ut midnattssolen med nordlyset. Vi håper dette kan være en god medisin for å skape lys og glede i novembermørket, smiler Kirkesæther.

Programmet for «Klassisk Novemberlys» er allerede tilgjengelig. Med over 10 arrangementer fra Svolvær i øst til Flakstad i vest bør det være noe for enhver. Med unntak av noen formiddagskonserter gjennomføres alle i Lofotens kirker.

Som kunstnerisk leder er det pianisten Christian Ihle Hadland som har utviklet programmet. Med seg har han fått pianisten Joachim Carr, sopranen Ann-Helen Moen, og fiolinisten Henning Kraggerud. Engegårdkvartetten deltar også som Lofotens faste strykekvartett. Arvid Engegård er for øvrig kunstnerisk leder for Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest.

I tillegg kommer Arktisk Filharmonis Kammerorkester, bestående av 22 strykere. Med Henning Kraggerud som musikalsk leder har de nylig gjort en innspilling av Tsjaikovskijs Serenade for Strykere, som også fremføres i sin helhet under festivalen. De fremfører også De Fire Årstidene av Vivaldi og Holbergsuiten av Grieg.

Det skal være trygt

Selv om det er gjort en rekke tilpasninger, som for eksempel med kun norske musikere, skaper den pågående pandemien fortsatt stor uforutsigbarhet, selv i ukene før.

– Vi kan ikke legge skjul på at det var en del spenning når vi la billettene ut for salg i sommer. Vi hadde ingen anelse om hvordan verden kom til å se ut nå. At vi fortsatt kan kjøre som planlagt er fantastisk, men denne sommerfuglen forlater ikke magen før vi er ferdige, sier markedsansvarlig Christian Winther Farstad.

Selv de største kirkene kan oppleves som romslige med dagens restriksjoner. For eksempel holdes åpningskonserten i Svolvær Kirke, et rom som normalt tar i overkant av 300 mennesker. Her er det kun lagt ut 80 billetter. Dette vil kanskje oppleves som både intimt og eksklusivt.

– Det er ikke nødvendigvis eksklusivt i tradisjonell forstand – det er ikke slik at færre billetter betyr dyrere billetter. Vi ønsker heller å inkludere ved at både åpningskonserten og finalekonserten er gratis. Prisene er også generelt satt ned i håp om å få se flere nye ansikter. På den andre siden er det ganske eksklusivt å for eksempel oppleve Bachs Goldbergvariasjoner fremført nesten for seg selv, smiler Farstad.

Farstad forteller videre at det er satt inn ekstra ressurser for å ivareta smittevern under konsertene. Frivillige kommer til å påse at publikum kommer seg trygt på plass samt holder avstand både før, under og etter konsertene.

– Vi oppfordrer alle til å kjøpe billetter i forkant av konsertene for å unngå kø og unødvendig fysisk kontakt. Vårt høyeste ønske er at alle skal føle seg trygge for å nyte maksimalt av det vi kommer med, avslutter Farstad.

Aktiv langhelg i Lofoten

Klassisk Novemberlys åpner onsdag 11. november og holder det gående helt frem til søndag 15. november.

Med konserter både formiddag og kveld gir dette muligheten for en musikalsk langhelg.

I tillegg til klassisk musikk byr Lofoten på flere aktiviteter denne helgen. Særlig er det mye aktivitet under Førjulseventyret i Henningsvær. Det er også god aktivitet både på hoteller og restauranter.

Sjekk mer på Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest

Liker du artikkelen Klassisk musikkfestival i Lofoten?

Liker du artikkelen Klassisk musikkfestival i Lofoten, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:


    Lofotens majestetiske fjell og hvite strender – 9 gode tips

    Lofotens majestetiske fjell

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.