Home DestinasjonerAfrikaGambia Solgaranti og afrikansk gjestfrihet i Gambia

Solgaranti og afrikansk gjestfrihet i Gambia

by Per Henriksen
solgarnti

Solgaranti: Reiser som kombinerer avslappende solferie og spennende, autentiske opplevelser, står høyt i kurs for tiden. I Gambia kan norske turister nyte dagene på de gylne sandstrendene ved kysten eller dra på oppdagelse inne i landet. Her finner man både et rikt dyre- og fugleliv, historisk stammekultur og tradisjonelle fiskersamfunn. UNESCO-øya Kunta Kinteh var også et sentralt sted under perioden med slavehandel.

Mange nordmenn som reiser på ferie i år, foretrekker å kombinere avslapping på stranden med autentiske opplevelser og morsomme aktiviteter og håper på solgaranti. I det lille vestafrikanske landet Gambia er det gode muligheter for begge deler, og ferieprogrammet kan tilpasses familiens interesser.

Ved kysten er landet selve symbolet på tropisk ferieparadis, med gylne sandstrender, behagelige vanntemperaturer, myk sand og skyggende palmetrær. Men Gambia byr også på flotte naturopplevelser, fargerike kulturer og fascinerende historie – og på grunn av landets begrensede størrelse kan man rekke svært mye på en uke eller 14 dager.

Variert natur og dyreliv

Gambias natur er spesielt kjent for sitt varierte fugleliv, med mer enn 550 ulike arter. Selv om du ikke er fugleekspert, er det gøy for hele familien å dra på fuglesafari og konkurrere om hvor mange forskjellige fugler man kan få øye på.

For eksempel kan dere dra på safari i Kiang West National Park, som i tillegg til 290 fuglearter også er hjemsted for krokodiller, aper, leoparder, hyener og delfiner.

Et annet naturområde som bør være en del av enhver Gambia-tur, er skogområdet Makasutu. Med sine fem forskjellige økosystemer er Makasutu det best bevarte skogområdet i Gambia. Samtidig er det et av Afrikas beste eksempler på økoturisme. Vil du oppleve skogens lyder om natten, kan du overnatte på elven, i flytende, solcelledrevne hytter, eller inne i jungelen.

Tett på den gambiske kulturen

solgaranti

Markedet kommer til landsbyen. Båter fulle av fisk legger til kai.

I byen Tanji, som er en liten fiskerlandsby sørvest for hovedstaden Banjul, kan du oppleve tradisjonell gambisk fiskerkultur. Her kan du bruke timevis på å betrakte båtene når fiskerne seiler inn i havnen med dagens fangst, som de selger direkte på stranden.

En stor del av fisken røykes på de tradisjonelle røykeriene, som du også kan oppleve på stranden. Etter 5 dagers røyking har fiskene samme smak som røykt makrell og kan oppbevares i inntil 9 måneder.

Etter besøket i fiskerlandsbyen kan du stikke innom Tanji Village Museum, som bare ligger en kilometer utenfor byen. Tanji Village Museum er et 20 000 kvadratmeter stort naturhistorisk og etnografisk utendørsmuseum. Her kan barn og voksne oppleve en tradisjonell gambisk landsby og se hvordan gambierne levde for 150 år siden – og hvordan stammene i innlandet lever den dag i dag.

I tillegg til landsbyen har museet flere lærerike utstillinger om alt fra Gambias ville dyr og insekter til gambisk musikk og håndverkstradisjoner. Det arrangeres regelmessig workshops hvor gjestene kan prøve seg på for eksempel gambisk veving, maling eller tekstilfarging.

Historien om slavehandelen

Som nordmenn kan oppleve i miniserien Roots, som hadde premiere på HBO Nordic 31. mai, spilte Gambia en sentral rolle i den vestafrikanske slavehandelen for 400 år siden.

Ønsker du å komme tettere på historien om slavehandelen, kan du besøke øya Kunta Kinteh Island – siste stopp før reisen til Amerika – som i dag er en del av UNESCOs verdensarv. På vei dit er det mange som besøker fortet Albreda og byen Juffureh, som også kan oppleves i HBO-serien.

Kjøp tradisjonelle suvenirer

På den nordlige delen av Gambias kyst ligger det populære Bakau Craft Market, som siden 1971 har solgt tradisjonelle, gambiske varer som perler og masker.

I dag selger de mange bodene alt fra sandmalerier, masker og fargerike gardiner, til duker, batikkvarer og smykker som passer fint å ta med seg hjem som tradisjonelle, gambiske suvenirer.

Om Gambia

solgaranti

Solgaranti langs de gambiske strender.

Gambia er det minste landet i Vest-Afrika og kjent for sine fantastiske strender mot Atlanterhavet. Landet har solgaranti året rundt, noe som gjør Gambia til et like attraktivt reisemål som Kanariøyene og Kapp Verde.

I tillegg til de gylne strendene kan Gambia by på fantastiske naturopplevelser, en fargerik kultur og lekre smaksopplevelser.

Gambia har vært et populært feriemål siden 60-tallet, og reisende kan glede seg over lang erfaring med turister og et høyt servicenivå hos de lokale – godt hjulpet av at det offisielle språket i Gambia er engelsk.

Det er kun to timers tidsforskjell mellom Norge og Gambia for å oppnå solgaranti, så jetlag er ikke et problem. Brussels Airlines flyr til Gambia via Brussel. Turen fra Brussel tar cirka 8 timer.

Kokkekurs i Gambia, lag tradisjonsrik afrikansk mat

Etter markedsrunden og kokkekurset er det tid for å nyte hva de nyutlærte kokkene kan, og på gambisk vis møtes man i en sirkel og forsyner seg av det man har lyst på.

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.