Fiskevann i Norge: Skal du fiske i ferskvann, gjelder klare regler. Det er også litt forskjellige regler for voksne og barn. Å fiske i ferskvann betyr at du må ha tillatelse av de som eier elva eller vannet.
På sjøen og i fjorder er det gratis å fiske når du bruker fiskestang eller håndsnøre.
I Norge er mange muligheter for å drive med fiske i elver, skogsvann og fjellvann. Dette er en viktig del av kulturen blant friluftsglade mennesker.
Men skal du på fisketur i skog og mark eller på fjellet må du kjenne hvilke regler som gjelder.
Før du pakker fiskeutstyret og legger ut på tur, må du kjøpe fiskekort for området du skal ferdes i.
Barn under 16 år har rett til å fiske gratis mellom 1. januar til 20. august, når de bruker fiskestang eller håndsnøre. De trenger med andre ord ikke fiskekort. Men barn kan ikke fiske gratis laks, sjøørret og sjørøye i vassdrag. Her må også disse ha fiskekort, og noen steder må de også kjøpe lokale fiskekortet.
Over 18 år må ha fiskerkort
Er du over 18 år må du betale fiskeravgift, i tillegg til fiskekortet for elva. Fiskeravgiften gjelder for hele sesongen og kan betales via nettet på Miljødirektoratet sine sider.
Voksne som skal fiske i ferskvann må alltid ha tillatelse av de som eier fiskevannet. Dette får du ved å kjøpe et fiskekort for området du skal fiske i.
På nettstedet www.Inatur.no kan du kjøpe fiskekort for mange steder i Norge. På mange steder kan du også kjøpe fiskekort på den lokale sportsbutikken, bensinstasjonen, campingplassen og lignende.
Det er greit å vite at det også finnes vann og elver hvor det ikke er lov til fiske. Dette er fordi det er grunneier som har fiskeretten, og kan velge om de vil selge eller gi bort denne retten.
Når du er i et område du vil drive litt fiske, ta da kontakt med det lokale fjelloppsynet. Da får du både informasjon om hvor det er best fiske, og hvilke regler som gjelder for de vannene du passerer på turen.
I alle nasjonalparkene i Norge er det fantastiske fiskevann fulle av fisk. Har du med fiskestang og agn, er det bare å trekke opp fersk fisk til lunsj eller middag. De fleste vannene inneholder ørret, og noen steder også røye, harr, gjedde og abbor.
Blant de mest populære områdene å vandre rundt i og fiske er Jotunheimen, Femundsmarka og Børgefjell nasjonalpark. Her er det gode muligheter for å få fisk, enten du bruker dupp, mark og en liten krok, eller å fiske med sluk.
Fire spennende nasjonalparker med gode fiskemuligheter
Jotunheimen nasjonalpark: Mange gode fiskevann i Norge forvaltes av Lom fjellstyre, Vågå fjellstyre og Luster Austre fjellstyre. Mange fotturister går Besseggen hvert år, og Memurubu ved Gjende ligger nær mange gode ørretvann. Les mer om mulighetene her og hotell i Jotunheimen her
Femundsmarka nasjonalpark: Femundsmarka byr på storvokst ørret og mange vann med flott fisk. Her er flere større og mindre vann og vassdrag og sjansen er stor for å finne din egen lille perle. Mer informasjon om fiske og fiskekort her og hotel i nærheten her
Børgefjell nasjonalpark: Flott nasjonalpark med muligheter for å få stor fet ørret i stekepanna. Mer informasjon om fiske og fiskekort
Gausdal Vestfjell/Langsua nasjonalpark: Mange vandrer DNT-ruter gjennom Langsua nasjonalpark. Her er det flott muligheter for å få fisk på veien. Noen eksempler på gode fiskevann finner du her
For mer informasjon om fiske og kjøp av fiskekort, sjekk iNaturs nettsider
For gode hotelltilbud til Norgesferie, sjekk Hotels.com
Liker du artikkelen om Fiske i Norge, så gi oss en like på Facebook. Besøk også vår Linkedin og Instagram.
Hva vet du om fiskevann i Norge ? Du velkommen til å sende oss din mening eller kommentar som kan fylle ut informasjonen om fiske i ferskvann eller langs kysten. Send epost til red@reiseliv.no, eller legg inn en kommentar på vår Facebook.
Reisetips: Vandring i skog og mark i Norge anbefales året rundt sammen med fiskestanga. I hele landet er det enkelt å finne et sted å overnatte. Overnatting kan du gjøre på alt fra vandrerhjem til luksushoteller. Den Norske Turistforening har over 500 hytter, og flotte sommerruter og vinterruter. Statskog har mange åpne hytter og koier. Vanskelighetsgraden på rutene varierer mye. Planlegg turen nøye og studer hvilke rute du vil gå. Statens vegvesen drifter mange flotte sykkelruter over hele landet. Så mulighetene er mange for fine naturopplevelser. Kystfiske er tilgjengelig i de fleste fjorder og i mer åpne kystområder fra svenskegrensa til Kirkenes. Og fra et fyr som du kan leie.
Klikk her for å bestille Reiselivs aktuelle Temamelding