Home DestinasjonerAsiaJ - Japan Jordan Japans kirsebær blomstrer, og det er et vakkert skue

Japans kirsebær blomstrer, og det er et vakkert skue

by Per Henriksen
Japans kirsebær blomstrer

Når Japans kirsebær blomstrer om våren, blir landet farget rosa, hvitt, gult og grønt. Denne tiden av året har alltid vært en viktig begivenhet på Japans sesongkalender siden antikken. Blomstene, som skal bli til de deilige kirsebærplommene, er anerkjent og æret som vårens store symbol. På japansk heter kirsebærblomstringen sakura.

Blomstringen starter allerede i januar, og går mot slutten når mai kommer, avhengig av hvor du er i Japan.

Ser vi litt historisk på dette når Japans kirsebær blomstrer, skal japanerne allerede under Nara-perioden (710-794) ha vandret rundt i parkene som fantes på den tiden for å beundre kirsebærblomstene.

Når Japans kirsebær blomstrer

Gammelt bilde som viser en hamani-feiring på 1600-tallet.

Senere, i Heian-perioden (794-1185) ble kirsebærblomster mer synonymt med hanami-feiringer i aristokratiske kretser. Ved Edo-perioden (1603-1868), som var en utmerket tid for Japans kulturelle evolusjon, spredte hanami-fester seg til et bredere og mer allment publikum. Hanami-festene som mange gleder seg over også i dag, har således sine røtter på midten av 1600-tallet.

En av de tidligste offentliggjorte hanami-arrangementene ble holdt i Ueno-parken i Tokyo. Denne er fremdeles et populært samlingssted for hanami-feiring, ikke minst takket være de mange sakuratrærne der.

Hanamifester og piknik i parkene

Når Japans kirsebær blomstrer

En kunstner gjenskaper vårens attraksjon i en av de mange sakura-parkene i Japan. Foto: Pixabay

Hanami-fester er den mest populære måten for folk å få mest mulig ut av sesongen når Japans kirsebær blomster. Uttrykket ‘hanami’ betyr blomster-‘hana ‘-visning-‘ mi ‘.

At japanerne skal ut og se blomstringen er ofte bare en unnskyldning for å komme seg ut, nyte det varme været og treffe venner og kolleger.

Hanami-fester består vanligvis av piknik i parken, og de kan være så uformelle eller ekstravagante som du vil. Så lenge du har; et piknik-teppe, mat, drikke, godt selskap og et godt sted under et lokalt kirsebærblomstre, kommer du til å ha alle ingredienser for en perfekt hanami-fest.

Når Japans kirsebær blomstrer, finner du mange varianter

Det er mer enn 100 forskjellige varianter av trær som bærer kirsebærblomster i Japan. Somei Yoshino, også kjent som Yoshino-kirsebæret, er den vanligste typen. Andre bemerkelsesverdige varianter inkluderer gråtende kirsebær, vårjevndøgn-kirsebær og shibazakura-kirsebær, oppkalt etter den vakre markblomsten med samme navn.

Mens de fleste kirsebærtrær er blitt dyrket av mennesker til dekorasjon, er det en håndfull ville varianter som blomstrer i skogene i Japan.

De fleste kirsebærblomster er hvite eller rosa, men du kan også finne mørkrosa, gule eller grønne blomster over hele landet.

Selv om de fleste blomster har fem kronblad, er det arter med mer enn fem. De er kjent som yaezakura.

Når Japans kirsebær blomstrer

De vanligste blomstene er rosa eller hvite, mens det finnes flere fargevarianter. Foto: PXhere

Okinawa er først ute med sakura

Blomstringen for mange av kirsebærblomstene varer bare et flyktig øyeblikk, og det er derfor det er så spenningsfullt å oppleve. De første oppblomstringene starter sørover i de varmere områdene i Japan som Nagasaki og Kagoshima og i sentrum av Honshu. I Tokyo, Osaka, Kanazawa begynner det i siste del av mars, mens høysesongen er i april.

Oppe i de kjøligere områdene i landet, som Sapporo og Aomori, begynner blomster å vises midt i slutten av april. Selv om dette er den vanlige timeplanen, kan sesongen starte tidligere eller senere, avhengig av hvor varmt året er, men varmere måneder betyr tidligere blomster.

Selv om Okinawa ikke er kjent som et populært område for å se kirsebærblomstring, så kan du se de første trærne blomstre i Japan i januar i denne delen av landet.

Fuji, en av de mest ikoniske stedene

I parkene strømmer mange til populære sightseeingsteder for å se kirsebærblomstene i full blomst. En av de mest spektakulære utsiktene, ikke langt fra Tokyo, er Arakurayama Sengen Park i Yamanashi.

Fra Tokyo tar det omtrent to til to og en halv time å komme dit med offentlig transport, men utsikten Mt. Fuji, og parkens pulserende røde femetasjers pagode innrammet av den myke bubblegumrosaen fra kirsebærblomstene, er et syn som er verdt reisen.

I nærheten av Fuji Five Lakes-området finner du festivalområdet. Her kan du være vitne til det dramatiske og fotogene synet av Shibazakura-feltet i forgrunnen og Mt. Fuji, på baksiden. Arrangementet holdes noen dager i overgangen mellom april og mai.

Gamle slott og kirsebærblomster

Når Japans kirsebær blomstrer

Toyama Castle i byen Toyama et stykke vest for Tokyo. Foto: PXhere.

Japans slottsbyer er spesielt vakre under sesongen med kirsebærblomstring, da de myke blomstene blir kontraster til den tøffe, tradisjonelle tre- og steinarkitekturen i landets slott og slottsruiner. Ved Toyama Castle er det en klynge på rundt 470 kirsebærblomsttrær som vokser langs elvebredden av Matsukawa.

Langs elven går det en tursti, et perfekt sted for å spasere mellom trærne når Japans kirsebær blomster. Eller se dem fra en annen vinkel; fra et lystbåtcruise.

To andre legendariske slottssteder som har rikelig med sakura-trær å beundre, er verdensarven Himeji-slottet i Hyogo-distriktet, som er vertskap for en festival med kirsebærblomster, og Kanazawa-slottet i Ishikawa-prefekturet som har et imponerende lysbilde om natten.

Ikke gå glipp av de siste blomstringene i Tohoku i mai

Hvis du savner høysesongen i sentrum av Honshu, kan du alltid ta turen nordover til Tohoku-regionen for å nyte landets sene blomstersesong. I Fukushima-prefekturet finner du Miharu Takizakura, en av de tre største kirsebærtrærne i Japan.

Når Japans kirsebær blomstrer

Mange av kirsebærtrærne har høy alder og er vakre å se på også fra båtturer på elver i parker. Foto: Pixabay.

I 1922 var dette treet også det første sakura-treet som ble utpekt som en nasjonalskatt. Det er beregnet å være over 1000 år gammelt og får navnet sitt fra at det når det er i full blomst, ser det ut som en foss (som er ‘taki’ på japansk).

I løpet av sesongen tar rundt 300 000 gjester veien hit for å se det legendariske treet i all sin prakt. I Iwate-prefekturet ligger Kitakami Tensuchi-parken, kjent som en av de 100 beste stedene for kirsebærblomstring i Japan og en av de tre berømte stedene i Sakura i Michinoku.

Her finner du rundt 10 000 trær som spenner over 150 arter av sakura, inkludert Beniyama-kirsebærtrærne som blomstrer nå, i begynnelsen av mai.

Liker du artikkelen?

Liker du artikkelen, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:


    Sandankyo-kløften nær Hiroshima i Japan

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.