Home Feriefotografering Spennende feriebilder, fine eller standard kjedelige?

Spennende feriebilder, fine eller standard kjedelige?

by Per Henriksen
Spennende feriebilder

Spennende feriebilder tar du både i byer og på landet, i skogen og på fjellet, i hytta og på telttur. De verste bildene du kan ta er de oppstilte, hvor dine medreisende står pent opp og ned med en skjev bakgrunn.

Spontane biler eller oppstilte? Svaret er vel allerede gitt i innledningen. Vi kan nok trygt si at de spontane bildene de artigste. Og det er disse du har lyst til å se på igjen, og igjen.

Og som andre liker å se på også Ha et våkent øye for motiver, og skyt løs! Ikke rop: – Se hit! Ta bildet slik situasjonen er. Roper du ”Kamera går” så stivner ofte motivet.

Hovedbildet øverst: På vei over fjellet gir mange fine fotomotiver, så det gjelder om å gi seg tid og stoppe. Bildet er tatt en gråværsdag i slutten av mai ved Breiddalsvannet. Selv på grå dager kan du få frem fine, duse farger. Ferieminne med menneske og natur som motiv.

Gå nær

Spennende feriebilder
Et standard, oppstilt og litt kjedelig bilde, ikke sant? I tillegg til at det er oppstilt, er den ingen god praksis å kutte skotupper. Se på bakgrunnen, den er skjev, og ikke pent her. Tenk alltid bakgrunn, selv om du har fokus på et motiv i forgrunnen. Foto: Per Henriksen
Spennende feriebilder
Her er samme sted, samme reisepartner og samme tiger på Jerbanetorget i Oslo. Men kameraet er flyttet mye nærmere, hun ser ikke på fotografen men «snakker» med tigeren, og samlet sett er det en form for kommunikasjon mellom person og skulptur. Foto: Per Henriksen

Mange motiver, alt fra portrett til blomst fortjener nærgåenhet. Treng deg på, ikke vær beskjeden ved å få kun ett objekt inn i bildet. Nærgående feriebilder kan være alt fra utgåtte sko, oppskrubba knær, solbrente fjes til vakre blomster.

Tar du panoramabilder, utsiktsbilder eller andre brede motiver, ha også med en ramme, en forgrunn. Det skaper alltid mer dybde i bildet. Og gir avstand til den dalen, fjelltoppen eller det gateløpet du fotograferer.

Med andre ord; En detalj nær deg, og panoramaen i resten av bildet. Da får du dybde.

Blitz er greit å ha i noen tilfeller. Men så langt det er mulig, dropp den. Moderne digital fotografering gir så mye mer muligheter til å suge inn lyset, selv i dunkle rom, enn hva gammeldags film, selv 1600 ASA klarte.

Du får også mye mer kontrast ved ikke å bruke blitz. Og du unngår overeksponerte partier i ansikter og skygger på veggen.

Moderne digitale kameraer er alt fra det som er inkludert i nettbrettet eller smarttelefonen, til de mest profesjonelle speilreflekskameraer. Nå er det ikke alltid kameraet sin skyld at det blir gode bilder. Det er fotografen som er ”ansvarlig”, kapteinen ombord.

Kameraet er bare et verktøy. Mange kjempegode bilder er tatt nettopp med mobilkamera. Så ikke fortvil: Bruk det kameraet du har! Og så følge du de heller rådene om å velge gode motiver.

Vinkler

Høyt henger han, men sur er han ikke! Ved å ta bildet rett under klatreren får du et tydelig perspektiv at han henger høyt der oppe, kjemper seg fremover i høydeparken i Hunderfossen. Foto: Per Henriksen

Det er naturlig å stå oppreist, rett opp og ned når du tar bilder. Det vil si at kameraet er er ca 160-180 fra bakken. Dette er ofte en kjedelig vinkel. Mange motiver fortjener en annen og mer spennende posisjon å bli vurdert fra. Det være seg at du tar bildet ovenfra eller setter deg på huk.

Kanskje legge deg ned på magen også. Du vil få et helt annet perspektiv – og ofte mye mer spennende bilde!

Stativ er ok når du skal eksponere leeenge! Så i noen tilfeller; stativ, ja. Men generelt ikke drass rundt på stativ, det er litt nerdete. De er så mange naturlige stativer hvor du kan lene deg til dersom du trenger litt støtte. En stolpe, et biltak, en skulder, sykkelsetet…

Den beste tiden å ta bilder er fra soloppgang og 2-3 timer utover morgenen. Og 2-3 timer før sola forsvinner i vest. Grunnen til dette er at da er fargetemperaturen best og du får bedre kontraster i bildet. Midt på dagen blir bildene flate, og sterk sol gir skarpe overganger mellom lys og skygge.

Unntak: Dersom det er mange – og helst tunge – skyer på himmelen, og at sola slår igjennom mellom disse. Da er det fint fotovær hele dagen.

Kast alle dårlige bilder umiddelbart. De tar lagringsplass. Gå igjennom hvert bilde, sjekk hvilke som trengs bearbeiding, beskjæring osv. Ta deg tid til denne jobben. Da får du bedre bilder å vise frem. Det finnes mange redigeringsprogrammer for foto, ofte ligger de som program i den computeren du allerede har.

Arkivering

Spennende feriebilder
Brødrenes godnattklem på campinghytte på Vestlandet. Et kjapt og minnerikt motiv fra ferien. Foto: Per Henriksen

Lag ditt eget arkivsystem for lagring av bilder. For eksempel først etter årstall, deretter etter begivenhet eller ferietur, og kanskje flere nivåer om du ønsker det.

Da vil du ha rask tilgang til de bildene du vil se om igjen, flere år etter. Et forslag til organisering av bildene dine er: 2023-03-17 Sommerferien Geiranger Hytte God natt.

Det er stort sett slutt på den tiden da man skal vise frem alle slides fra ferieturen, med påfølgende muntlige historier og selskapet sovner før du er halvveis.

Nå kan du eksponere dine bilder via mange kanaler på nettet, herunder Facebook, egen blogg, Flickr og mange flere. Noen kjappe søk på nettet gir et rikt utvalg av online fotoalbum, og mange av disse er gratis.

Da er det bare å gi dine venner en link, og de kan se bildene når det passer dem, uten å sovne.

Artikkelen er tidligere publisert 16.8.2020

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.