Home DestinasjonerAfrikaTanzania Elefant i sitt rette element, og én av de fem store

Elefant i sitt rette element, og én av de fem store

by Per Henriksen
elefant

Elefant i sitt rette element, småspringer rett mot oss som sitter i safaribilen. Resultatet av et sammenstøt mellom 10 tonn på fire bein og en Toyota med fire forskremte på to bein vil kunne blitt avgjort i ett sekund. Men gudskjelov, temperamentet hos elefanten demper seg. Han blåser opp litt sand, og snur. Dette var det første møtet med en av de fem store.

Neste på lista er løver. På hele det afrikanske kontinentet regner man med at det finnes mellom 18 000 og 25 000 løver, under en tiendedel av hva det var for bare to, tre hundre år siden. Både jakt og mindre leveområder gir ikke muligheter for at dette vakre og store kattedyret igjen kan komme opp i flere hundre tusen dyr. Men løver er ikke en truet art innenfor nasjonalparkene i Afrika. Her får de leve i fred, og det er nok av mat.

Vi er på to ukers safari i Tanzania, i skogene rundt Lake Manyara, over Serengeti og dypt nede i vulkankrateret Ngorongoro, de tre viktigste safariområder i landet. Forventningene om å se det som heter De fem store er sterkere nå, enn da reisefeberen raste før avreise hjemmefra. Nå er vi her, og de fem store lever virkelig i landskapet foran oss.

Lake Manyara er første møte med Tanzanias natur og dyreliv. I dette skogsområdet ved den store innsjøen Manyara vandrer små og store dyr, alt fra elefanter, sjiraffer til små krypdyr og fugler. For ikke å snakke om apekatter – flokker med aper. Og vi løfter blikket oppover trestammene i håp om å se en leopard.

Spar på filmen, mmm… minnekortet!

elefant

De ser koselige ut, men du går ikke ut av safaribilen når disse to myser på deg.

«Spar på filmen», råder guiden spøkefullt. Han hører at kameraet går for fullt i det den første elefanten rusler over veien, foran bilen. Selv et minnekort kan bli fullt. Majestetisk, rolig og arrogant, sperrer den veien. Selv ikke en kraftig firehjulsdrevet Toyota kan stanse en slik ”mammut” som vil over på den andre siden. Elefanter kan bli opptil fire meter høye og veie 10 tonn.

Hurra, jubler jeg innvendig. Jeg fikk oppleve en elefant i sitt rette element! Etter hvert viste det seg at dette var bare forretten. Knapt nok det.

Lake Manyara er for så vidt en pen start på de store opplevelsene som ligger foran oss, med Serengeti og Ngorongoro. Men denne dagen gir et helt annet inntrykk av Afrikas natur enn de store, åpne slettene. Inne i denne jungellignende skogen kommer overraskelsene fort. Trær og buskas skjuler dyrene helt til de plutselig står der, tett inntil bilen.

Og det skaper spenning. Hva skjuler seg bak neste sving? Vi kjører på smale skogsveier, delvis ”opparbeidet” av bilene og delvis av naturkreftene. Her er det ingen asfalt eller velstelte skogsbilveier. Naturkreftene er for sterke til alltid å holde sand og grus pent på plass.

To slag i biltaket betyr stopp!

elefant

Leopard lurer i tretoppen. Slu og lat ligger den ofte høyt oppe på en gren og betrakter livet der nede, og venter på et passende bytte.

Vi står oppreist, halve kroppen gjennom store takluker, og har avtalt med sjåføren at to slag i biltaket betyr rask stopp. Tre slag er kjør videre. Og det fungerer utmerket. Kameraene er ”skuddklare”. De blir flittig brukt i dagene som kommer.

Så – bank-bank-signalet til sjåføren. Og han er rask på pedalen. Det er tydelige spor etter løver. En nesten oppspist gaselle ligger i veikanten. Kjøttrestene er fortsatt røde av blod. Løvene må være i nærheten

For et dyreliv, tenker jeg.

