Hjem DestinasjonerAsiaK - Kambodsja Kasakhstan Kina Kirgisistan Villdyrene våknet i Kasakhstan da landet koronastengte

Villdyrene våknet i Kasakhstan da landet koronastengte

av Trond Thorud
Villdyrene våknet

Villdyrene våknet: Den to måneder lange nedstengningen i Kazakhstan som følge av korona-krisen hindret en oppblomstring av viruset. Men da samfunnet stengte blomstret noe annet, nemlig de ville dyrene. Bjørn, rev og snøleoparder tok tilbake områder der menneskene vanligvis dominerer.

Fra midten av mars til midten av mai stengte Kasakhstan ned aktiviteten i samfunnet for å hindre spredning av koronaviruset. Regjeringen har tidligere varslet at man bruker rundt 150 milliarder kroner på ulike støttetiltak for innbyggere som har vært rammet.

Og mens menneskene har holdt seg hjemme, har andre benyttet stillheten og inntatt områder som menneskene vanligvis dominerer.

Kameraer ved Den store Almatysjøen, plassert ut av Kasakhstans stiftelse for snøleoparden, har fanget opp både rev, bjørn og ikke minst snøleoparden som har beveget seg fritt i terrenget under nedstengningen.

Utrolige bilder

–  Vi kom tilbake for ikke lenge siden for å sjekke kameraene og hadde fått utrolige bilder. Mens Almatys innbyggere har holdt seg hjemme, returnerte bjørner til byen. Kameraene våre fanget opp en kvinnelig leopard med ungen sin, en rev, og andre beboere av Alatau-fjellene, skriver stiftelsen på sin Instagram-konto.

Den store Almaty-sjøen ligger mer enn 2.500 meter over havet, rundt 28 kilometer sør for Almaty. Vanligvis er dette en populær destinasjon både for innbyggerne i Almaty og turister. Sjøens vakre farger i turkisblått, den friske luften og det imponerende fjellandskapet trekker betydelige menneskemengder hver helg, men under nedstengningen ble det stille i området.

Truet art

Det åpnet landskapet for snøleoparden, som har mistet mye av sitt habitat og som det med tiden er blitt betydelig færre av. I fjellregionen nær Almaty regner man med at det bare er rundt 20 dyr av arten som oppholder seg. I hele Kasakhstan skal det være rundt 150 eksemplarer av arten igjen.

Blant mediene som har omtalt snøleopardens bevegelser under nedstengningen, er britiske Independent. Snøleopardstiftelsen jobber med avlsprogrammer for snøleoparder som settes fri i naturen når de kan klare seg selv.

Liker du denne artikkelen om villdyr i Kasakhstan så er vi glad for en like på

Meld det på Reiselivs temamelding med mye nytt som du vil synes er spennende


Big five: på kamerajakt etter de fem store

big five
Leopard ligger i et tre og skuer etter et passende bytte. Foto: Per Henriksen

Elefant i sitt rette element, og én av de fem store

elefant
Elefanten er den største av de fem store dyrene i Afrika, og et ettertraktet bytte for jegere. Foto: Per Henriksen

Du vil sikkert like disse artiklene også