Home DestinasjonerAfrikaTanzania Big five: på kamerajakt etter de fem store

Big five: på kamerajakt etter de fem store

by Per Henriksen
big five

– You will see the big five, sier guiden. Han mener elefant, nesehorn, afrikansk bøffel, løve og leopard. Etter å ha beundret titusener av sebraer, gnuer og andre flokkdyr over Serengeti, begynner pulsen å slå raskere; Får vi se en elefant, eller kanskje to? Der tok vi skammelig feil. Snart kjørte vi gjennom flokker med disse flotte dyrene.

Vi er på to ukers safari i Tanzania, i skogene rundt Lake Manyara, over Serengeti og dypt nede i vulkankrateret Ngorongoro, de tre viktigste Safari-områder. Og forventningene om å se De fem store er sterkere enn reisefeberen før avreise hjemmefra. Nå er vi her, og de fem store lever virkelig i landskapet foran oss.

Lake Manyara var første møte med Tanzanias natur og dyreliv. I dette skogsområdet ved den store innsjøen Manyara vandrer små og store dyr, alt fra elefanter, sjiraffer til små krypdyr og fugler. For ikke å snakke om apekatter – flokker med aper. Og vi løfter blikket oppover trestammene i håp om å se en leopard.

Big five soon, spar på filmen!

big five
Ikke kom meg for nær! Et fantastisk dyr, elefanten. 10 tonn er ikke noe å spøke med. Foto: Per Henriksen

– Spar på filmen, råder guiden spøkefullt, vel vitende om den digitale tidsalder. Han hører at kameraet går for fullt i det den første elefanten rusler over veien, foran bilen. Majestetisk, rolig og arrogant, sperrer den veien. Selv ikke en kraftig firehjulsdrevet Toyota kan stanse en slik ”mammut” som vil over på den andre siden. Elefanter kan bli opptil fire meter høye og veie 10 tonn. Hurra, jubler jeg innvendig. Jeg fikk oppleve en elefant i sitt rette element! Etter hvert viste det seg at dette var bare forretten. Knapt nok det.

Lake Manyara er for så vidt en pen start på de store opplevelsene som ligger foran oss, med Serengeti og Ngorongoro. Men denne dagen gir et helt annet inntrykk av Afrikas natur enn de store, åpne slettene. Inne i denne jungellignende skogen kommer overraskelsene fort. Trær og buskas skjuler dyrene helt til de plutselig står der, tett inntil bilen.

Og det skaper spenning. Hva skjuler seg bak neste sving? Vi kjører på smale skogsveier, delvis ”opparbeidet” av bilene og delvis av naturkreftene. Her er det ingen asfalt eller velstelte skogsbilveier. Naturkreftene er for sterke til alltid å holde sand og grus pent på plass.

To slag i taket – Stopp!!

big five
De små må lære seg det harde liv hvor jakt på mat er en vesentlig del av hverdagen på Serengeti.

Vi står oppreist, halve kroppen gjennom store takluker, og har avtalt med sjåføren at to slag i biltaket betyr rask stopp. Tre slag er kjør videre. Og det fungerer utmerket. Kameraene er ”skuddklare”. De blir flittig brukt i dagene som kommer i jakten på Big five.

Så – bank-bank-signalet til sjåføren. Og han er rask på pedalen. Det er tydelige spor etter løver. En nesten oppspist gaselle ligger i veikanten. Kjøttrestene er fortsatt røde av blod. Løvene må være i nærheten – For et dyreliv, tenker jeg.

De fem jakttrofeene

big five
Nesehornet var en fryktet motstander blant de gamle jegere og stod høyt i kurs som jakttrofé.

Og hvilke dyr er så de fem store? Vi er inne i landskapet hvor tre av de fem store lever. Hvilke får vi se her? Sjiraffer kanskje? Nei, uttrykket kommer fra tidligere tider da det var viktig å samle på jakttrofeer og vise at man hadde lagt ned de farligste dyrene. Så derfor er de fem store mer myntet på manndom enn dyrenes størrelse. Manndommen – jegernes storhet ble bevist når man hadde jakttrofeer av elefant, nesehorn, løve, leoprad og afrikansk bøffel. Ingen av disse dyrene er å spøke med.

Men uttrykket Big five lever, og i dag er det turistene som tiltrekkes av disse fem store – og jakttrofeene lagres på film eller digitalt.

Alle som drar på safari i Tanzania får se mange elefanter, løver og bøfler. Du skal ha uflaks om du ikke ser nesehorn, mens det dyret som er vanskeligst å oppdage er leoparden. Den lever tilbaketrukket om dagen, gjerne liggende diskret oppe i et tre. Erfarne guider og sjåfører er de som vanligvis oppdager disse flotte kattedyrene. Men følg med – det gir raskere hjerteslag når du oppdager konturene av en leopard oppe i en trekrone.

Hvor kan du se De fem store i Tanzania?

big five
Leoparden, den mest sky av den fem store, trives godt oppe i trekronene og kan ofte være vanskelig å få øye på. Foto: Per Henriksen

Elefanter ser du helt sikker i Lake Manyara, Ngorongoro, Serengeti og Tarangire.I Arusha nasjonalpark er det mer usikkert om du får den sjansen.
Løver vil du helt sikker oppleve i, Ngorongoro og Serengeti. Mindre sjanse i Tarangire og Lake Manyara og kun med stor flaks i Arusha nasjonalpark.
Nesehorn har du størst sjanse til å se i Ngorongoro, og muligens i Serengeti.Det kan hende du får oppleve den i Tarangire. Men den finnes ikke i verken Lake Manyara eller Arusha nasjonalpark.
Afrikansk bøffel opplever du helt sikkert i Ngorongoro, og Serengeti.De er langt mer sjeldne både i Tarangire Lake Manyara og Arusha nasjonalpark.
Leoparden er den mest sjeldne av de fem store. Serengeti er det sikreste tipset. Her er leoparden vanlig. Både i Ngorongoro, Tarangire, Lake Manyara og Arusha nasjonalpark skal du ha litt mer hell med deg for å se en leopard.

big five
Afrikansk bøffel er like svart i blikket som i pelsen når den ser tobente og har ingen betenkelighet med å angripe. Foto: Per Henriksen

De fem store dukket opp på vår tur, vi så dem alle. Elefanter fra enslige individer til flokker på mellom 20-25 dyr, smått og stort. Vi så den kraftige kroppen på nesehornet, med senket hode og vurderende blikk. Bøfler i vannhull og skogholt, sovende løver, elskende løver og jagende løver, og leoparden som lå sløvt over en kraftig grein under trekronen av et akasie-tre.

Det ble en ekte afrikansk jakt – uten kuler og krutt og uten avskårne hoder som trofeer. Men kameraene fulle av fargerike bilder og minner.

Trofeer for resten av livet – high five for Big five!

big five
Spennende øyeblikk i safaribilen når de stoe dyren dukker opp. Da fylles minnekortet i fotoapparatet fort opp. Foto: Per Henriksen

Få nytt fra Reiseliv på epost. Se hva vi tilbyr og bestill nyhetsbrev her

Liker du artikkelen om klatreboka, så gi oss Like og del på Facebook


.. ... . Reiseliv er Norges eldste reiselivsmagasin på Internett, startet i 2000.

Forslag til spennende og interessante utflukter på Zanzibar

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.