Home Reisetips Opplevelser med historiske røtter i det nordvestlige USA

Opplevelser med historiske røtter i det nordvestlige USA

by Reiseliv
Opplevelser historiske røtter

Opplevelser med historiske røtter i det nordvestlige USA finner du i delstatene Idaho, Montana, Nord-Dakota, Sør-Dakota og Wyoming, som til sammen utgjør The Great American West, kan du nesten reise tilbake i tid, i sporene av USAs historie. Her kan du for eksempel besøke magiske, åndefremkallende klipper i Montana, verdens sølvhovedstad i Idaho, en gullgraver-spøkelsesby i Wyoming og 1800-tallets handelsknutepunkt i Nord-Dakota.

Foto © Montana Office of Tourism

Verdens sølvhovedstad i Idaho
I det nordlige Idaho ligger den historiske byen Wallace, hvis sølvgruver ble grunnlagt i 1884. Industrien er fortsatt viktig for delstatens økonomi, og faktisk er området det rikeste sølvgruvedistriktet i verden.

Av samme grunn er Wallace kjent som verdens sølvhovedstad. Her kan du oppleve historisk gruvedrift i samspill med moderne teknikker, som sikrer at sølvproduksjonen skjer med omtanke for fjell og natur.

Husene i sentrum er også verdt en nærmere titt: De er alle anerkjent for sin arkitektur i det amerikanske registeret over historiske steder. Les mer om Idaho her: VisitIdaho.

Magisk og historisk natur i Montana
Montanas natur skjuler noen av de mest fascinerende historiene fra Det ville vesten. Her finner du blant annet imponerende fjellformasjoner i Medicine Rocks State Park.

Bergartene ble ansett som hellige av urbefolkningen, som brukte dem til å trylle frem magiske ånder.

Makoshika State Park har også en viktig historie med sine fossile rester av dinosaurer som Tyrannosaurus rex og Triceratops. Mer om Montana her: Vislitmt.

Opplevelser historiske røtter
Historiske Fort Union Trading Post i Nord-Dakota. Foto © Montana Office of Tourism

Vestens knutepunkt for handel i Nord-Dakota
Ved siden av Missouri-elven ligger det historiske Fort Union Trading Post i Nord-Dakota. På 1800-tallet var stedet et viktig knutepunkt for handel og kulturutveksling.

Her handlet folk med ulik bakgrunn varer som bøffelskinn, whisky og tepper mens de utvekslet historier med hverandre.

Den dag i dag – over 200 år senere – kan du gjenoppleve datidens aktiviteter på fortet, når folk i kostymer gjenskaper stemningen fra 1800-tallet, og du kan ta del i tradisjonelt håndverk som smedarbeid og veving og være med å bygge en tipi. Les mer: NDTourism.

400 år gammelt stafettløp i Sør-Dakota
I Sør-Dakota kan du hver sommer være vitne til et tradisjonelt hestestafettløp som er blitt arrangert av urbefolkningen i 400 år. I dag er det en organisert idrett med flere foreninger, regler og premiepenger.

Løpet er delt inn i flere runder med fire til seks lag. Hvert lag har tre hester og en rytter, samt to «hestepassere» som roer hestene før og etter løpet, mens en annen på laget har ansvar for å holde hestene mellom byttene. 

Her ser du hvor og på hvilke dager stafettene finner sted. Og mer her: TravelSouthDakota.

Spøkelsesby i Wyoming
I Wyoming kan du besøke en ekte spøkelsesby. Den gamle gruvebyen South Pass City, som ble grunnlagt av gullgravere i 1867, er i dag helt forlatt etter at gruvene ikke lenger er i drift. Du kan imidlertid fortsatt oppleve gullgruven Carissa, som var en av byens største, og prøve å lete etter gull i Willow Creek.
Flere av husene fra gullalderen er også bevart, og der får du et innblikk i hvordan gruvearbeiderne levde. Mer på TravelWyoming.

Slik kommer du deg til The Great American West

Denver

Hvis du planlegger å besøke de fem delstatene i The Great American West, er det ofte lettest å fly til byen Denver, som har områdets største flyplass. Denver har også en rik historie.

Området var opprinnelig bebodd av indianerstammer. I dag er Denver en pulserende metropol kjent for sine mange utendørsaktiviteter og blomstrende kunstscene. Byens historie fortsetter imidlertid å bli feiret i byens mange museer og arkitektoniske landemerker. Gode tips her: VisitDenver. 

Du kan også fly til Minneapolis, St. Paul og Bloomington samt Salt Lake City, som også ligger i nærheten av The Great American West.

For mer inspirasjon om The Great American West

Opplevelser historiske røtter

Slik reiser du rundt i nordstatene i USA: Å reise rundt i nordstatene i USA gir deg muligheten til å oppleve en rekke fantastiske steder og kulturer. Her er noen gode tips for å hjelpe deg med reisen.

Planlegg ruten din nøye: Nordstatene er store og varierte, så det er viktig å ha en godt gjennomtenkt rute. Velg hvilke stater og byer du ønsker å besøke, og lag en reiseplan som tar hensyn til avstander og tid.

Utforsk byene: Nordstatene har mange spennende byer å utforske, som New York City, Boston, Chicago, Philadelphia og Washington D.C. Disse byene tilbyr en blanding av historie, kultur, mat, shopping og underholdning.

Natur og utendørsopplevelser: Nordstatene har også vakre naturområder. Ta deg tid til å besøke nasjonalparker som Acadia i Maine, Adirondacks i New York, Great Smoky Mountains i Tennessee og North Cascades i Washington.