De fem jakttrofeene

elefant

Nesehorn i veien. De er sterke nok til å velte en safaribil. Ingen grunn til å utfordre dem.

Og hvilke dyr er så de fem store? Vi er inne i landskapet hvor tre av de fem store lever. Hvilke får vi se her? Sjiraffer kanskje? Nei ikke det dyret, uttrykket kommer fra tidligere tider da det var viktig å samle på jakttrofeer og vise at man hadde lagt ned de farligste dyrene. Så derfor er de fem store mer myntet på manndom enn dyrenes størrelse.

Manndommen – jegernes storhet ble bevist når man hadde jakttrofeer av elefant, nesehorn, løve, leopard og afrikansk bøffel. Ingen av disse dyrene er å spøke med.

Men uttrykket lever, og i dag er det turistene som tiltrekkes av disse fem store – og jakttrofeene lagres digitalt.

Alle som drar på safari i Tanzinia får se mange elefanter, løver og bøfler. Du skal ha uflaks om du ikke ser nesehorn, mens det dyret som er vanskeligst å oppdage er leoparden. Den lever tilbaketrukket om dagen, gjerne liggende diskret oppe i et tre. Erfarne guider og sjåfører er de som vanligvis oppdager disse flotte kattedyrene. Men følg med – det gir raskere hjerteslag når du oppdager konturene av en leopard oppe i en trekrone.

Hvor se elefant og de andre av de fem store i Tanzania?

  • elefant

    Dette er ikke godmodige krøtter. Afrikansk buffalo er et temmelig hissig dyr du ikke bør gå for nær.

    Elefant ser du helt sikker i Lake Manyara, Ngorongoro, Serengeti og Tarangire. I Arusha nasjonalpark er det mer usikkert om du får den sjansen.

  • Løver vil du helt sikker oppleve i Ngorongoro og Serengeti. Mindre sjanse i Tarangire og Lake Manyara og kun med stor flaks i Arusha nasjonalpark.
  • Nesehorn har du størst sjanse til å se i Ngorongoro, og muligens i Serengeti. Det kan hende du får oppleve den i Tarangire. Men den finnes ikke i verken Lake Manyara eller Arusha nasjonalpark.
  • Afrikansk bøffel opplever du helt sikkert i Ngorongoro, og Serengeti.,De er langt mer sjeldne både i Tarangire Lake Manyara og Arusha nasjonalpark.
  • Leoparden er den mest sjeldne av de fem store. Serengeti er det sikreste tipset. Her er leoparden vanlig. Både i Ngorongoro, Tarangire, Lake Manyara og Arusha nasjonalpark skal du ha litt mer hell med deg for å se en leopard.

Det ble de fem store på vår tur, vi så dem alle. Elefanter fra enslige individer til flokker på mellom 20-25 dyr, smått og stort. Vi så den kraftige kroppen på nesehornet, med senket hode og vurderende blikk. Bøfler i vannhull og skogholt, sovende løver, elskende løver og jagende løver, og leoparden som lå sløvt over en kraftig grein under trekronen av et akasietre.

Det ble en ekte afrikansk jakt – uten kuler og krutt og uten avskårne hoder som trofeer.

Men kameraene fulle av fargerike bilder og minner, elefant, løve, nesehorn, bøffel og jaguar. Trofeer for resten av livet.

Liker du artikkelen om Fem Store, så gi oss en like på Facebook


Trenger du bil i sommer for å reise rundt og oppleve norsk natur, sjekk ut Leibilguiden
Se det store utvalget av riktige klær for ferie i Norge hos Helly Hansen og handle online

Ta med gode lydbøker når du drar på ferie i Norge. Kjøp direkte hos Fabel
Når du skal på ferie i Norge, trenger du kanskje å overnatte på hotel – Sjekk ut og bestill rom her

Få nytt om konkurranser, tilbud, reiseideer og reisetips – meld deg på Reiselivs aktuelle temamelding


Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.