Home DestinasjonerAfrikaGambia Kokkekurs i Gambia, lag tradisjonsrik afrikansk mat

Kokkekurs i Gambia, lag tradisjonsrik afrikansk mat

by Trond Thorud

Kokkekurs i Gambia. Gambiske Ida Cham har åpnet sitt hjem for matinteresserte turister. Her kan du bli kjent med tradisjonell gambisk mat. Først besøker dere det lokale fargerike markedet, og handler fisk og grønnsaker.

Hjemme hos Ida tilberedes deretter dagens frokost, som spises på ekte gambisk vis. Kokkekurset har blitt så populært at initiativtageren nå også tilbyr overnatting.

Kokkekurs: I Gambia, Vest-Afrikas minste land, kan besøkende komme tett på den gambiske matkulturen og få en smak av det virkelige Gambia på kokkekurset Yabouy Cooking School, som arrangeres av gambiske Ida Cham – i hennes eget hjem.

Ved ankomst ikler hele gruppen seg tradisjonelle gambiske kjoler og skjorter og får utdelt flettekurver som maten skal bæres i fra markedet. Gjestene blir først introdusert for gambisk matkultur på markedet i Tanji, hvor de skal handle inn til dagens måltid. Alt foregår uten handleliste. Hva det blir til mat, avhenger av hva torghandlerne har å tilby den dagen.

Markedet i Tanji er ikke det som ligger nærmest Ida, men det er et tradisjonsrikt marked med små boder og lokale produkter, så Ida har valgt å foreta innkjøpene her. Markedet ligger på stranden og er et fascinerende virvar av fiskebåter av tre, ropende selgere i fiske-, grønnsaks- og peanøttboder, og lokale gambiere som skal gjøre dagens innkjøp – alle kledd i de fargerike klærne som er typiske for området.

Tilbake i Idas hage og klar til å starte ditt kokkekurs – med det store mangotreet og det pastellfargede huset som kulisser – skal gruppen begynne å tilberede dagens frokost. Vanligvis lager de benachin – stekt ris med løk og tomat – eller domoda – kokt ris med grønnsaker og peanøttsaus. Begge er klassiske gambiske retter, som tradisjonelt serveres med fisk.

Deler av gruppen settes til å skjære grønnsaker og mose chili, mens andre vifter luft på kullene under ildstedet. Alt skjer i rolig tempo på klassisk gambisk vis – uten elektrisk komfyr eller kokeplater, uten kjøkkenmaskin og uten å ta tiden. Maten er ferdig når den er ferdig – når det er, avgjør Ida. Et par timer senere dekker man små bord som man sitter ved på krakker, og de sultne gjestene kan gyve løs på det store fellesfatet som man spiser fra i god, gambisk tradisjon. Til dessert serveres det frisk frukt, kaffe og te.

Karismatiske Ida Cham opprettet Yabouy Cooking School i 2008 etter å ha blitt oppmerksom på at mange turister ville oppleve mer enn bare hvite strender og i stedet få en bærekraftig og autentisk opplevelse der de kunne komme tettere på den gambiske kulturen.

Nå jobber Ida med å utvide konseptet med kokkekurstil å inkludere autentisk overnatting. Turister kan leie rom med egne bad og toaletter ved siden av hennes eget hjem og spise den utmerkede maten hennes til alle måltider.

Praktisk informasjon om kokkekurs

Kokkeopplevelsen med innkjøp på markedet, tilberedning og bevertning kan bestilles ved å henvende seg direkte til Ida Cham på Facebook eller ved å ta kontakt med norske Ving – også hvis man reiser med andre selskaper eller på egen hånd.

Hos Ving koster opplevelsen cirka 2100 GMD (litt over 400 kroner) for voksne og halvparten for barn.

Opplegget starter vanligvis klokken 8.00 og avsluttes klokken 14.00.

Dagen starter med en innkjøpsrunde på lokale markeder hvor det bugner av friske varer.

Dagen starter med en innkjøpsrunde på lokale markeder hvor det bugner av friske varer.

Klar til å veie og betale for noe av ingrediensene til kokkekurset.
Klar til å veie og betale for noe av ingrediensene til kokkekurset.


Gambia: Fulgetittere og
naturelskeres paradis i Afrika

Gambia Fugletittere

Liker du Kokkekurs i Gambia, lag tradisjonsrik afrikansk mat?

Liker du artikkelen om Kokkekurs i Gambia, lag tradisjonsrik afrikansk mat, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Leave a Comment

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.