Home Reisetips Sykle i tordenvær? Her er tre gode tips og en advarsel for tryggere sykkelferie

Sykle i tordenvær? Her er tre gode tips og en advarsel for tryggere sykkelferie

by Reiseliv
sykkelferie tordenvær

Sykle i regnvær kan i sommer-Norge være uunngåelig når du har sykkelferie. Det kan bøtte ned enkelte dager. Og fra himmelen lyner og skreller det noe forferdelig. Er det da forsvarlig å sykle? Disse 3 gode rådene gir deg svar. Og har også en klar advarsel.

Foto: Aventon Bikes

Er det farlig å sykle i tordenvær?

Ja, det kan være farlig å sykle i tordenvær. Tordenstormer bringer med seg lynnedslag, og lyn kan utgjøre en alvorlig risiko for sikkerheten til syklister og andre utendørsaktiviteter. Her er noen grunner til at det kan være farlig å sykle under tordenvær:

Lynnedslag kan forårsake alvorlige skader eller til og med død. Hvis du er på en sykkel utendørs under et tordenvær, er du i økt risiko for å bli truffet av lyn, spesielt hvis du er den høyeste gjenstanden i området.

Tordenstormer kan være forbundet med sterke vinder. Sterk vind kan gjøre det vanskelig å kontrollere sykkelen og øke risikoen for å falle eller bli truffet av flygende gjenstander.

Tordenvær kan føre til dårlige lysforhold, inkludert kraftig regn, tåke eller mørke skyer. Dette kan redusere synligheten for både syklister og andre trafikanter, noe som øker risikoen for ulykker.

Regnet som ofte følger med tordenvær kan gjøre veiene glatte, spesielt hvis det er olje eller smuss på veibanen. Dette øker faren for å skli og falle av sykkelen.

For din egen sikkerhet anbefales det å unngå å sykle under tordenvær. Hvis du allerede er ute på sykkelen og oppdager et kommende tordenvær, da bør du finne en trygg innendørs plass å søke ly. Vent til tordenværet har passert før du fortsetter sykkelturen.

Tiltrekkes lynet av blanke flater?

Lyn har en tendens til å følge den korteste veien mellom to punkter med motsatt elektrisk ladning. Blanke flater kan reflektere og forsterke elektriske felt, men det er ikke riktig å si at de tiltrekker lynet på egenhånd. Lynnedslag kan forekomme på en rekke objekter, inkludert trær, bygninger, fjell, master, og til og med mennesker eller et sykkelstyre.

Det som faktisk tiltrekker lynet er en kombinasjon av høyde, form og ledningsevne. Høye gjenstander som stikker opp fra omgivelsene, som for eksempel trær eller bygninger, har større sannsynlighet for å bli truffet av lyn. Formen på gjenstanden spiller også en rolle, da skarpe punkter eller kanter kan øke den elektriske feltintensiteten og dermed tiltrekke lynet.

Ledningsevne er også viktig, da materialer som er gode ledere, som metall, kanaliserer strømmen fra lynet.

Som syklist er du ofte en markant høyde sammenlignet med andre gjenstander rundt. Derfor kan en syklist være en av mange potensielle mål som lynet kan treffe.

For å minimere risikoen for lynnedslag, bør du søke ly innendørs eller i et kjøretøy når det er tordenvær. Unngå å være i åpent terreng eller på eksponerte steder som toppen av åser eller åpne sletter.

Hvordan signalisere til bilister
at de ikke skal sprute vann på meg når jeg sykler?

Enkelte bilister tar ikke alltid hensyn til syklister som tråkker seg fremover i regnvær. Opplever du det, da bør du signalisere til bilisten at de ikke skal sprute vann på deg. Dette henger sammen din komfort og sikkerhet.

Når du ser en bil som nærmer seg, kan du utvide en eller begge armene ut til siden og bevege dem opp og ned som en indikasjon på at du ikke ønsker å bli sprutet med vann.
Dette signaliserer tydelig at du vil at bilisten skal være oppmerksom og ta hensyn til deg som syklist.

Prøv å få øyekontakt med bilisten. Vend ansiktet ditt mot føreren og se direkte på dem. Dette viser at du er bevisst på deres tilstedeværelse og kan bidra til å øke oppmerksomheten deres.

Bruk refleksvester eller klær som er synlige og skiller seg ut. Ved å være synlig kan bilister lettere legge merke til deg og være mer forsiktige for å unngå å sprute vann på deg.

Prøv å være oppmerksom på veiforholdene og unngå områder hvor det er stor sjanse for at biler kan sprute vann på deg. For eksempel kan du unngå å sykle for nær kantsteinen der det samler seg mye vann eller store vanndammer.

Noen ganger kan det være nyttig å bare snakke med bilisten og be dem om å være forsiktige når de kjører forbi deg. Et vennlig «Vær så snill å unngå å sprute vann på meg» kan noen ganger være tilstrekkelig.

Men; selv om du tar alle disse forholdsreglene, er det fortsatt en viss risiko for at bilister kan sprute vann. Derfor er det også lurt å være forberedt og kle deg i vanntett og beskyttende bekledning når du sykler i våte forhold.

Hvordan bør jeg kle meg på sykkel i regnvær?

Når du skal kle deg for å sykle i regnet, er det viktig å velge klær som holder deg tørr og komfortabel. Her er noen tips om hva du kan ha på deg:

Velg en vanntett regnjakke laget av pustende materiale. Dette vil holde regnet ute samtidig som det tillater fuktighet å slippe ut, slik at du ikke blir klam og svett inni jakken.

Invester i vanntette regnbukser som kan brukes over vanlige bukser eller sykkelshorts. Dette vil beskytte bena dine mot regnet og hindre vann fra å trenge inn.

Sørg for at føttene dine forblir tørre ved å bruke vanntette sko eller gamasjer. Dette vil hindre vann fra å trenge inn i skoene og gjøre sykkelturen ubehagelig.

Velg vanntette hansker eller hansker laget av et materiale som tørker raskt. Dette vil holde hendene dine varme og beskytte dem mot regnet.

Bruk en sykkelhjelm med innebygd regnbeskyttelse eller en vanntett sykkelhjelmdeksel for å holde hodet ditt tørt. Du kan også bruke en sykkellue under hjelmen for å holde regnet borte fra ansiktet.

Sørg for at du er synlig for andre trafikanter ved å bruke refleksvester eller reflekterende klær. Regnvær kan redusere synligheten, så det er viktig å ta ekstra forholdsregler for å bli sett.

Du bør også ta hensyn til temperatur og værforhold når du kler deg. Hvis det er varmt, kan det være lurt å velge lettere regntøy eller klær laget av pustende materiale for å unngå overoppheting. Hvis det er kaldt, kan du vurdere å legge til et ekstra lag med isolerende klær under regntøyet for å holde deg varm.

Hei hei, et siste spørsmål: – Kan jeg bruke elektrisk sykkel i regnvær? Les denne artikkelen hos Aventon Bikes

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.