Home DestinasjonerAfrikaGambia Gambia feirer Roots-Festival for 12. gang

Gambia feirer Roots-Festival for 12. gang

by Per Henriksen

Gambia: I forkant av premieren på HBO Nordics nye miniserie Roots inviterer Gambia for 12. gang til den historiske og kulturelle Roots Festival fra 6.–13. mai. Festivalen forteller – slik som HBOs nye satsing – historien om den vestafrikanske slavehandelen, og den har til formål å hylle og lære folk fra hele verden om Gambias kultur og historie. Programmet byr på alt fra karneval, dans og overgangsritualer til et av Afrikas beste eksempler på økoturisme.

Det lille vestafrikanske landet Gambia er elsket av turister over hele verden for sine flotte strender og solgaranti. Men landet byr også på fargerik afrikansk kultur og historie, som hylles på den internasjonale Roots Festival, som 6.–13. mai arrangeres i Gambia for 12. gang.

Fargerik festival med viktig formål

Den fargerike gambiske festivalen arrangeres med et viktig formål: Som følge av slavehandelen i det 17. og 18. århundre bor millioner av afrikanske etterkommere i dag rundt om kring i verden, og med denne festivalen får de – og alle andre som vil lære mer om afrikansk historie og kultur – muligheten til å oppleve deres røtter og lære mer om afrikansk og gambisk kultur.

Med respekt for historien inkluderer programmet derfor en pilegrimsvandring til øya Kunti Kinteh, som for 400 år siden spilte en sentral rolle i den vestafrikanske slavehandelen, og som i dag er en del av UNESCOs verdenskulturarv.

Deretter går turen innom Albreda, som var et betydningsfullt «slavefort» ved Gambia River, og byen Juffureh, som spiller en viktig rolle i Alex Haleys historiske storselger Roots, hvor vi følger den unge slaven Kunta Kinte, hans liv i Amerika og livet til hans etterkommere.

Den gripende og barske fortellingen om Kunta Kinte, som samtidig skildrer Gambias historie og den vestafrikanske slavehandelen, kan om ikke lenge også oppleves i norske hjem, når miniserien Roots, som i likhet med festivalen er basert på Haleys bestselger fra 1976, har premiere på HBO Nordic den 31. mai.

Karneval og overgangsritualer

Det øvrige festivalprogrammet byr på et bredt utvalg opplevelser og utflukter. Festivalen åpner 6. mai med tradisjonell musikk, teater og underholdning, og fortsetter dagen etter med et storslått karneval i hovedstaden Banjul.

Her kan du oppleve Gambias ulike etniske grupper og stammer – hver med sin karakteristiske, tradisjonelle utsmykning og dans.

Under festivalen har festivalgjestene selv mulighet for å bli tatt opp i en lokal stamme i landsbyen Kanilai, den gambiske presidentens fødeby, hvor alle er velkomne til å delta i landsbyens tradisjonelle overgangsritual fra ung til voksen.

Afrikas gode eksempel på økoturisme

Hvis du ønsker å oppleve et av Afrikas beste eksempler på økoturisme, bør du bli med på utflukt til skogområdet Makasutu. Makasutu består av fem forskjellige økosystemer og er det best bevarte skogområdet i Gambia.

Her blir turistene innkvartert i solcelledrevne hytter som flyter på elven, eller i jungelen sammen med de ville apene. Turen gjennom Makasutu foregår til fots og i båt.

Etter turen til Makasutu kan festivalgjestene besøke det sjarmerende feriestedet Sandele Eco Retreat. Stedet har tidligere blitt tildelt en «Ethical Travel Award» av den britiske avisen The Guardian for sin bærekraftige tilnærming til turisme.

Les mer om Roots Festival 2016: www.rootsgambia.gm

Les bloggen Gambias svarte, sterke menn, om den atlantiske slavehandelen

Om Gambia

Gambia er det minste landet i Vest-Afrika og kjent for sine fantastiske strender mot Atlanterhavet. Landet har solgaranti året rundt, noe som gjør Gambia til et like attraktivt reisemål som Kanariøyene og Kapp Verde.

I tillegg til de gylne strendene kan Gambia by på fantastiske naturopplevelser, en fargerik kultur og lekre smaksopplevelser. Gambia har vært et populært feriemål siden 60-tallet, og reisende kan glede seg over lang erfaring med turister og et høyt servicenivå hos de lokale – godt hjulpet av at det offisielle språket i Gambia er engelsk.

Det er kun to timers tidsforskjell mellom Norge og Gambia, så jetlag er ikke et problem. Brussels Airlines flyr til Gambia via Brussel. Turen fra Brussel tar cirka 8 timer.

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.