Kulinariske opplevelser: Utforsk den varierte matkulturen i Nordstatene. Prøv de lokale spesialitetene, inkludert clam chowder i New England, deep-dish pizza i Chicago, Philadelphia-cheesesteak og mer.

Historiske steder: Nordstatene har en rik historie, spesielt knyttet til kolonitiden og den amerikanske uavhengighetskrigen. Besøk historiske steder som Freedom Trail i Boston, Independence Hall i Philadelphia og Colonial Williamsburg i Virginia.

Bruk offentlig transport: Store byer som New York City og Boston har omfattende offentlig transportsystemer som gjør det enklere å komme seg rundt uten å bekymre seg for parkering og trafikk.

Vær oppmerksom på været: Nordstatene kan oppleve varierende vær gjennom året, så sørg for å sjekke værmeldingen før du reiser. Pakk klær som passer til sesongen, spesielt om vinteren når det kan være kaldt.

Besøk museer og kulturelle institusjoner: Nordstatene er kjent for å ha et bredt spekter av museer og kulturelle institusjoner. Ta deg tid til å besøke kunstgallerier, historiske museer, vitenskapssentre og mer.

Delta i lokale arrangementer: Sjekk ut lokale arrangementer, konserter, festivaler og sportsbegivenheter som kan finne sted mens du er på reise. Dette gir deg muligheten til å oppleve kulturen og fellesskapet i Nordstatene.

Respekter lokale skikker og normer: Husk at kulturelle normer kan variere fra sted til sted. Vær respektfull ovenfor lokalbefolkningen, og lær deg noen grunnleggende høflighetsfraser om nødvendig.

Husk at reiseopplevelsen kan variere avhengig av dine personlige interesser og preferanser. Utforsk Nordstatene med åpenhet og nyt den mangfoldige opplevelsen de har å tilby!

Slik forbereder du reisen til USA

Her er en omfattende forberedelsesliste som kan hjelpe deg med å planlegge reisen din til USA

Dette må du ordne før du reiser:

Pass og visum: Sjekk passets gyldighet og kravene for visum for ditt hjemland. Hvis nødvendig, søk om visum i god tid før avreise.

ESTA (Electronic System for Travel Authorization): Dette gjelder for borgere av visse land som er kvalifisert for visumfritak til USA. Sørg for å søke om ESTA før avreise.

Reiseforsikring: Vurder å skaffe reiseforsikring som dekker medisinske utgifter, reiseavbrudd, tap av eiendeler og mer.

Vaksinasjoner: Sjekk om det kreves spesifikke vaksinasjoner før du reiser til USA.

Helse: Ta med nødvendige medisiner og en førstehjelpsutstyr. Husk også å ha reseptene dine klare hvis du tar med medisiner som krever resept.

Valuta og betalingsmidler: Ha tilstrekkelig med kontanter og/eller kredittkort. Sørg for at kredittkortet ditt fungerer i USA og informer banken om reiseplanene dine for å unngå at kortet blir sperret.

Strømadaptere: Sjekk hvilken type strømadaptere som kreves i USA og ta med nødvendige adaptere for lading av enhetene dine.

Dokumentkopier: Lag kopier av pass, visum, reiseforsikring, og andre viktige dokumenter. Lag også digitale kopier som du kan lagre i skyen.

Reiseplan: Lag en detaljert reiseplan med informasjon om flyreiser, overnatting, reservasjoner og aktiviteter.

Pakking:

Klær: Pakk passende klær for sesongen og været på destinasjonen din. Husk også at klesstiler kan variere fra sted til sted.

Skotøy: Ta med komfortable sko for gåing og eventuelle spesifikke sko for utendørs aktiviteter.

Toalettsaker: Ta med personlig pleieprodukter, medisiner, solkrem, myggspray og andre nødvendigheter.

Reisedokumenter: Pass, visum, ESTA-dokument, reiseforsikringsinformasjon og eventuelle reservasjonsbekreftelser.

Elektronikk: Mobiltelefon, nettbrett, kamera, ladekabler, strømadaptere og eventuelle andre enheter du trenger.

Bøker og underholdning: Ta med bøker, musikk eller andre former for underholdning for lengre reiser eller ventetider.

Under reisen:

Sikkerhet: Hold verdisaker som pass, penger og elektronikk i en sikker veske eller lommebok. Vær oppmerksom på omgivelsene dine, spesielt i folksomme områder.

Kommunikasjon: Sørg for å ha en fungerende mobiltelefon og/eller internett-tilgang for nødsituasjoner og for å holde kontakten med familie og venner.

Nødnumre: Lær deg nødnumrene for politi, ambulanse og brannvesen i USA.

Lokal valuta: Ha alltid litt lokal valuta tilgjengelig for småkjøp.

Offentlig transport: Hvis du bruker offentlig transport, lær deg rutene, tidspunkter og billettpriser på forhånd.

Mat og drikke: Vær oppmerksom på lokale spise- og drikkevaner, og unngå å drikke vann fra springen hvis det ikke er trygt.

Respekter lokale skikker: Vis respekt for lokal kultur og følg lokale skikker og regler.

Husk at denne listen kan tilpasses dine personlige behov og reiseplaner. Det er alltid lurt å gjøre grundig forskning om reisemålet ditt og sørge for at du er godt forberedt på alle eventualiteter før du reiser.


KULINARISKE OPPLEVELSER I SEKS SØRLIGE STATER I USA

Kulinariske opplevelser USA

Kulinariske opplevelser i de amerikanske sørstatene bugner av smakfulle opplevelser for alle matelskere. Her kan du for eksempel nyte fersk sjømat langs den såkalte Crawfish Trail og lære om vin på Tennessee Wine Trail.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.