Home Reisetips Berlins restauranter, velg blant 2000 spisesteder

Berlins restauranter, velg blant 2000 spisesteder

by Per Henriksen
Berlins restauranter

Berlins restauranter, velg blant 2000 spisesteder. I denne storbyen møtes matkultur fra alle verdenshjørner. Du kan innta et rimelig og kjempegodt måltid til en rimelig penge på enkle spisesteder, eller velge blant utallige gourmetrestauranter.

Berlin er vel verd en tur kun for maten skyld.

Tradisjonelle Berlin-retter er solide måltider: svineknoke med grøtaktig erter, lever av kalv á la Berlin, aspic på stekte poteter eller kjøttboller. Veletablerte Berlin-restauranter serverer klassiske retter fra Berlin i en koselig, rustikk atmosfære.

Andre kokker tolker klassikerne på nytt og serverer nylagde regionale retter.

Berlins renoverte markedshaller presenterer gatemat fra hele verden og tilbyr fine delikatesser. Og det sier seg selv at du trenger å prøve Berlins mest berømte klassikere: currywurst og döner.

Etter maten kan du slappe av med en deilig cocktail i en av Berlins utallige barer.

Til frokost eller lunsjtid kan du velge en av de mange kafeene – komfortable stoler og fancy kaker eller urban kjølig med nykokt kaffe. Visit Berlin gir deg mer oversikt og gode mattips.

Men det er mye å gjøre i Berlin mellom måltidene og barbesøkene. Her har du en del ideer du kan gjøre. Og husk at det meste tar mye mer tid enn du tenker deg, når du først er der.

Her er mye å oppleve i tillegg til Berlins restauranter

Brandenburg Tor
er den tyske hovedstadens eneste gjenværende port og ble bygget i årene 1788 og 1791. Denne er av stor symbolverdi for Berlin, ikke minst fordi den ble stående på grensen mellom øst og vest da byen var delt. Den gang var dette en slags ingenmannsland, men ble gjenåpnet 22. desember 1989.

Berlin Hauptbahnhof
er Berlins hovedjernbanestasjon, og ble åpnet sommeren 2006. Det er Europas største jernbanestasjon og den første store jernbanestasjon som er bygget i Europa på over hundre år. På en stor åpen gressslette like ved hovedbanestasjonen ligger det som antagelig er verden største fotabllsko. En skulptur som barn og ungdom liker å klatre på.

Unter den Linden,
den store brede gaten hvor mange av verdenshistoriens leedere haar tråkket, blant annet Napoleon, Fredrik demn store, Bismarck, Marx, Lenin, Hitler, Mussolini, Churchill, de Gaulle, Eisenhover, Kennedy, Reagan, Carter, Clinton… I dag masse shopping. Ta gjerne bussen her også.

Planlegger du din neste kulinariske opplevelse i Berlin? Utforsk over 2000 restauranter i denne matelskerens paradis. Med Hotels.com, kan du finne den perfekte innkvarteringen som vil gi deg muligheten til å smake det beste av byens matkultur

Riksdagsbygningen – historisk sett verd å besøke

Riksdagsbygningen
som nazistene satt i brann for å skape opprør og kaos og tilrive seg makten. Bygningen er gjenoppbygget, men en interessant glasskuppel på taket, inkludert restaurant. Hit er det kø av turister, men vel verd å bruke litt tid på å komme inn. Glasskuppelen inneholder også et enormt speil.

Checkpoint Charlie
Står fortsatt i Berlin som en rest av den gamle Berlinmuren. Her er ”vakter” på plass. Litt av muren står også igjen, og det ligger et museum om Checkpoint Charlie like ved. Denne overgangen mellom øst og vest er den mest berømte fra tiden da Berlin var delt i to.

Potsdamer Platz
er et trafikknutepunkt i Berlins sentrum, og her møtes flere store gater. Plassen ble anlagt av kong Fredrik Vilhelm I av Preussen i 1741. Frem til 1940 var Potsdamer Platz den travleste plassen i hele Europa. Etter krigen lå den i ruiner og ble delt av muren. Etter gjenforeningen ble plassen revitalisert, og det er bygget en rekke nye bygninger der med bl.a. mange forretninger og restauranter.

Et minne om en europeisk lidelse

Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche
ligger på Kurfürstendamm. Keiser Wilhelm II bestilte kirken for å hedre hans bestefar Wilhelm II. Byggingen av kirken tok til i 1891 og den ble ferdig i 1895. Kirken ble bombet i stykker i 1943, og kun rester av den står igjen i dag. Etter krigen ble det etter planer av Egon Eiermann bygget en ny kirke rett ved ruinene av Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche. Den nye kirken og ruinene av den gamle utgjør nå et minnesmerke over krigens ødeleggelser. I området rundt er det livlig aktivitet av restuaranter, markeder, butikker m.m.

