Home DestinasjonerAfrikaTanzania Mother Africa for én dag i Katesh, Tanzania

Mother Africa for én dag i Katesh, Tanzania

by Aase Rostad

Mother Africa for en dag: Ingen hadde forberedt meg på så mye grenseløs vennlighet og begeistring! Jeg tropper opp på markedet i Katesh – fire timers kjøring sørvest for Arusha, safarihovedstaden i Tanzania. Her blir jeg ønsket velkommen, som en etterlengtet slektning som vender hjem! Knapt ute av bilen blir jeg omringet av en gjeng hyggelige hjelpere.

De vil føre meg rundt, oversette mellom engelsk og swahili, og gjerne tjene en dollar eller to. En liten guttepjokk strekker tillitsfullt frem hånden – og holder fast hele dagen uten å gi fra seg en eneste lyd. Vi vandrer rundt som en ekte mor og sønn.

Handel på bar bakke

Mother Africa
Mellom tre og fire fotballbaner dekker markedet i Katesh. Foto: Per Henriksen

Markedsplassen er flat som en fotballbane. Og kanskje stor som tre-fire fotballbaner til sammen. Mylderet av mennesker og farger kan lett ta pusten fra en nykommer. All handelen foregår på ’bar bakke’. Kun et par teltboder er satt opp og selger mat og drikke. Alle de andre presenterer varene på en presenning eller tøystykke brettet ut på den tørre og sandholdige jorden. Her får du alt fra brukte sko, vinterjakker, tobakk og enkelt husholdsutstyr. En slags suppe kokt på løk og øl, tilsatt honning – fristet biene mer enn meg.

Av sunn kost ser jeg noen skarve kålhoder og tomater, løk, sitron og poteter. For her nede gror det ikke så mye, skrinn jord og lite regn. Kun litt sukkerroer, tobakk og kaffe dyrkes på små teiger.

Hjemmebakte smultringer, brus, sukkertøy og mandler er barnas høydepunkter, om enn ikke så sundt. Men næringsrik småfisk fra innsjøen i nærheten baker seg i sola og venter på kjøpere.

Sterke kvinner

Mother ASfrica
Brede smil møter du overalt i Afrika, også på det fargerike markedet i Katesh. Foto: Per Henriksen

Driftige, råtøffe og høyrøstede kvinnene driver det meste av handelen. Med rop og småkrangling og heftige armbevegelser. Om krangelen er alvorlig eller om det er daglige utvekslinger av nytt og gammelt er vanskelig å tolke når språket er ubegripelig. Da flyter ord og setninger i hop i en evig lang tirade.

Frampå er tobakkselgersken. Jeg blir tilbudt den fineste tobakk i verden. Men som ikkerøyker er varene hennes ikke blant mine favoritter. Hun forklarer at hun er mor til 13 voksne barn. Sliten? Å, nei! Det er hun ikke, det kan hun ikke være. Hun må fortsatt forsørge flere i storfamilien.

Kledd i lag på lag av tøystykker drar hun fra marked til marked og selger tobakk, avlet hjemme på egen teig. Mannen har hun kastet ut, han var for lat og storforlangende, forklarer hun med en høy latter og gjentar antall barn hun har gitt liv til. Øynene gnistrer i det brunbarkede, rynkete fjeset. For nå, uten å slite med en mann, er hun blitt forretningskvinne! Og som alle jeg møter, er hun raskt til å fortelle hvilken etnisitet hun tilhører. Masai naturligvis!

En gruppe lattermilde, unge kvinner selger stoff i metervis. Flotte, fargesterke tøystykker med store mønstre til omslagskjørt og matchende turban. Lenger bak sitter sydamen med en gammel Butterfly symaskin med pedaldrift. På minutter kan hun sy det du ønsker. Et par raske sømmer – og du kan iføre deg ditt nyeste plagg i den mest elegante afrikanske design.

Mother Africa

Mother Africa
Glad kvinne med ettertraktet kålhode, en sjelden vare i et område som ikke er helt vennlig for grønnsaksdyrking. Foto: Per Henriksen

Plutselig blir jeg kapret av en lystig jentegjeng. Jeg får drapert et ”skjørt” utenpå safarijeansen og en turban surret høyt på hodet. Under masse latter og uforstående slengbemerkninger. Tilskuerflokken vokser! Alle vil være med på denne uvanlige seansen. Under tilnavnet, ”Mother Africa”, er turisten i jeans forvandlet til fargerik, innfødt mamma.

Frem med et speil! Er du ikke flott! Se, du er blitt ekte afrikaner!

Men det er sent på dagen og tid for å returnere til sentrum for overnatting. Jentegjengen på 10-12 stykker følger meg fullt utkledd til bilen. Nærhet og kvinnelig samhold, omfavnelser og takk for handelen av venninner og søstre, tanter og svigerinner. Hele gjengen står der med tårer i øynene. Omfavnelser og håndtrykk.

For en liten stund er jeg Mother Africa. Det er en helt herlig følelse. Utnevnt av en gjeng hjertevarme ungdommer, dypt inne i det afrikanske landskapet, 350 kilometer fra Kilimanjaro og 530 kilometer fra Mwanga ved sydspissen av Viktoriasjøen.

Artikkelen ble første gang publisert j19. juni 2008, men er oppdatert og noe omskrevet per dato.

Mother Africa
Langveisfarende med mye å selge ankommer det store markedet i Katesh. Foto: Per Henriksen

Reisetips: Tanzania er et av Afrikas mest kjente safariland, med blant annet reisemål som Serengeti nasjonalpark, Ngorongoro naturvernområde og Afrikas høyeste fjell Kilimanjaro, ofte kalt Afrikas tak, med sine 5895 meter over havet. Reiseforsikring er særdeles viktig å huske når du reiser til Afrika. Du kan sjekke hva slags vaksiner du trenger ved å logge deg inn på Helsenorge – https://www.helsenorge.no/vaksiner/

Liker du artikkelen om Mother Africa, så gi oss en like på Facebook, gjerne på Linkedin og Instagram også.


Hos en heksedoktor i en jordhytte i Tanzania

Tanzania Heksedoktor 0806 Hoved
Hjemmelagde medisiner, samt alskens merkelige og småskumle remedier, dekket alle veggene. Foto: Per Henriksen

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.