Zoo og AquaDome
ligger helt sentralt i Berlin, og er et sted ikke minst familier bør ta en tur innom. Særlig er akvariet flott. Men også parken i seg selv er verd et besøk.

Bredden av elven Spree
Elven Spree går tvers igjennom Berlin, og like ved hovedbanestasjonen er det anlagt et lant område med restauranter og grønne plener ut mot elven. Her får du tilnærmet sydenstemning, men bading frarådes. Derimot er det trivelig her, en øl under parasollene og se båtene gli forbi på vannflaten gir en ro i en ellers hekgtisk storby som Berlin er.

Ønsker du å fordype deg i Berlins historie og kultur? Det er ingen bedre måte å oppleve byens monumenter og museer enn å bo rett i hjertet av den. Book ditt neste opphold gjennom Hotels.com og gjør turen til Berlin uforglemmelig.»

En øy med museer midt i byen

Museumsøya
I Berlin er det over 160 museer. Flere er samlet på ”Museumsøya” – Museumsinsel, i Spreekanalen i sentrum. Museumsinsel ble anlagt fra 1841 og her finner du Altes Museum i Lustgarten, Neues Museum, Alte Nationalgalerie, Bodemuseum og Pergamonmuseum. Disse museene viser hovedsakelig samlinger fra antikken. Museumsinsel er med på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Kunstmuseene
Ellers rundt i byen finner du kunstmuseene Gemäldegalerie og Neue Nationalgalerie, arkitektmuseet Bauhaus-Archiv, Deutsches Historisches Museum i Berlins tøyhus i Unter den Linden viser 2 000 års tysk historie. Jagdschloss Grunewald inneholder en malerisamling fra det 15. til det 19. århundre.

Museer om historie og mennesker
Jüdisches Museum Berlin viser et like langt tidsrom med tysk-jødisk historie. I Dahlem finnes det en rekke etnologiske museer. Berlins bymuseum er en stiftelse som utgjøres av flere tradisjonsrike museer, bl.a. Märkisches Museum, grunnlagt 1874. Museet dokumenterer Berlins egen historie. Og i Lichtenberg ligger Stasimuseet.

Operaen fra 1741

Operaen
Berlins flotte opera ble bygget i årene 1741 til 1743. Det var Fredrik dren store som drev frem byggingen. Da Napoleon inntok Berlin ble Operaen brukt som brødlager for den franske armé. Så brant den ned i 1843, gjenoppbygget, bombet sønder og sammen i 1941, og igjen gjenoppbygget. I dag er det forestillinger her av topp klasse. Berlin har i alt fire operahus.

Tysklands vakreste plass
Gendarmenmarkt bliur av manbge sett på som Tysklands vakreste plass. I dette ligger både den humanistiske historien og arkitektur og utforming. Etter 30-årskrigen hadde de fleste flyktet fra Berlin, kun 6000 innbyggere var igjen. Kongen – Fredrik den store (1712-1786) inviterte jøder og hugenotter (franske protestanter) til å bosette seg her for å få fart på næringslivet i Berlin.

Jahn Otto Joahnsens stamsteder
Det er flere brune kaffeer i Berlin, men en av de aller bruneste er Dicke Wirtin, oppkalt etter hun som startet kafeen, en meget tykk dame som het Anna Stanscheck. Dicke Wirtin ligger på Savignyplatz, og er blant annet en av Jahn Otto Johansen stamsteder fordi de serverer Flensburger Pilsner. Schildkröte på Uhlandsstrasse var også en av hans favoritter. Her serveres godt øl og rikholdig av typisk tysk husmanskost og vilt. Dette er en av Berlins restauranter en nordmann absolutt bør besøke.

Berlin – Tysklands Venezia
Det er mye vann rundt Berlin – og i byen. Landwehrkanal går tvers gjennom Berlin, på samme måte som Spree. Berlin er en av Europas største innlandshavner, og en tur med en sightseeingbåt gir deg en opplevelse av Berlin fra sjøsiden, og kanskje det dukker opp ideer til å velge ut noen av Berlins restauranter.

Liker du artikkelen Berlins restauranter så gi oss en like på Facebook. Kikk innom Reiselivs Linkedin og Instagram også.

Ikke glem å bestille vår Temamelding som du vil få tilsendt på epost.


Stopover i Goslar i Tyskland

En stopover i Goslar kan gi mange artige overraskelser, slik som et loppemarked på Kaiserpfalz. Foto: Common Wikimedia/Franzfoto

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.